Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Gürcan KANAOĞLU


Haydi Erdek´i yeniden yaratalım-1


Ara sıra anılarım depreşiyor buna benzer yazılar yazıyorum.
Erdek´in eski günlerini düşündükçe canım sıkılıyor, hemen kağıda kaleme sarılıyorum. ?Haydi Erdek´i Yeniden Yaratalım? diyerek haykırıyorum.
Az önce televizyonda kanal kanal gezerken TLC adında bir kanalda 10 günde 10 yıl genç diye bir programa rastladım. Bizim kanallarda da benzerleri olmuştu beni baştan yarat gibi. Genelde orta yaş ve üzeri kadınları alıp biraz estetik, bakım, makyaj, kıyafet desteği ile yıllarca genç gösteriyorlar.
Neden Erdek´i de böyle gençleştirmeyelim dedim ve yazmaya başladım.
Önce standart her zamanki gibi anlatayım. Erdek hepimizin bildiği gibi Türkiye´nin en eski turizm merkezlerinden biriydi, eskiden Erdek´e tatile gelmek , tatil yapmak büyük keyif ve mutluluktu, Erdek´te tatile gelenler dönüşte gururlanarak anlatırlardı Erdek tatillerini.
Ben yıllardır Erdek´i gözlemliyorum, ve çok iyi bir gözlemci olduğumu düşünüyorum
Peki! Erdek´i Nasıl Yeniden Yaratacağız?
Kaliteli müşteri nasıl gelir?
1- Kaliteli müşteri için önce kendi kalite standartlarımızı yükseltmeliyiz. Öncelikle şöyle düşünün ne verirseniz onun karşılığını alırsınız ucuz yatırım, ucuz hizmet eşittir düşük müşteri kalitesi.
Görüştüğüm Erdek´teki bazı turizmciler müşteri kalitesinin çok düştüğünden bahsediyorlar ama kendilerine bakmıyorlar verdikleri hizmet Akdeniz´deki birçok pansiyondan daha düşük yıllardır tek çivi çakmamışlar otellerine.
Turizmde süreklilik ve rekabette avantaj sağlayabilmek için kalitenin müşteri tarafından algılanması oldukça önemli. Otelci kaliteli hizmet sunduğunu düşünebilir. Ancak müşteri bunu eksik veya hatalı algıladığı takdirde onun için kaliteli olmaktan çıkar. Gerçek kalite misafirin hedeflediği hizmeti sunmasıdır.
Örnek vermek gerekirse kaç sefer şahit oldum, bir otelcimize direk canlı olarak resepsiyona veya işletmeciye şikayet geldiğinde hemen her sene otelin bakımı için çok masraf ettiğini, para kazanamadığını, zaten uygun fiyatlarla verdiğini anlatıyor.
Bu noktadan bakıldığında otelcinin sunduğu hizmet veya ürün ile müşterinin algıladığı hizmet ve ürün arasındaki farkı kapatmak işletmelerin ve destinasyonların en önemli görevlerindendir. Bundan dolayı işletmeler ve destinasyonlar, memnuniyet ve kalite araştırmaları yaptırmalı, müşterinin sesini dinleyerek göremedikleri hataları düzeltme ve müşteri gözünden kaliteyi yakalayabilme olanağı bulmalılar. Böylelikle müşterinin