Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

ÖNDER BALIKÇI


Gazetecilik, sosyal medya


Biz gazetecilere sık sorulan bir soru şudur:
?İnternet gazeteciliği, gelecekte yazılı basını öldürüp yok eder mi??
Yazılı basının yaşadığı büyük sıkıntının bundan sonra da süreceği gerçeğinin altını çizelim, öncelikle?
Tabii, bu arada özeleştiri yapmak da gerekiyor.
Gazeteciliğin en büyük hatası, büyük emeklerle üretilen haberlerini ücretsiz sunması olduğunun altını çizelim. Medya, ilk kez web siteleri yapmaya başlayıp, ürettiği haberleri ve bilgileri internetten yayınlayıp herkese ücretsin sununca kendi ayağına kurşun sıkmış ve kendi ölüm fermanını imzalamış oldu. İşte bu nedenle teknoloji firmaları, eskiden medyanın gazeteciliği finanse etmek için kullandığı reklâm parasını emdiler ve sonucunda dünyanın her yerinde haber merkezleri küçülmelerle boğuşmak zorunda kaldı.
TÜRKİYE GAZETECİLERİ HAK VE SORUMLULUK BİLDİRGESİ
Benim de 1999 yılından bu yana üyesi olup yıllardır Balıkesir temsilciliğini yürüttüğüm Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC), şu sıralarda ?Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi?ni güncelliyor. Artık aramızda bulunmayan, bana da çok önemli destekleri olan Nail Güreli´nin başkanlığındaki TGC yönetimi tarafından hazırlanan bildirgeyi, şimdi Turgay Olcayto´nun başkanlığındaki yönetim kurulu güncelleyerek, üyelerine ve tüm basın dünyasına sunacak.
Gazetecinin hakları, halkın haber alma hakkının ve ifade özgürlüğünün, meslek ilkelerinin temelini oluşturuyor. Meslek ilkeleri, gazetecinin ve basın-yayın organlarının özdenetimi öngörüyor ve değerlendirme mercii öncelikle vicdanlardır. Buna bağlı şekilde de basın-yayın organları, yöneticileri ve gazeteciler, medya ve dijital ortamda meslek ilkelerine uymalı, uyulmasına özen göstermeli.
Gazeteci olmadıkları halde çeşitli biçimlerde gazetecilik faaliyetine katılanlar da bu sorumluluklar kapsamına girer.
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi, dijital platformlarda gerçekleşen yayıncılık, gazete ve dergilerin sosyal medyadaki etkinliklerini de kapsar. Bu yüzden bildirge, gazetecilik mesleğinin saygınlığını korumak, ilkeli, doğru, dürüst ve meslek hukukuna yakışır gazetecilik yapmak içindir.
SOSYAL MEDYA ÇIKMAZI!
Gelelim, şu sosyal medyaya.
Herkesin, kendini ifade etme hakkı elbette ki vardır. Ancak bunu yerine getirirken, doğruları dile getirmek, kimseyi yanlış-yalan bildirimlerle karalamaya çalışmamak koşuluyla.
Geçtiğimiz günlerde bir kişinin, sosyal medya hesabından benimle ilgili bir paylaşımını gösterdiler. Erdek Belediyesi´nden, Bandırma Belediyesi Basın-Yayın Müdürlüğüne atanan Esra Işıktaş, benim akrabammış ve onu, buraya ben tayin ettirmişim! Aslı astarı olmayan bu paylaşımla ilgili olarak Esra Hanım´la konuşurken karşılıklı gülüştük ve ?Vay be, bunca yıl sonra akraba olduğumuzu yeni öğrendik!? dedik.
İşin şakası bir yana, insan böyle bir yalanı nasıl uydurur, anlamak mümkün değil. Rüyanda bile görsen olmaz!
Sosyal medya çığırından çıktı. Sosyal medyada kesinlikle kimseyle diyaloğa, sürtüşmeye girmiyorum ve girmemeye kararlıyım. Şahsıma yapılan saldırı, hakaret ve karalamaları da hemen yüce adalete bildiriyorum, o kadar! Yargının vereceği her karara da saygılıyım.
Ama sosyal medyadaki bu yozlaşma da çok üzücü boyutlara ulaştı. Bilmem, bu işin sonu nereye varacak!

  • BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54