Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


Kürtler Türkler Ayrılırsa

Açıkça dillendirilmese de Türkiye´de bir kesim Türkler alttan alta ?Bırakalım Kürtler ayrılsın´ demekteler.


Açıkça dillendirilmese de Türkiye´de bir kesim Türkler alttan alta ?Bırakalım Kürtler ayrılsın´ demekteler. Yapılan anketlere göre bunların oranı yüzde seksenlere ulaştığı görülmektedir. Yine anketlerin gösterdiğine göre Kürtlerin de yüzde yetmişi ayrılmaya karşıdır.
Ayrılmadan yana olanlar, böylece sırtlarındaki yükten bölünerek kurtulacaklarını zannetmekteler. Her iki taraf için de bu söylem, bazen milliyetçi bir öfkeyle, bazen şoven bir kibirle söylenmiş olup asla gerçekçi değildir.
Böyle bir şeyin mümkün olup olmayacağını bir kenara bırakıp, ayrılmanın gerçekleştiğini varsaysak bakın Türkler ve Kürtler neler kaybeder.
1- Kürtler ayrıldığında, kişi başına düşen Milli gelirin birkaç kat artacağını düşünenler var. Ancak, böyle düşünürken Türkiye´de üretilen elektrik enerjisinin büyük bölümünün Güneydoğu Anadolu bölgesindeki barajlardan üretildiğini gözden kaçırmaktalar. Yine Güneydoğu Anadolu bölgesinin tarımsal ekonomi potansiyelini dikkate aldıklarında, düşüncelerinin çok da gerçekçi olmadığını anlayacaklardır.
2- Bölgeler arası ekonomik dengeler kalkacaktır. Böyle olunca da AB´ye girmek kolaylaşacaktır. Oysa yine yanıldıklarını düşünüyorum. Zira Türkiye´de bölgeler arası ekonomik dengesizlik batının da kendi içinde mevcuttur. Örneğin Kastamonu, Çankırı, Gümüşhane? vb. illerde gelir düzeyi çok düşüktür.
3- Kürtlerin ayrılmasıyla etnik sorun belasından kurtulacaklarını düşünen Türkler; Türkiye´de başka etnik unsurların da olduğunu unutmamalıdırlar.
4- Türkiye´de nüfusun yaklaşık yüzde 20´sini Kürtler oluşturmaktadır ve bu nüfusun genç bir nüfustur. Dünya nüfusunun özellikle de Avrupa ülkelerinin nüfusunun giderek yaşlandığı düşünülürse, genç nüfusun ekonomi için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
5- Türkiye´deki yer altı zenginliklerinin yüzde 45´i, petrolün tamamı Kürtlerin yaşadığı bölgelerden çıkarılmaktadır. Yine su kaynaklarının yüzde 30´u Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindedir.
6- Gelecekte tahıl ambarı olacak GAP´ın ve kırmızı et üretimi merkezi olan DAP´ın önemi yadsınamaz.
7- Kürtlerle Türklerin ayrılması çok önemli sosyal yaralar açacaktır. Çünkü, her Türk ailede bir Kürt gelin, her Kürt ailede bir Türk gelin vardır.
8- Böyle bir ayrılık büyük acılara gebedir. Ayrılmakla terörün sonlanacağını zannedenler yanılgı içindedirler. En büyük Kürt şehri Diyarbakır değil İstanbul´dur. Zira İstanbul´da 3 milyon civarında Kürt yaşamaktadır. Böyle bir ayrılıkta Türk bölgelerinde kalan Kürtlerin ve Türk bölgelerindeki Kürtlerin yaşayabileceği acıları düşünmek bile istemiyorum.
9- Bu iki ulus bin yıldır beraber yaşamaktadır. Doğu´daki bir işadamı için Batı önemli bir yatırım bölgesi. Doğu ise, batıda üretilen mallar için iyi bir pazardır.
Sonuçta; Dünyanın gelişmiş ülkeleri globalleşme adı altında birleşerek ekonomik entegrasyonu sağlarken, yabancıların da körüklediği ayrışmayı bu kadar arzulamayı anlamakta zorluk çekiyorum.
Öyle veya böyle eğer ayrılma olursa; oluşacak küçük Kürdistan ile yine küçük Türkistan ne Kürtlerin ne de Türklerin işine yarar. Böyle bir durum olsa olsa Ortadoğu´daki kurtlar sofrasına kolay yem olmalarını sağlar.
Yapılacak iş bellidir; Bu sorunun kafa kafaya verilip demokrasi içinde çözülmesi ve bu coğrafyada sonsuza değin beraber yaşamaktır.

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22