Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ERDEM ÖZCAN


Havai Fişek Terörü ? 3


Konuyla ilgili 3. yazım bu?
Sakarya´da meydana gelen ve 10 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan havai fişek olayından sonra birçok belediye, etkinliklerinde havai fişek kullanmama kararı aldı.
Bandırma Belediyesi, geçen hafta gönderdiği bildiride yıllardır hiçbir etkinlikte kuşların ve doğanın yapısını bozan havai fişek gösterisinin yapılmadığını ve bundan sonra da yapılmayacağını bir kez daha açıkladı.
Ki doğrudur, hatta yasak kararının 5 yıl öncesine dayandığını biliyorum.
Öyle anlaşılıyor ki hemen tüm belediyeler havai fişeklerini tek ruhsatlı Sakarya´daki bu ?sakar? fabrikadan almış olabilirler.
?Sakar ? dedim çünkü bu son patlama fabrikanın belki de altıncı vukuatıymış.
Ama nereden alırlarsa alsınlar şehir içlerinde olsun Erdek gibi tatil yörelerinde olsun kullanılması yasak olmasına rağmen çoğu yerlerde denetim olmayınca kullanılmaya devam ediyor
Havai fişek yasağı Bandırma´da 5 yıl önce, Erdek´te de geçen yıl alınmıştı.
Öldüren Havai Fişek
3 Haziran 2015 tarihinde 26. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali´nde havai fişeklerin atıldığı yerde tam da kalabalığın bulunduğu Aşk Köprüsü civarıydı.
Daha önce 2 kez Bay-pas geçirdiği öğrenilen üniversiteli kızımız, yakınına düşen havai fişeğin etkisiyle korkması sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.
Kuşların da ölümüne neden oluyor
Gece yarısıydı ve festival sona ermişti.
Havuzlu meydanın bulunduğu bölgede bulunan çınar ağaçları serçelerin geceyi geçirdikleri yerlerdi. Bu alanda serçelerin yanında yaban güvercinleri ve kumru kuşları da yoğunluktaydı ancak kargalar yoktu.
Kargalar çok akıllı hayvanlardır. Cumhuriyet Meydanı´ndaki tüm çınar ağaçları daha önce kargaların mekânıydı. Ama yaklaşık 15 sene önce bir havai fişek modası başlamıştı ve fişekler Atatürk ve Şehitler Abidesi yakınında atılıyordu.
O gün bugün bu ağaçlarda artık bir tek karga gelip de geceyi çınar ağaçlarında geçirmiyor. Onların yerini serçeler aldı.
Havai fişekler atılmaya başlayınca yuvalarında tüneklerinde uykuda olan serçe, güvercin kuşları çılgınlar gibi kaçarlarken duvarlara, işyeri vitrinlerine çarpıp telef olmuşlardı.
2012 yılında Levent Mahallesi´nde bir düğünde atılan havai fişekler ses kirliliği yanında kuşları da telef ettiği yetmemiş gibi düştükleri ormanlık alanda 15 dönüm kadar alanın yanmasına sebep olmuştu.
Bu konuyla ilgili tepkilerden sonra Bandırma´da festival dâhil havai fişek atılması yasaklanmıştı. Ama Erdek´te devam ediyordu.
Erdek yani Kapıdağ
Erdek, yaban hayatının yaşandığı bir tabiat parkı. Daha önce de birkaç defa yazdım.
Çam, kestane ve ıhlamur ormanların hâkim olduğu doğal bitki örtüsü yanında domuz, geyik, karaca, sülün, tavşan, tilki gibi hayvanların yanında bülbül, kartal, şahin, doğan, yarasa ve baykuş gibi kuşların evi olan Kapıdağ´da havai fişek atılması elbette yasaklanmalıydı.
Geniş bir alanda arıcılığın da yapıldığını ilave edeyim.
Gece yarısı bir kısım insan eğleneceğim derken havai fişek terörüne uykularında yakalanıyordu.
Daha sonra Kaymakam Ekrem Çalık, Erdek ilçesinde havai fişek atımının İçişleri Bakanlığı ve Valilik genelgelerine göre yasaklandığını açıklamıştı. İnşallah o yasak devam ediyordur.
Nereden bakarsanız bakın belediye etkinliklerinde olsun özel günlerde olsun havai fişek atılması hem ses kirliliği yapıyor hem yangınlara neden oluyor hem de doğaya zarar veriyor. Zararlı madde olduğu kesin olduğuna göre yasağın devam etmesi yerinde olur. Onun yerine meşale daha uygun olabilir.
Zaten ortada bir İçişleri Bakanlığı kararı olduğuna ve tüm Türkiye´de havai fişek atılmasının yasak olduğuna göre geriye denetim kalıyor ki, ?yasak? işe yarasın?

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31