ne istediği ve müşteriyi çeken unsurların ne olduğu anlaşılabilir. Bu sayede işletme ve destinasyon yöneticileri, tanıtım ve pazarlama stratejilerini daha doğru bir şekilde belirleyerek rekabet avantajı sağlayabilirler. Destinasyonun her bir unsuruna yönelik turistlerin kalite algılarının nasıl olduğunu ortaya koymak ve bu algılarının tekrar gelmelerini etkileyip etkilemediğini tespit etmek, destinasyon yöneticilerinin değerlendirmelerinde ve durumun daha net bir şekilde anlaşılmasında yarar sağlar.
Erdek´te birçok tesisin yorumlarında lodos estiğinde denizde olan denizanaları ve yosunlar yüzünden kötü puan ve yorum almış olmaları. Yani her şey birbirine bağlı.
Turizm destinasyonlarını ziyaret eden turistlerin kişilik özelliklerine göre beklenti ve kalite algıları farklı olmaktadır. Bazı turistlerin beklentileri düşük iken bazılarının yüksek olabilmektedir, bazı turistler mükemmel hizmet isterken bazıları ortalama bir hizmeti yeterli görebilmektedir.
Tabii ki her misafiri memnun edemeyiz ama hepimizin bildiği bizim çok eksiğimiz var. Bu durumda destinasyona gelen bir turiste verilen hizmet mükemmel olsa bile, duygusal veya psikolojik olarak sorunlu bir turist olması halinde o destinasyondan memnun olamayabilir.
Tarihi Eserler
2- Tarihi eserlerimize sahip çıkmak. Onları bir an önce gün yüzüne çıkartmak. Tarihi eserlerimizi tanıtmak, bulundukları yerleri daha güvenli ve gezilebilir hale getirmek. Gerçi kalmadı gibi ama eski Erdek evlerini korumak, tarihi eserlerin bulunduğu yerlere ve ilçede turistlerin yoğun olduğu yerlere tanıtım tabelaları yerleştirmek. Doğru ve bilinçli bir şekilde gezebilmesi için Erdek´i tanıtan belge, broşür, görsel vb. bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilmesi gerekmektedir. Misafirler Erdek otellerinde konaklarken resepsiyona yada otel çalışanlarına sorarlar nereyi gezebiliriz diye ama ne üzücüdür ki otel çalışanlarının büyük bir çoğunluğu bu yerleri gezmemiştir ve bilmiyordur. Bastırılan broşürler öncelikle otellere verilmeli, uygun şartlar sağlanıp sezon başında en azından bir gün yerel yönetim veya STK´lar desteği ile otel personellerine buraları gezdirip tanıtım yapılabilir.
Küçük bir örnek gerekirse Seyit Gazi Tepesi ile ilgili bir yazı yazmıştım. Tepede söylentilerle anlatılan bir şey var veya yok ama bu yazıyı okuyan yada benim anlattığım bir çok misafir tepeye çıkmış gezmiş dilek dilemişler.
Not: En basitinden Zeytinliada hala bekliyor. Manastır sadece ayin zamanı üstünkörü bir temizlik yapılıyor. 

