Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Av. Egemen ŞEN


Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi ve 6284 Sayılı Kanun

Şarkıcı Sıla Gençoğlu, geçtiğimiz günlerde Çağlayan´daki İstanbul Adalet Sarayı´na gelip şiddet gördüğünü ifade etti ve Ahmet Kural´dan şikayetçi oldu;


Şarkıcı Sıla Gençoğlu, geçtiğimiz günlerde Çağlayan´daki İstanbul Adalet Sarayı´na gelip şiddet gördüğünü ifade etti ve Ahmet Kural´dan şikayetçi oldu; Gençoğlu, Kural´a karşı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlemesine Dair 6284 Sayılı Kanun´un 5. maddesi uyarınca 3 ay koruma kararı aldırdı. .Bu olay üzerine kadına yönelik şiddet sorunu tekrardan pek çok boyutu ile tartışma konusu oldu.
Bu tartışmalardan biri de Sıla´nın Ahmet Kural hakkında uzaklaştırma kararı almak için başvurduğu 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hakkındaydı..
Dünyada her yıl 1.6 milyon kişinin şiddet nedeniyle yaşamını yitirdiği değerlendirilmektedir. Kadına yönelik şiddet sadece ülkemizde değil tüm dünyada ciddi bir toplumsal sorundur.
Şiddet, okur yazar ya da okur yazar olmama, varlıklı-yoksul, kırsal veya şehirde yaşamın ortak olarak öncelikli tüm kadınlar ve çocukların ortak sorunudur. Ekonomik güçlük çekmek ve ekonomik şiddete maruz kalmak, bu sorunun temel nedeni varsayılır.
Ülkemizde ise Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, ailenin diğer bireylerinin ve diğer mağdur bulunan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenler.
Kanun´da şiddet; fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmenizle veya acı çekmenizle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketler olarak tanımlanmaktadır.
Bu kapsamda; hakaret etmek, aşağılamak, birilerinin yanında küçük düşürmek, öldürmek yahut yaralamak, tehdit etmek, istenmeyen zamanlarda ve biçimlerde cinsel ilişkiye zorlamak, komşularla, arkadaşlarla, akrabalarla görüşülmesine izin vermemek, ihtiyaçlar için yeterli para vermemek, kazanılan paraya el koymak, sürekli nereye kaç lira harcandığını sormak, ısrarla telefonla aramak, kimlerle arkadaş olduğunuza karışmak, takip etmek gibi tüm davranışlar Kanun´a göre şiddet olarak kabul ediliyor.
Bu davranışlardan herhangi birine maruz kalan ya da tehlikesi olan kadınlar Kanun´dan faydalanma hakkına sahip oluyor. Yani 6284 Sayılı Kanuna başvurarak koruma tedbiri aldırmak için şiddet görmeniz gerekmez,şiddet görme tehlikesi altında bulunmak yeterlidir.
Kanun Kapsamında Haklarınız ise,
Koruma Talep Edebilirsiniz(Yakın Koruma)
Şiddete maruz kalma ya da maruz kalma tehlikesi oluştuğu zaman,size eşlik edecek bir polisin görevlendirilmesini isteyebilirsiniz.
Şiddet Uygulayan ya da Uygulama Tehlikesini Yaratacak Kişinin Evden Uzaklaştırılmasını sağlayabilirsiniz.
Şiddet Uygulayanın sizi sosyal medyadan ya da diğer iletişim araçlarından rahatsız etmesini engelleyebilirsiniz.
Kimlik, ehliyet ve diğer kişisel bilgilerinizin değiştirilmesini isteyebilirsiniz.
Size yeni bir isim ve soy isim verilerek şiddetten korunabilirsiniz. Fakat bu durumda önceki tüm haklarınızı kaybetme riski doğacaktır ve bunun için ad soyad değişikliğinden önce mutlaka haklarınızı yeni kimliğinize aktarılmasını talep etmelisiniz.
Geçici maddi yardım, velayet ve tedbir nafakası talebinde bulunabilirsiniz.
6284 Sayılı Kanundan faydalanmak için başvuru yerleri ise;
Kaymakamlık,
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (KOZA),
ASPB İl Müdürlüğü,
Aile Mahkemeleri´dir.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44