Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

BAHAR GÜNGÖR


Erdek`te Yaz ayları

Erdek`te Yaz ayları


Çocukluğumda Bandırma-Erdek arasındaki bol virajlı yol bitip de, Murat Bayırı dediğimiz tepeye varınca o eşsiz yemyeşil zeytin ağaçları yarımada boyunca alabildiğine uzanıp gözlerimiz bizi denizle buluşturduğunda bir oh çekerdim… Erdek`e geldiğim için.
Yıllar geçtikçe eskiye özlem duyduğumuz o kadar çok şey var ki, çocukluğumun Erdek`in de en fazla yeşilini ve az katlı evlerini özlüyorum.
Beton yapılar artıp, azalan yeşiller, değişen şehrin dokusu ne kadar bizi bugün üzse de yine de sevdiğimiz, sarıldığımız çok şey var memleketimizde.
Çocukluğu, gençliği Erdek`te geçmiş ve ilk gençlik yıllarına kadar doğru dürüst bir kaç il ve ilçe dışında çoğu Erdek`li çocuk gibi başka yer görmemiş biri olarak ilerleyen yıllarda gezip gördüğümüz yerlerle kıyasladıkça yaşadığımız yerin bu yaşımdaki kıymetinin pek de gençliğimde farkında değildim ne yazık ki..
Liseden sonra farklı mesleklerde çalışıp, biraz merak, biraz zorunluluklardan yaz tatillerimi de çok değişik, güzel yerlerde geçirmiş biriyim. Ancak son 10 yıldır, yaz aylarımı bıkmadan bir sonraki yılı iple çekerek Erdek`te geçirmem inanın sadece bu memleketin çocuğu olduğum için Erdek`i ayrıcalıklı yapmıyor bende.
Gerçekten farkına varmadığımız çok şey var bu küçük cennette. Büyük şehirlerde saatlerce gidip de bulamacağınız huzur ve konforu bulacaksınız bu şirin memlekette. Yeter ki ne yapmak istediğinize karar verin.
Erdek’te birçok tatil beldesine inat, Türkiye`de ilk turizme açılan pilot turistik kasaba olmasının yanı sıra, halen her keseye uygun yatak, yeme-içme yeri bulup, en uzun tatil geçirebileceğiniz bir yer.
Özellikle Bostancı-Yenikapı-Bandırma arasını 2-2,5 saate indiren feribotdan inip de ilk kez Erdek`e geliyor ya da bir geçerken uğruyorsanız, birbirinden güzel, temiz, uygun fiyatlarla çoğu denize sıfır plajlarıyla otel, motel, apartlar, bungolowları gerek Bandırma-Erdek yolu boyunca farklı mevkilerde, gerek Erdek merkezden sonra ulaşabileceğiniz motel ve köylerde (Ocaklar, Turan, Narlı ve diğer...) bulabileceğinizi, kafanızdaki tatile göre çok seçeneklere sahip olduğunuzu unutmayınız.
Güne ister sabahın erken saatlerinde kalkıp, tertemiz deniz havasını soluyarak, uzun sahil şeridi boyunca yürüyüşünüzü yaparak başlayın, isterseniz pırıl pırıl sizi bekleyen denizle uyandırın güne bedeninizi.
Ya da daha geç saatlerde birbirinden güzel mekanlar da uygun fiyata istediğiniz zenginlikte yapın kahvaltınızı.
Benim tercihim meydandaki sıcacık fırınların önündeki büfelerin birinden aldığım simit, yağlı poğaça, tahinli çörek, böreklerle... Cumhuriyet meydanımızdaki sahil boyunca sıra sıra denizi kucaklayan dilediğim çay bahçesinde 1,25 TL çay karşılığı sevdiklerimle yapmaktır kahvaltımı çoğu kez.
Sevdiğiniz gazetenizi de almayı da unutmayın kahvaltınızın yanında zira kolay kolay kalkamazsınız o muhteşem Zeytinliadalı deniz manzarasından.
Güne başlarken huzurla, gününüzü nasıl geçireceğinize dair sayısız seçenek var Erdek`te. Sayılı günü olanlar deniz-güneş haricinde başka bir şey yapmak istiyorlarsa bir gün Kapıdağ turu, birer gün Avşa ve Marmara Adası`na gitmeli. Daha sakin bir ortam isteyenler, Paşalimanı Adası`na gitmeden dönmemeli memleketine. Son yıllarda Kapıdağ turu yapan, tarihi Kyzikos harabelerine, Kirazlı Manastırı`na tur düzenleyen organizasyonları meydandaki çay bahçelerinin önünde görmek bireysel olarak gidemeyecekler için sevindirici.
Ben yaz tatilinden genelde tembellik anladığım için, güne geç, güzel bir çay bahçesi kahvaltısı ile başlayıp, Türk kahvemi de ziyaret ettiğim ya da buluştuğum bir yakınımla içip eve dönüp deniz-güneş için çantamı hazırlayıp, saat 15.00`ten sonra evime en yakın Kurbağalı sahilinde istediğim yere yada kampların en sonu Çuğra Mevkii`nde seriyorum havlumu. Nereye giderseniz gidin para ödemiyorsunuz çoğunlukla. Otel motellerin özel plajları hariç.
Çoluk çocuk kendinizi,deniz ve güneşle, kumlarla doğanın ayrılmaz bir parçası hissedebileceğiniz daha güzel yer olamaz. Deneyimlerimle sabittir ki dünyanın başka hiç bir yerinde güneş güne veda ederken güzelliğini bu kadar sunmuyor size.
Zaten sonrasında büyülenip kalıyorsunuz Çuğra Mevkii`nde iseniz plaj çantanıza gece için giyebileceğiniz rahat bir şeyler atıp, plajda duşunuzu da alıp giyinip, geceye devam edebilirsiniz. Dahası deniz içinde, ay ışığı altında, yakamozlarla romantik bir akşam yemeğini geç saatlere kadar uzatabilir ömrünüze ömür katabilirsiniz. Daha ne olsun… Bekleriz efendim...
Anlatamadıklarım anlatabildiklerimin çok fazlası. Haftada iki kez, çok sayıdaki yakın köyden gelen birbirinden ucuz, taze, güzel meyve sebzelerle kurulan pazarımız, hemen yakındaki Gönen kaplıcaları, Manyas Kuş cenneti, Balıkesir`in birbirinden güzel diğer ilçeleri.... daha neler neler... gerisini memleketimize gelenlerle paylaşıyoruz.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,28
  • EURO

    35,10% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2312,35% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54