Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


Korumaya Alışmış Erkekler Nasıl Bir Kadın İstiyor?

Son zamanlarda evlenmemiş ya da evlenmesi gecikmiş kadınlardan ?ERKEKLER KİŞİLİKLİ KADINLARLA EVLENMEK İSTEMİYOR? söylemini sıkça duyar oldum.


Son zamanlarda evlenmemiş ya da evlenmesi gecikmiş kadınlardan ?ERKEKLER KİŞİLİKLİ KADINLARLA EVLENMEK İSTEMİYOR? söylemini sıkça duyar oldum. Yani erkekler karşılarında ezilip büzülmeyen, tavırlarını ve isteklerini ortaya net olarak koyan, kendi kendine yetebilen kadın görünce ilgi duyuyor. Ama iş sürekli bir ilişkiye gelince hatta evliliğe doğru gidince duraksıyor. Elbette bu genellemenin dışında istisna olan da vardır. Ancak istisnaların genele oranı konusunda elimizde bir veri yok.
Neden böyle olduğunun altında yatan gerçekleri araştırdığımızda karşımıza şöyle bir anlayış çıkıyor. Erkek, kendini koruyabilen, kendi sorunlarını çözebilen kişiliği gelişmiş bir kadın karşısında ?KORUYUCU? rolünü oynayamıyor. Kendisine biçilen bu çok önemli (!) rol boşlukta kalmış oluyor. Alıştığı davranış kalıplarının dışına çıktığında bocalıyor. Nasıl davranacağını bilemiyor. Bir yandan böyle bir kadına hayranlık duyarken, diğer yandan kendi görevini yapamamış duygusuna kapılıyor. Korumacı bir erkekle kişilikli bir kadın arasında sağlıklı bir iletişim kurulamıyor. Sonuçta ilişki evlilikle sonuçlanmıyor, sonuçlansa da çoğu boşanmayla sonlanıyor.
Günümüzde, ?geleneksel erkek kimliği? ve ?çağdaş yeni erkek kimliği? gibi kavramlar çıkıyor karşımıza.
Aynı şey kadınlar için de söz konusu. Zamanımızın kadını eşinden; kendi insan kişiliğinin, kendi paylaşımcı anlayışının fark edilmesini, önemsenmesini, takdir edilmesini, beğenilmesini ve beğenildiğinin kendisine hissettirilmesini istiyor.
Kadınların erkeklerden daha hızlı geliştiği yadsınamaz bir gerçek. Dünyanın geleceği gençlerin ve kadınların elinde şekilleniyor. Beyinsel gelişme kas gücün geride bırakıyor. Bu gelişmeler geleneksek değer yargılarında bir takım sarsıntılara neden oluyor.
Kadına saygı duyan, onunla arkadaş olmayı bilen, hayatı paylaşmayı arzulayan ?yeni erkek kimliği?nin birçok sorunun ortadan kalkmasının anahtarı olacağı inancındayım. Bu nedenle diyorum ki: ?ERKEKLERİN YENİ ERKEK KİMLİĞİ YÖNÜNDE DEĞİŞMELERİ İYİ BİR GELECEK KURULMASINDA ÇOK ÖNEMLİ ROL OYNAYACAKTIR.?
Erkeklerimiz çağdaş erkek olurken, kadınlarımız da çağdaş kadın olmalıdırlar. Kadın ve erkek birliktelikleri, birbirine yük değil güç katmalıdır. Birbirlerine sıkıntı değil huzur vermelidir.
YENİ KİMLİKLİ KADIN+YENİ KİMLİKLİ ERKEK=YENİ KİMLİKLİ İNSAN
Yeni kimlikli insan katılımcı ve paylaşımcıdır. Başkasına yük olmadan yaşamasını bilir. İnsan haklarına saygılıdır. Tercihini güçlüden yana değil haklıdan yana yapar. Aklını dogmaların etkisinden kurtarmıştır. Sorar, sorgular, yargılar.
Ancak üzülerek izlemekteyiz ki bugün en çok sıkıntı çeken, en çok bedel ödeyen, ildiklerini gördüklerini söyleyemeyen bu yeni kimlikli insanlardır. Körler ülkesinde görerek yaşamının ıstırabını çekerler adeta!
Ama gelecek bu insanların ellerinde biçimlenecek. Zira bir ülkedeki insan sayısının çokluğunun pek bir anlamı yok. Önemli olan çağı yakalamış nitelikli insanların olması. Aksi halde bu işler sayıyla olsaydı 6milyonluk İsrail 300milyonluk Arap Dünyasını parmağında oynatabilir miydi?

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23