Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Hilmi ÇETİN


MÜSLÜMANA MERHAMET YAKIŞIR


İnsan şiddete meyillidir. Fıtratında kan dökme ve bozgunculuk çıkarma vardır. Dinler ve hukuk normları bu şiddeti ıslah etmeye yöneliktir.
Yüce Allah insanı yaratmaya karar verdiğinde melekler, ?Bizler hamdinle seni tesbih ve takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek birini mi yaratacaksın´ demişlerdi. Allah(c.c.) onlara: ?Sizin bilemeyeceğinizi herhalde ben bilirim.? buyurdu.(Bakara,30) Ve insanlığın en önemli imtihanlarından biri vahşi ve şiddete yönelen fıtratını terbiye etmek oldu.
İnsanlığın atası Hz.Adem´in çocukları Habil ile Kabil arasında geçen, Kabil´in Habil´e şiddet uygulaması ve onu öldürmesi tarihte şiddetin başlangıcıdır.
Hz. İbrahim´in yakılmak istenmesi, Firavun´un tahtımı ele geçirirler endişesiyle erkek çocuklarını öldürtmesi, Hristiyan inananların ateş çukurlarında yakılması kadim tarihte insanın nasıl vahşileşebileceğinin göstergeleridir.
İlk Müslüman neslin Mekke´li müşriklerin ne tür işkencelerinden geçtiklerini gözümüz yaşlı okuyoruz. Sümeyye isimli ilk Müslüman şehit Ebu Cehil´in gaddarlığı sonucunda öldü. Yasir ailesi, Bilal-i Habeşi ve daha niceleri ve Hz.Peygamber´in bizatihi kendisi şiddete ve işkenceye maruz kaldı.
Müminler her zaman vicdansızlar tarafından fiziki ve manevi şiddete uğramışlardır. İnanç özgürlüğünden dem vurulan zamanlarda ve ülkelerde en tabii insan hakkı olan inanma ve inancını hayata geçirme hususunda engeller ve tazyikler söz konusu olmuştur.
Şiddet bazen fiziksel -bedensel, bazen psikolojik-duygusal, bazen de cinsel ve ekonomik türlerde görülmektedir. Sınırlanmayan ve eğitilmeyen kişilerin en kolay müracaat ettikleri yol, şiddettir. Konuşacak kelimesi, ikna edecek fikri olmayan şahıs veya gruplar şiddete yönelirler.
Ast-üst ilişkisi olanlar, rekabet ortamında çalışanlar, menfaatleri çakışanlar birbirlerine şiddet yoluyla tahakküm kurmaya çalışırlar. Hele hele bir taraf fiziken ve madden güçlü ise şiddet dezavantajlı tarafa karşı daha çok ortaya çıkmaktadır.
Gündemde ağırlıklı ve haklı olarak erkeğin kadına şiddeti yer alsa da aslında değişik şekillerde her yerde cinsiyet gözetmeksizin şiddet artıştadır. Ülkemizde de dünyada da şiddetle problem halletme isteği yükselmektedir. Gazeteler ve televizyonlar şiddet haberleriyle doludur.
Müminler şiddetin faili olamazlar. Çünkü şiddet meşruiyetini hiçbir şekilde dinden alamaz. Savaşlarda bile düşmana ahlaklı ve ölçülü olmayı öğütleyen bir dinin mensubuyuz. Bazılarının vahşilik olarak gördüğü Kurban bayramında kurban kesmeyi bile güzelce, hayvanı incitmeden yapılmasını tavsiye eden merhamet dini İslâm´a inanıyoruz.
Hz. Peygamber´in şiddete yöneldiği asla görülmemiştir. Peygamberimizin ailesinde de her ailede olabilecek sıkıntılar meydana geliyordu ancak peygamberimiz ailesini tolera ediyordu. Müsamaha yolunu tercih ediyordu. Hz. Aişe´nin ifadesiyle Peygamberimiz hiç kimseye savaşlar haricinde el kaldırmamıştır. Peygamberimiz(sav)kadınları inciye benzetti, onlara narin ve hassas davranılmasını öğütledi.
Bir gün Ebu Mesud isminde bir sahabe efendimiz kölesini dövüyordu. Peygamberimiz olayı görünce 3 kez ?Bilmiş ol ey Ebu Mesud? dedi sonra da: ?Allah´ın senin üzerindeki gücü, senin bu kölenin üzerindeki gücünden daha fazladır.? buyurdu.
Konuya farklı şekilde devam edeceğiz ancak şunu belirtelim:
Kul hakkı, ahiret inancı ve ihsan şuuru yerleştirilmeden sadece kanuni yollarla şiddetin önlenemediği ve önlenemeyeceği açıktır.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,28
  • EURO

    35,10% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2312,35% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54