Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


MEVLİD KANDİLİ


Kıymetli okurlar, içinde bulunduğumuz ay hicrî takvime göre Rebîülevvel ayıdır. Bu ayın, onikinci gecesi mevlid kandilidir. Mevlid, ?doğum vakti? demektir.
Peygamberimiz, Miladi 571 yılı Nisan ayının 20´nci gününe rastlayan Rebîülevvel ayının 12´nci gecesi sabaha karşı Mekke-i Mükerreme´de Daru´t-Tebâbia denilen evde doğmuştur.
Bu yıl 12 Rebîülevvel önümüzdeki cumayı cumartesiye bağlayan geceye isabet etmektedir. Bu gecenin sabahı gerçekten feyizli bir sabahtı. İnsanlık için yepyeni bir gün doğmuş, aydınlık bir devir açılmıştı. Bir fazilet güneşi ve hidayet meşalesi olan Peygamberimizin doğumu, Allah´ın bütün insanlara en büyük nimetlerinden birisidir.Bunun içindir ki Müslümanlar bu kutlu geceye büyük ilgi gösterir. Onu ibadetlerle ihya etmeye çalışırlar.
Peygamberimizin babası Abdulmuttalib´in oğlu Abdullah, annesi ise Vehb´in kızı Âmine´dir. Peygamberimizin adı Muhammed´dir. Bu adı kendisine dedesi Abdulmuttalib vermiştir. Onun en meşhur adları Muhammed ile Ahmed´dir. Bu adlar Kur´an-ı Kerim´de de geçmektedir.
Sevgili okurlar, Milletimiz de asırlardır Sevgili Peygamberimize derin bir muhabbet duymuş Onun doğduğu günü kutlu gece ilan ederek aziz hatırasını yâdetmek üzere çok sayıda manzum ve mensur eserler meydana getirilmiş, bir mevlid edebiyatı oluşmuş, bu maksatla merasimler tertip edilmiştir. Bu merasimler vesile edilerek milletimizin peygamberimize olan sevgisi perçinleşmiş ve toplumuza Onun sevgisi etrafında birlik ve beraberlik mesajları verilmiştir.
Anadolu insanı Hz. Muhammed (s.a.s.)´e olan sevgisinden ve bağlılığından dolayı çocuklarına onu hatırlatacak isimler vermektedir. Erkek çocuklarına Mehmet, Ahmet ve Mustafa gibi isimleri tercih etmişlerdir. Bu hususta bir inceliği de dikkate alarak ´´Muhammed´´ ismini verecek olursa ağzından çıkabilecek bir hatalı ifadeden dolayı Peygambere saygısızlık olmasın diye daha çok ?Mehmet? olarak isimlendirmeyi uygun görmüşlerdir. Bilindiği gibi, gül motifi de Hz. Peygamber (s.a.s.)´in bir simgesi olarak kabul edilmektedir.
Milletin ordusuna ?Küçük ve sevimli Muhammed? manasına gelen ?Mehmetçik? ismi verilmiştir. O´nun mensup olduğu askerlik mesleği ile icra ettiği görev ve hizmetinin önemini vurgulamak için de, ?Peygamber Ocağı? denmiştir.
Topkapı Sarayı´nda mukaddes emanetlerin bulunduğu dairede gece ve gündüz ara verilmeksizin yüzyıllar boyunca Kur´an okunması teamül haline getirilmiştir. Bütün bunlar Anadolu insanının Hz. Peygambere duyduğu sevginin güzel tezahürleridir.
Ancak Kuran´ı Kerim bu sevgiyi ispatlamanın yolunun Resulüne itaatten geçtiğini şöyle vurgulamaktadır. De ki: "Eğer Allah´ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın Allah çok merhametli ve bağışlayıcıdır.?
Peygamberimizi canımızdan ve tüm sevdiklerimizden daha çok sevmek, ancak O´nun yolunda gitmekle olur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) de kendisinin her şeyden, herkesten daha çok sevilmesi hususunda şöyle buyurmuştur. ?Sizden biriniz, beni anasından-babasından, çoluk-çoçuğundan ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş olamaz.?
Rabbimiz bizi peygamberimizin yolundan ayırmasın, sünneti seniyyeyi ihya edenlerden eylesin

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31