Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


MEVLİD-İ NEBİ

Kıymetli okurlar,


Kıymetli okurlar,
önümüzdeki pazar gecesi Son Peygamber bizim peygamberimiz Hz. Muhammed(sav)’in doğum günü olan Rebiülevvel ayının 12.günüdür.
Resulüllah efendimiz dünyayı hicri takvime göre bu günün içinde bulunduğu hafta Mevlid-i Nebi Haftası olarak muhtelif faaliyetlerle idrak edilecektir.
Bu önemli ve güzel gün münasebetiyle Erdek Piri Reis camimizde Pazar günü yatsı namazından önce vaaz ile başlayan namazdan sonra da mevlid okunarak devam edilecek bir program tertip edilecektir.
Pazartesi gününden başlamak suretiyle hafta boyunca okullarda vb. yerlerde konferans ve etkinlikler düzenlenecektir.
Şimdiden Mevlid Kandilinizi tebrik ediyorum. Allah’ın elçisinin güzel ahlakıyla tekrar bizlerin dünyasına doğmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.
Sevgili okurlar, Elçisi Hz. Muhammed’i(sav) en ziyade bilen ve bizlere onu kur’an-ı Kerim’de anlatan Yüce Allah’tır. Ayetlere baktığımızda Yüce Allah’ın nebisini nasıl taltif ettiğini ve övgüde bulunduğunu; onu nasıl koruduğunu kolladığını görmekteyiz.
İlk olarak Hz. İbrahim’in de duasında yer alan peygamberimizin vasıfları şu ayette zikredilmiştir:
“Soyumuzdan, onlara senin âyetlerini okuyacak, kitabı ve hikmeti öğretecek, onları arındıracak bir elçi çıkar rabbimiz! Çünkü yalnız sensin kudret ve hikmet sahibi.” Bakara,129
bu ayete benzeyen başka ayetlerde de aynı vasıflar zikrolunmuştur.
Peygamberimizin bizler için nasıl bir yer teşkil ettiğini Ahzab suresinin 21.ayet-i kerimesinde “İçinizden Allah’ın lutfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır. “ buyurularak kıyamete kadar sürecek örnekliği ve önderliği vurgulanmıştır.
Yüce Allah peygamberimizin adeta unvanları-isimleri gibi görülebilecek başka özelliklerini de Yine Ahzab suresinin 45-46.ayetlerinde “Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.”
peygamberimizin olağanüstü bir varlıkolmadığını ifade eden ayetler de Kur’an’da söz konusudur. Tevbe suresinin 128-129.ayetlerinde aynı zamanda Peygamberimizin müminlere karşı şefkati ve inceliği hakkında da şöyle buyurulur:
“Andolsun, size içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir, size çok düşkündür, müminlere karşı şefkat ve merhamet doludur. Buna rağmen yüz çevirirlerse de ki: “Allah bana yeter, O’ndan başka ilah yoktur, ben yalnız O’na güvenip dayanırım; O, büyük arşın sahibidir.”
Benzer şekilde Allah’ın elçisi Kehf suresi 110.ayetinde beşer olmasına vurgu yapılır:”De ki: “Ben, yalnızca sizin gibi bir insanım. Şu var ki bana, ilâhınızın, sadece bir ilâh olduğu vahyolunuyor...”
Nakledeceğimiz son ayet-i kerimede ise Âlemlerin Rabbi Yüce Mevla Peygamberimizin ahlakını övmüş, ona adeta kefil olmuştur. Kalem suresi 1-4.ayetlerde Cenab-ı hak kulu ve elçisi insan olarak en çok övülen Peygamberimizi şöylece övmüştür:”Nûn. Kaleme ve (yazanların) onunla yazdıklarına andolsun ki sen -rabbinin lutfu sayesinde- asla deli değilsin. Hiç şüphesiz senin için bitip tükenmeyen bir ödül vardır. Sen elbette üstün bir ahlâka sahipsin.”
Selam ve dua ile...
 

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22