Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


Haksız eleştiri aslında maskelenmiş bir övgüdür


Başarılı insanlar pek sevilmez. Güzel ile zenginin düşmanı çoktur. Yukarıdaki söylemler, haksız eleştirilerin varlığını gösterenlerden sadece birkaçı. İnsanlar kendilerinin önemli biri olduğunu kanıtlamak için dama başarılı insanlara saldırırlar. Bu saldırılar sözlü, yazılı olabileceği gibi bazen çok ileri giderek fizik de olabilir.
Galler Prens 8. Edward, bu türden saldırılardan payını almıştı. Prens deniz harp okulu denginde olan bir kolejde öğrenim görürken görevliler tarafından ağlarken görülür. Yapılan soruşturma sonucunda ağlama neden ortaya çıkar. Diğer öğrenciler kendisini dövmüştür. Dövme nedenleri ise, gelecekteki kralın ordusunda subay olacak bu çocuklar, ?Kralı Pataklamıştık? diyebilmek için bu işi yapmışlar.
Sevgili okurlarım, bu nedenle haksız yere saldırıya uğrayıp, eleştirildiğinizde bu işi yapanın kendini önemli bir sanmak için yaptığını unutmayın. Çoğunlukla sizi eleştirmesinin nedeni önemli işler başarmanızdır. Bayağı insanlar, başarılı insanların hatalı sayılabilecek davranışlarından çok keyif alırlar. Hangimiz saldırıya uğramadı? Hangimiz haksız yere eleştirilmedi? Hangimiz ihanete uğramadı? Bizlerin başına gelenler ne ki!
Hz. İsa, en yakın 12 arkadaşından biri tarafından bugünkü değer ile 19 dolar için ihanete uğradı. Başı derde girdiğinde yine 12 arkadaşından biri tarafından terk edildi. Şurada bir konuya açıklık getirmek isterim; yanlış anlaşılmasın, hiç eleştiriye kulak asmayalım demiyorum. Sadece haksız eleştirileri önemsemeyelim diyorum. Eğer tüm saldırılara karşılık vermeye kalkarsanız yalnız kalırsınız. Elinizden geleni, doğru bildiğinizi yapın. Doğruları yaparsanız, söylenenlerin önemi kalmaz. Yanlış yaparsanız da tüm insanlar haklı olduğunuzu söylese dahi bir anlamı olmaz.
Haksız bir eleştiriye uğradığınızda yapacağınız en akıllıca iş şu olmalıdır: ?Elinizden geleni yapın, sonra şemsiyenizi açın ve eleştiri yağmurunun ensenizden içeri girmesini engelleyin? Unutmayın! Meyve veren ağacı taşlarlar?
KENDİNE KÖR OLANLAR
?İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir, Sen kendini bilmezsen Ya nice okumaktır.? diye seslenmektedir Yunus Emre.
Yine Anadolu´nun en eski tapınaklarında ?Kendini Bil? uyarısı, insanlığın en çok gereksinim duyduğu bir şeyi akıllara kazımak içindir belki de. Hem bu uyarılar yapılır hem de yaşamımızı ?El âlem ne der?e göre düzenlememiz için türlü tuzaklar kurulur. Derler ? dediler ? ne derler söylemlerine teslim olmak ne acı. Oysa siz ne yaparsanız yapın, sizin için başkalarının daima diyecek bir şeyleri vardır.
Ne demişler; ?Elin ağzı çuval değil ki dikesin!? Şöyle bir çevreniz gözlemleyin. Sınırlarını bilmeyen, haddini aşan, kendini tanımayan ne kadar çok insana rastlarsınız. Bunun yanında kendisi çok yetenekli olduğu halde bu yeteneklerini gösteremeyenler de görürsünüz. Kısaca benlik değerlendirmesi yapabilmek önemli bir sorun olarak çıkar karşımıza.
Siyasetin çok ısındığı, seçimlerin yaklaştığı bu günlerde, ?Bu da mı milletvekili adayı?? dediğiniz insanları gördünüz. Medeni cesaretlerinden başka bir özelliği olmayan bu yetersiz ihtiraslılara bir tek şey demek gerekir. ?Kendini Tanı.?
İnsanın kendini tanıması, diğer insanlarla olan ilişkisinin iyi olmasını sağlar. Kendini bilmeyen, kendine hayrı olmayanın başkalarına hayrı olabilir mi? Kendisiyle sorunu olanın başkalarıyla barışık olması mümkün mü? Önce kendimizle tanışmalı, buluşmalı, kavuşmalı, kalabalıkların içinde kaybolmamalıyız. Başkalarıyla uğraşmak kolaydır. Asıl olan kendinle yüzleşmek, kendini tanımaktır. Nesin? Kimsin? Kaç gramsın? Gücün ne? Sınırların ne? Bunların farkında olmak gerekir.
İnsanlar vardır; gönlünün istediğini yapmaya üşenir. Risk almaya korkar. Sevgilerini erteler. Kaybetme korkusuyla sahip olduklarına sımsıkı sarılır. Kimileri de yaşam için bize açılan krediyi öyle hor öyle hovardaca kullanırlar k erkenden bitiriverirler. Oysa yaşamda her şey denge içindedir. Önemli olan kendini tanımak ve hayatın her aşamasında bu dengeyi kurabilmektir.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,30% 0,19
  • EURO

    35,04% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2309,75% 1,43
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55