Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ERDEM ÖZCAN


Feribot seferi iptal! Çözüm RO-RO seferlerinde mi?

Bazı girdiler yanında özelikle yakıt fiyatlarının yüksek düzeyde seyretmesi sebebiyle bugüne kadar gemi veya feribot seferlerinin iptal edildiğine hiç şahit olmadım! 


Bazı girdiler yanında özelikle yakıt fiyatlarının yüksek düzeyde seyretmesi sebebiyle bugüne kadar gemi veya feribot seferlerinin iptal edildiğine hiç şahit olmadım! 
Ama şimdi bu konu gerçekleşti. 
İDO’nun konuyla ilgili açıklamasına göre; 20 yıldan beri Bandırma-İstanbul yanı sıra Mudanya (Bursa) feribot seferleri sırf yüksek akaryakıt fiyatları sebebiyle seferlerden kal-dı-rıl-dı!.. 
Ardından; İDO Genel Müdürü Murat Orhan’ı, Yönetim Kurulu Üyesi İlkay Yücebilgiç ile makamında ziyaret eden Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kılkışlı düzenlediği basın toplantısında feribot seferlerinin günün gelişen şartları ama özellikle akaryakıt fiyatları nedeniyle seferlerden kaldırıldığını, dönüşün de olmayacağını açıkladı. 
Kılkışlı, Genel Müdür ile görüşmelerinde RO-RO seferlerinin başlaması konusunu da görüştüklerini söyledi. 
İDO Genel Müdürlüğü’nün planında eğer uygun gemi bulunursa aynı hatlarda RO-RO seferlerine başlamak var. 
Deniz memleketi bilinen Bandırma’dan İstanbul’a gidecekler karayoluna yönlendirilmiş oldu. 
Yani başka bir deyişle Bandırma’dan karadan gidecek araçlar 250 kilometre, Mudanya’dan gidecekler ise yaklaşık 170 km. yolu karadan gitmek mecburiyetinde bırakıldılar. 
Ancak hemen söylemeliyim ki, feribot yolcuları kadar İDO da haklı. 
İDO bilindiği gibi özel bir sektör olması nedeniyle yaptığı işten kâr bekler. Hangi özel işletme olursa olsun yaptığı işte kâr olmazsa neden o işi devem ettirsin ki? 
Bandırma’dan feribot ile gidecek olanlar sadece Bandırma, Erdek, Gönen ve çevresi değil Güney Marmara, Ayvalık, Edremit, Akçay yanında, biraz daha aşağı inecek olursak, İzmir ve Bodrum gibi yaz tatilinin yaşandığı yerlerden gelenler de var. Bu yerlerden Bandırma’ya araçlarıyla ortalama 500 km. uzaktan gelenler diyor ki:”Buradan 250-300 km. daha karayolundan gitmek istemiyorduk. Burada kendimizi İstanbul’a gelmiş gibi hissediyor, 2 saat feribot yolculuğunda da dinleniyorduk”” 
Özellikle yaz tarifesinde bazı günlerde 6-7 sefer yapan feribotlarla Bandırma’ya gelen araç sürücüleri feribot hareket saatine kadar kentte alışveriş etmeleri nedeniyle kentin çarşı ticaretine önemli katkıları da oluyordu. 
Bir olumlu gerçek de şu; feribotların 200 -220 araç taşıması nedeniyle 250-280 kilometrelik bir güzergâhta araçların karayolu yerine deniz yoluyla taşınmış olmalarıydı. 
Bu arada İDO’nun olumlu bir gelişmeye imza atarak, yaz tarifesine göre günde 3 sefer yapan deniz otobüsleri araçsız gidecek yolcular için tüm uygun olmayan şartlara rağmen seferlere devam etmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. 
Onun için bu önemli konuya ilgi gösteren sadece Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ve Ticaret Oda Başkanı Kılkışlı değil, hemen aklıma ilk gelenlerden, belediye başkanı Tolga Tosun, AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın da ilgilenmeli. 
Hele Milletvekili Ahmet Akın, çalışmalarıyla ilgili yağmur gibi bildiri yağdırıyor ama bunların arasında İDO konusu yok!.. 
Bekleyip göreceğiz… 
 

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31