Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


GÜNAHLARDAN ARINMA YOLLARI


GÜNAHLARDAN ARINMA YOLLARI
İslam inancımıza göre saf-temiz bir bebek olarak dünyaya gelen insanoğlu maalesef safiyetini koruyamıyor. Günah işlemeye meyilli olan insan şeytanın aldatmasına da kanarak nefsinin ağır basmasıyla zaman zaman hatalar yapabiliyor.
Elbette insan hata işleyebilecek bir fıtratta yaratılmıştır. Melekler gibi değildir. İradesiyle hakkı ve güzel olanı yaptığı için kıymeti daha fazladır.
Ancak günahlar insanın kalbini kirletir, gönül aynasını paslandırır. Resûlullah (sav): ?Kul, bir günah işlediğinde kalbinde siyah bir nokta oluşur. Tövbe ettiği takdirde cilalanıp silinir. O günahı tekrar işlediği/günaha devam ettiği zaman, o siyah nokta da gittikçe büyür, kalbi istila eder. İşte bu husus, ?Hayır (Kur´an eskilerin masallarıdır, diyenlerin sözleri doğru değildir), Bilakis işledikleri günahlar, onların kalplerini paslandırdı.?(Mütaffifin, 14) ayetinde geçen paslanmadır.? buyurmuştur.
Tövbeyle kalpteki günah lekeleri temizlenir. Ancak günaha devam ettikçe kalp katılaşır, kararır. Kalpler ibadetlerle aydınlanır, nurlanır.
Günahlar insan sırtında yüktür. Bu yük manen insanı alçaltır da alçaltır. Uzun cennet yolculuğunda yorar günahlar. Ve hesabı verilemeyecek bir mesuliyettir bu günah yükleri.
Günahlar yüz karasıdır, kıyamette yüzümüzü karartan. Bir an önce yüz karası günahlara veda etmeliyiz. Hak huzuruna günah gibi necis davranışlarla dönmemeliyiz. Salih amel gibi misk kokulu fiillerle varmalıyız.
Günahlardan arınmanın yolu tövbedir. Ve Tevvab olan Yüce Mevla samimi tövbe ile kendisine yönelenlerin günahlarını bağışlar. Bir de yapılan güzel ameller vesilesiyle Âlemlerin Rabbi kullarının günahlarını bağışlar. Hz. Peygamber birçok hadisi şerifte günahlardan temizlenmenin ibadetler vasıtasıyla mümkün olduğunu haber vermiştir.
?Nerede olursan ol, Allah´a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Kötülüğün peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin?? buyurmuş Peygamber Efendimiz. Kötülüğe kötülük eklemek değil de kötülüğün ardından iyilik yapılması adeta yapılan kötülüğe özür mahiyetinde olacaktır.
Bir de bu hadisteki ?iyi bir şey´den maksadın genel manada tövbe olduğu söylenmiştir. Her hafta hutbede okuduğumuz bir başka hadisi şerif de vardır: ?Tövbe eden hiç günah işlememiş gibidir?.
Değerli okurlar, ibadetlerin günahların bağışlanmasına delil olması konusunda şu hadis-i şerifi burada zikredebiliriz: ?Büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde beş vakit namaz, iki cuma namazı ve iki Ramazan, aralarında işlenen günahlara kefarettir.?
Beş vakit namazın arındırıcı özelliğine vurgu yapan bir başka örnek de şudur;
Resûlullah (sav) bir defasında şöyle demiştir: ?Birinizin kapısının önünden bir nehir geçse ve onda her gün beş defa yıkansa, bu o kimsenin kirinden bir şey bırakır mı, ne dersiniz?? Sahâbîler, ?Onun kirinden hiçbir şey bırakmaz.? demişler, bunun üzerine Resûlullah, ?İşte beş vakit namaz da böyledir! Allah onlarla günahları yok eder.? buyurmuştur.
Tabi ki şunu ifade etmeliyiz bu hadiste zikredilen günahlar küçük diye bilinen günahlardır. Büyük günahlara ve kul-kamu hakkına sirayet eden günahlara özellikle tövbe etmek ve gerekiyorsa tazmin lazımdır. Ancak Yüce Allah´ın kullarına göstereceği engin rahmetin sınırsızlığını da unutmamalıyız. Ve imanla, ibadetle ve güzel ahlakla bezenmiş kullarını bağışlamak O´na mahsustur.

  • BIST 100

    9087,68%0,08
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    35,01% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2324,07% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3919,16% 1,97
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55