Güvenli Turizm
3- Turistlerin dikkat ettikleri en ön önemli kriterlerin başında seyahat edilen yerin güvenli olması gelir. Geçtiğimiz 2020 ve 2021 yılları en önemli güvenlik sorunu korona ama benim anlatmak istediğim başka, Destinasyonlar da turistleri güvende hissettirmek ve marka değerini güçlendirmek için güvenlik kriterine birincil derecede önem vermek zorundadır. Turist ilçede gece ve gündüz güvenle gezip eğlenebilmelidir. Burada kolluk kuvvetlerine büyük iş düşüyor. Destek olarak aslında bir zamanlar Ocaklar´da yapılan özel güvenlik birimi de kurulabilir. O da başka sorunlar çıkartabilir ama yine de basit bir çözüm olarak düşünülebilir. Basit bir örnek yıllar önce gençliğimde bir disco da kış döneminde hafta sonları DJ´lik yapmıştım baştan her şey çok güzeldi, karlı günlerde bile Disco müşteri doluyordu, güvenlik sorunları başladı ve yavaş yavaş kimse kalmadı. Külhanbeylerin oturduğu kahvenin önünden geçilmez, Sık sık kavga çıkan diskoya kimse gitmez.
Turizm Danışma
4- Erdek´te yoğun gezilen yerlere küçük turizm danışma büroları kurulabilir. Fakat bunları iyi denetlemeli, turizm danışma ofisi pansiyon, otel, motel satış komisyoncu ofisleri olmasın, bu işi yapabilecek ilçeyi iyi tanıyan, güler yüzlü üniversite öğrencileri olabilir.
Buranın Neyi Meşhur?
5- Turistler bir tatil yöresine geldiklerinde o ilçeye ait ne alabilecekleriyle ilgili soru sorarlar ?Buranın neyi meşhur? giderken ne alabiliriz?
Eskiden birçok ürünümüz vardı, Şarap, Sepet, Takunya gibi. Erdek´e özgü bir veya birkaç ürün bulunarak bir marka ürün oluşturabiliriz. Destinasyonlarda yetiştirilen ya da üretilen ürünlerin Coğrafi İşaret ile tescillenmesi hem ürününün değerini hem de destinasyonların turizm gelirini artırır. Erdek´te ürünlerin satılması ve turistlere satılan ürünlerin köyde üretildiğini göstererek ilgiyi artırmak amacıyla Erdek´te STK´ların desteği ile üretim atölyeleri kurulsa güzel olmaz mı?
Not: Tescilli Kırmızı soğanımız var, Ekonomik olarak iyi bir ürün olabilir ama o benim turizm anlayışıma uymuyor.
Festivaller
6- Eskiden yapılan festivallerimize, yarışmalarımıza yeniden ulusal reklam kampanyaları ile tanıtımlar yapılabilir. Örneğin Erdek´in İstanbul´a yakınlığı ile ilgili doğal güzellikleri tanıtılabilir. Bu tip organizasyonlar için sponsor firmalar bulunarak fazla para harcamadan bir çok etkinlik yapılabilir.
Film ve Dizi
7- Destinasyonlarda çekilen dizi ve filmlerin o destinasyona olan ilgiyi artırdığı gibi destinasyonun tanıtımında da önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle yeni bir dizi, film ya da belgesel çekimi yapılması için yapımcılar ile iletişim kurulması önerilmektedir.
Not: Burada çekilen son bir kaç film için hiç bir şey demek istemiyorum. Eleştiriden başka yardım yapılmadı.
Eğitim Şart
8- En önemli konulardan biride turistik ilçelerde yaşayan halkın ve esnafın misafirlerle iletişimi, toplantılarla, broşürlerle halkımıza ve esnafımıza yeterli eğitim ve bilgi verilmeli. Turizmi kötü etkileyenler dışlanmalı ve cezalandırılmalı bence, işinizi müşterinizi bozan birine ne yaparsınız?
Turlar Neden Gelmez?
9- Bahar aylarında otelcilerimiz bilir Anadolu´dan Çanakkale turları yapılır ve bu turlar bir gece Erdek otellerinde konaklarlar yıllardır, otelde yatar uyurlar, yemek yerler kahvaltı edip giderler. Bizim ilçemizde de neden bir yerleri gezmesinler? Neden ilçeyi gezip alışveriş yapmasınlar? Neden Erdek için özel turlar düzenlenmesin?
Turistlerin kalış sürelerini artırmak amacıyla, Trekking, ATV gezisi, atla doğa turu gibi farklı turizm etkinlikleri neden olmasın? Sitelerimden birinde örnek bir kaç tur örneği yazmıştım, turlar yapılmamaktadır yazmama rağmen yazın her gün telefon ve mailler almaktayım.
Siyaset Yok Erdek Var
10- ARTIK YETER! Bu işleri yapabilmek için özellikle şu siyasi çekişmelerden kurtulup ben değil biz haline gelmeliyiz. El ele verelim yerel yönetim olsun, STK´lar olsun, otelciler olsun, esnaf olsun hepimiz bir olmalıyız. O şu partiden o varsa ben yokum, o otelci bu otelci ile küs o varsa ben yokum türü küslüklerden ve siyasetten uzak bir Erdek´i layık olduğu yere getirmemiz gerekiyor. Hem de hiç zaman kaybetmeden.
Hiç unutmuyorum, bir başkan ?çeyizini hazırlamadan kız görücüye çıkmaz? demişti. Bizim gelinlik kız yaşlandı, romatizmaları azdı, bastonla gezmeye başladı görücüler de gelmiyor.
Bir turistik destinasyon dükkan yada mağaza değildir. Boşaltıp yeni bir dekorasyon yapamayız. yapılamayacak çok zor şey yok. Tüm Erdek´in tam bir destek vereceği yeni bir oluşumla Erdek´i yeniden yaratabiliriz.
Şimdilik sağlıklı günler.

 

Abdulkadir CEYLAN
4.02.2021 11:40:44
Tebrikler.Elinize saglik.Insallah ilgililer ve halk okurda idrak eder ve geregini yaparlar.

  • BIST 100

    8723,07%0,06
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,10% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2235,54% -0,34
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44