Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


HER İMKAN BİR İMTİHANDIR


,Kıymetli okurlar,
İslam dini çağları aşacak olan mesajında yönetimlerin nasıl şekilleneceğinden çok hangi ilkeler etrafında kurulması gerektiğine işaret eder.
Yüce Allah Kur´an-ı Kerim´de: ?Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.?(Nisa,58) buyurur.
Ancak her nimet bir külfetle ve her imkan bir imtihanla birliktedir. Yetki varsa sorumluluk da beraberindedir.
Yukarıdaki ayette seçme-seçilmenin nasıl ve mevzuatın ne olacağından çok emanetin ehline verilmesi ve hükmederken de adaletle hükmedilmesi gerektiği bizden istenmektedir.
Yöneticilik insana yeryüzünde de verilmiş bir emanettir. Allah teala insanoğlunu yeryüzüne halife kıldığını beyan etmektedir.
İlla bu ayeti ve benzer emirleri/tavsiyeleri imza yetkisi olanlara yönelik olarak düşünmemelidir. Her birimiz ufak çaplı da emanet sahibiyiz ve karar verme durumunda kalmaktayız. Allah´ın öğüdü vardır. Ve ayetin sonunda Yüce Rabbimiz kendisinin işitme ve görme sıfatlarına vurgu yaparak yapılan haksızlıkların hiçbir zaman kaybolmayacağını beyan ediyor.
Her cuma günü hutbenin en sonunda adeta kulaklara küpe olması istenircesine Nahl suresinin 90.ayeti kerimesi okunur: ?Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.?
Resulüllah(sav) de yöneticiliğin bir emanet olduğu şuuruyla davranılması gerektiğini değişik vesilelerle ümmetine tebliğ etmiştir. Zira bir sahabi efendimiz ısrarla yöneticilik istediğinde O´na Peygamberimiz bu yükün ağırlığını hatırlatmıştır.
Meşhur hadis-i şerifte ?Hepiniz çobansınız ve güttüğünüz sürüden sorumlusunuz...? buyuran Allah Resulü beldelere idareci gönderirken kritik uyarılarda bulunmuş, gidilecek yerin hassas özelliklerini hatırlatmış, şefkat ve anlayış uyarısında bulunmuştur.
Bunun yanında meşru yönetimi yok saymak, konulan kuralları ısrarla çiğnemek ve isyana kadar varmak da vatandaşlık hukukuna yakışmaz. Görülen yanlışlar varsa uygun metodlarla düzeltilmeye çalışılması, istişare ve tenkitlerle tamire çalışılması icap eder. Ancak hak ararken de haksız davranışlara girilmemesi gerekir.
Bütün bunları yanında Peygamberimiz hiçbir gölgenin/himayenin bulunmadığı kıyamet günü Allah´ın rahmetinde olacak yedi grup insanların birinci sırasında ?adil yöneticiyi´ zikretmiş; ağır mesuliyetten yüz akıyla çıkanlara böyle bir müjde vermiştir.
Yine Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: ?Yönettikleri insanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere karşı adaletli davrananlar, Allah katında, Rahmân´ın yanında nurdan minberler üzerinde ağırlanacaklar.?
Değerli okurlar, insanların hayırlısı insanlara hizmet edendir buyurmuş Peygamberimiz. Şu kısa ömürde yapılacak en güzel hayırlardan biri, öncü çalışmalara katılmak, bir beldede güzel bir gelenek başlatmak ve olabildiğince çok insanın duasını almaktır.
Yüce Allah amel defterlerimizi salih amellerle doldurmayı bize nasip eylesin. Yönetsek de yönetilsek de hayırlı olanlardan eylesin. Her işimizin akıbetini lütfetsin, Yüce Mevla.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55