Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

ÖNDER BALIKÇI


Kişiliksizsen, müdür olsan ne yazar?

Kişiliksizsen, müdür olsan ne yazar?


Konumuz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı “Yönetici Atama Yönetmeliği.” Amaç belli. AKP’nin, okullardaki müdürlükleri de ele geçirmesi. Nitekim de buna uygun gelişmeler yaşanıyor. Bandırma’da da yeni 33 müdür göreve başlarken, yıllardır yöneticilik görevinde bulunan 18 müdür görevden alınıyor.
Yönetmeliğe göre, okul yöneticilerini değerlendirme kıstası şöyle:
Okulun en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmeni, iki veli, bir öğrenci temsilcisi ve öğretmenler kurulu tarafından seçilen iki öğretmenin verecekleri puan toplamı 40. Onların puan dökümü de şöyle: Dört öğretmen, 5’er puandan, 20 puan. İki veli, 5’er puandan 10 puan. Öğrenci temsilcisi 10 puan. Öte yanda 60 puanlık bir dilim daha var. Onlara da şöyle bir göz atalım. Milli Eğitim Müdürü’nün puan hakkı 25, insan kaynaklarından sorumlu Milli Eğitim Şube Müdürü’nün 20, eğitim kurumlarından sorumlu şube müdürünün ise 15. Bunların toplamı ise 60 puan. Sözüm ona 100 puan üzerinden değerlendirilen okul müdürü, eğer 75 puan alırsa görevinde kalacak-mış! Tabii ki öyle olmuyor. Okul müdürü, eğer Eğitim-Bir-Sen’e üye, yani siyasal iktidara yakın değilse, ağzıyla kuş tutsa, görevinde kalma olanağı yok. Çünkü, ilk dilimde 40 puan alsa bile 60 dilimlik Milli Eğitim Müdürü ve şube müdürleri makinesinde kıyım kıyım edilerek, 75 puanın altına düşürülüp, müdürlük görevine son verilirken, “yandaş müdürler” ise ilk bölümde düşük puan alsalar bile Milli Eğitim Müdür ve yardımcıları tarafından şişirilmiş puanlamalarla koltuklara oturtuluyor.
İŞTE YİNE PİRCİOĞLU KARŞINIZDA
Gelelim Bandırma’ya.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne geleli henüz 2-3 ayı doldurmayan, üstelik bu göreve okulların kapalı olduğu dönemde atanan Saadettin Pircioğlu, okul müdürlükleri seçiminde 25 puan kullanıyor. İki yardımcısı da, ondan farklı değil! Onlar da Bandırma’ya bir süre önce atandılar. Ancak müdürler için kullandıkları toplam puan 35. Yani ne Pircioğlu, okul müdürlerini ve onların çalışmalarını, yeteneklerini, kapasitelerini bilir, ne de yardımcıları. Peki, hangi kıstaslara göre okul müdürlerine puan verirler? Tabii ki, siyasal düşüncelerine göre! Avrupa görmüş(!) Pircioğlu ve yardımcıları, şu kutsal(!) puanlarını, hiç tanımadıkları, bir eğitim-öğretim yılı bile geçirmedikleri müdürlerin hangi niteliklerini göz önüne alarak verdiklerini bir açıklasalar da öğrensek! Böyle eğitim-öğretim, böyle Milli Eğitim yöneticiliği olur mu? Böylesine objektiflikten uzak bir değerlendirme vicdanlarını hiç sızlatmıyor mu acaba?
YA BAZI OKUL MÜDÜRLERİNE NE DEMELİ?
Bu arada koltuklarını korumak için ilkesizce taraf değiştiren, bir anda “Eğitim-Bir-Sen”e kayıt yaptıran okul müdürleri var, Bandırma’da… bu yüzsüzlüğünüzden hiç rahatsız olmuyor musunuz?
Bir de, kendilerine, “Eğitim-Bir-Sen’e geçin, müdürlük koltuğunuzu koruyun!” önerisi getirildiğinde, bu öneriyi elinin tersiyle itip, “Ben, kişiliksiz ve onursuz değilim” diyen okul müdürleri var ki, alkışın en büyüğünü onlar hak ediyor. Koltukları gelip geçicidir ama ilkeler, ahlaki nitelikler kalıcıdır. Koltuklarını korumak uğruna, utanmazca kişiliklerini, dünya görüşlerini satanlara binlerce kez “yuh” olsun!
Gün gelecek, koltuklarına yapışarak, kişiliklerini satanlar, öğretmenlik mesleğine de bu ihanetlerinin yanıtını onurlu meslektaşlarından en ağır şekilde alacaklardır ve o günler de uzak değildir.

  • BIST 100

    10246,04%-0,88
  • DOLAR

    32,26% 0,02
  • EURO

    34,69% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2401,93% 0,08
  • Ç. ALTIN

    3896,53% -0,17
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

09.05.2024

  • İMSAK 04:13
  • GÜNEŞ 05:53
  • ÖĞLE 13:10
  • İKİNDİ 17:02
  • AKŞAM 20:17
  • YATSI 21:50