Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Gürcan KANAOĞLU


Erdek´te 2021 turizm sezonu nasıl olacak?


Bunaldık, sıkıldık tatili ve gezmeyi çok özledik. 2019 yılının son günlerinde Çin´in Wuhan kentinde bir virüs çıktı, yayılmaya başladı. Çok ciddiye almadık, bize gelmez dedik. 2020 yılının ilk aylarında ta ki yasaklar başlayana kadar.
Oteleri kapattık, eve kapandık, durduk, bekledik, ne olacak diye? Yasaklar, kurallar derken ?Mayıs sonu toparlanır? diye bir ses çıktı, ?Haziran daha iyi olacak? dendi, ?Temmuz´da işler açılır? dendi, 2020 kurban bayramına kadar bir çok tesis giderlerini bile karşılayamadı.
Tatilciler genelde yakın destinasyonları tercih ettiler. Erdek´in birçok büyük kente yakınlığı sebebiyle, İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi gelen turistler kurban bayramından eylül ayının ilk haftalarına kadar birazda olsa zararları kapattı. Gelen misafirlerde eski yıllarda 5 yada 7 gece gibi konaklarken geçtiğimiz yıl 2-3 günle sınırlandı.
Peki 2021 nasıl geçecek?
Yapılan çalışmalara göre, virüs salgınının Dünyadaki pik tarihinin 2021 Ocak ayı olacağı ön görülmektedir. Bu tarihten sonra salgında düşüş beklenmektedir. Özellikle bahar aylarıyla birlikte insanlar kapalı ortamlardan kurtulmaya başlaması ve Ayrıca aşılamaların başlaması ile yayılımın büyük oranda azalması muhtemel görünmektedir.
Bu bilgiler ışığında Erdek´te turizm hareketi benim görüşüme göre Haziran 2021´den itibaren artmasını beklemekteyim. Sezon sonuna kadar da her ay artan bir şekilde önemli bir gelişme kaydedeceği açıktır. Tabii bu tahmin virüsün mutasyona uğramayacağı veya yeni bir virüs çıkmayacağı varsayımına göre yapmaktayım. Aman Allah korusun.
Öncelikle, turistlerin pandemi sonrasında tekrar rahat tatil yapabilmeleri için gerekli en önemli etken gelecek misafirin güveninin sağlanması, yani gelenlerin tatilleri sırasında kendilerini hijyen anlamında güvende ve huzurlu hissedebilmeleridir. Bu bağlamda, turizm sektöründe yer alan tüm otellere, restoranlara , otobüs şirketlerine önemli görevler düşmektedir.
Bunun yanı sıra, Türkiye´de yeni başlatılan ?Güvenli Turizm Sertifikası? uygulaması da turizmin açılması ve tüketici güveninin tesisi açısından bence çok faydalı olacaktır. Zaten 2021 yılı başlamasıyla 30 oda ve üzeri tüm tesislere zorunlu oldu. Bu sertifikaların otellerin pazarlamasında çok ama çok iyi kullanılması gereklidir. Ama en önemlisi bu sertifikadaki kurallara da kesinlikle uyulması gerekmekte.
Pandeminin yol açtığı en önemli değişikliklerden biri de rezervasyon sistemi geçtiğimiz yıl tatilcilerin büyük bir çoğunluğu rezervasyon yaptırmadan otellere gelip bakıp kontrol edip konaklama istediklerini gözlemledim. Bu nedenle turizm sektöründeki tüm işletmelerin bunu anlamaları ve bu doğrultuda pazarlama stratejileri geliştirmeleri çok büyük önem arz etmektedir. Tüketiciler seyahat planlarını yapmak için son ana kadar bekleyeceklerdir. Gerçi şimdiden bazı tesislere yaz sezonu için online rezervasyonlar gelmeye başladı.
Sonuç:
İnşallah önemli bir aksilik olmazsa 2021 yılında az da olsa Ramazan bayramı ile yavaş yavaş başlayacağımız 2021 sezonu Haziran ayında hava sıcaklıkları iyi olursa artarak kurban bayramı ile birlikte yoğun sezona başlarız diye umuyorum sezonun hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.
Sağlıklı, huzurlu, özlediğimiz ve keyif aldığımız, gelen misafirlerimize keyifli bir tatil sunacağımız, sağlıklı, koronasız günlere kavuşacağımız bir yıl olsun.

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22