Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Hilmi ÇETİN


HAK UĞRUNA GÖÇÜN ADI: HİCRET


Peygamberlerin sonuncusu, Şefkat peygamberi Hz. Muhammed(sas) ve ashabı Mekke´de zorlu yıllar geçiriyordu. İslam´a davetin ilk yılları nispeten daha sakin ve suhuletle geçerken, 5-6.yıldan itibaren Hakk´a ve hakikate kulak tıkayan zalim Mekkeliler çeşitli yollarla baskı ve zulümlere yeltenmeye başlamışlardı.
Peygamberimiz İslam´ı yayabilmek için arayışlar içindeydi. Müslümanların bir kısmı Medine´den önce Habeşistan´a hicret ettiler. Daha sonra Müslüman olan Necaşi Hristiyan olmasına rağmen halkına zulmetmeyen bir yönetici olması hasebiyle Müslümanlara kucak açtı. Bu arada Peygamberimiz Hz. Muhammed (sas) Mekke´ye hacca gelen kervanlardaki yabancılarla iletişim kurup onları İslam´a davet ediyordu. Bir de Taif´e adeta bir Medine olma fırsatı doğmuştu. Fakat Taifliler bu nimeti teptiler ve maddi ve asabî çıkarları uğruna Peygamberimizin davetini kabul etmediler. Hatta çok çirkin bir şekilde Allah´ın elçisini şehirden çıkardılar.
Peygamberimiz kendini yırtarcasına vazifesini yapmaya çalışıyordu. Mekkeli müşrikleri ikna etmek için defalarca ayaklarına kadar gittiği oluyordu. Onların İslam´ı bu şekilde kabul etmeyeceği anlaşılmıştı. Bütün bunların üzerine Müslüman olmadığı halde Peygamberimizi himaye eden amcası Ebu Talip ve İslam´ın ilk yılarında maddi-manevi desteğini hiç esirgemeyen can yoldaşı, eşi Hz. Hatice vefat etti.
Peygamberimizin peygamber olarak böyle çetin Mekke yılları 13 yıl sürdü. Peygamberimizin Medine´de akrabaları vardı. Oradan hacca gelen kişilerle görüşmeler yaptı. Onlardan sözler aldı. Öğretici ve elçi olarak Mus´ab´ı Medine´ye tayin etti. Mus´ab b.Umeyr büyük gayretler göstererek Medine´de İslam´ın öncülüğünü yaptı. Medine´yi Resûlüllah´ın hicretine hazırladı.
Kıymetli okurlar, Mekkeli zengin ve şımarık, hak hukuk tanımayan zalim yöneticileri Peygamberimizin güçlenmesinden rahatsız olarak ona suikast düzenlemeye karar verdiler. Darunnedve denilen fesat meclisinde bir takım tuzakların hazırlığını yaptılar. Peygamberimiz de artık Medine´ye hicretin hazırlıklarını yapmaya başladı. Hz. Ebu Bakir´le birlikte hicret etmek üzere hicretin en ufak detaylarını planladılar. Rehber kim olacak, hangi güzergâhtan gidilecek vb. her türlü tedbir alındı ve tevekkülle yola çıkıldı. Tehlikelerle ancak Allah´ın rahmetini, yakınlığını hissede hissede Önce Kuba´ya bir müddet sonra da büyük bir coşkuyla Medine´ye varıldı.
Kıymetli okurlar, Peygamberimizin ve ashabının hicreti bir kaçış değildi. Bir huruç hareketi idi. Mekke´de imkân bitmiş gözüküyordu. Allah´ın dinini yaşama ve yayma imkânı kalmayınca Hak rızası için bütün varlığını terk etmekti hicret. Bize de bu mesajı verir. Ye´se düşme, bir kapı kapanırsa nice başak kapılar açılır, bir yere sıkışıp kalma Allah´ın lütfu geniş onu ara demektir.
Allah´ın izni ve inayetiyle hicret eden Müslümanlar hem kendi hayatlarında hem bütün Müslümanların geleceğinde büyük bir gelişime öncülük etmişlerdir. Medine´de ticari, idari ve sosyal temeller atılmış büyük bir İslam medeniyeti orada filizlenmiştir.
Allah rızası için hicret edenler ve onlara kucak açanlar Kur´an´da övülmüş, Allah onlardan razı olmuştur.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,28
  • EURO

    35,10% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2312,35% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54