Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


Ödül yok, ceza yok, geri bildirim var

İnsanı umursayan, canları kaile alan, yaşamın bütünselliğini ve doğallığını savunan bir kültürdür Kızılderili kültü


İnsanı umursayan, canları kaile alan, yaşamın bütünselliğini ve doğallığını savunan bir kültürdür Kızılderili kültürü.
Para ve güç tutkusu peşinde koşan Beyaz Adam´ın acımasızca yok ettiği kültüre ithaf edilen bir kitap, çocuk eğitimi konusunda çok yararlı bilgiler sunan, bir Kızılderili kabilesi olan Çeroki kültürünü anlatan önemli bir eser.
Sözünü ettiğim yapıt, FORREST CARTER´ın ?KÜÇÜK AĞAÇ´IN EĞİTİMİ? adlı kitaptır.
Küçük yaşta anne-babasız kalan Kızılderili çocuk büyük babasının yanına yerleşir. Büyük baba dağda tek başına yaban hayatı yaşamaktadır. Geçimini de viski yapıp şehirde satarak sağlamaktadır.
Yanına aldığı torununa hem büyük babalık hem de öğretmenlik yapar. Dağda yiyeceği nasıl temin edeceğini, yaban hayvanlara karşı nasıl korunacağını, viskinin nasıl yapılacağını öğretir.
Çocuk belirli bir yaşa gelince viski yapılan kazanların temizliğini kendisinin yapması için izin ister. Dedesi isteğini kabul eder. Çocuk da kazanları temizler. Kazanlar gerçekten çok güzel temizlenmiştir. B unun üzerine Kızılderili dede torununa, ?AFERİN ÇOK GÜZEL TEMİZLEMİŞSİN YA DA ŞURASI KİRLİ KALMIŞ? gibi sözler etmez. Şöyle der: ?BAK KÜÇÜKAĞAÇ KAZANLAR TEMİZ OLURSA KÖTÜ KORKMAZ. KÖTÜ KOKMAYINCA DA VİZKİLERİ DAHA ÇABUK VE DAHA ÇOK PARAYA SATARIZ. BÖYLECE ÇOK KAZANMIŞ OLURUZ.?
İşte eğitimde geribildirim budur. Yani ne yaparsan, nasıl sonuç alırsın.
Sevgili okurlarım, çocuk yetiştirirken de dış odaklı övgü, ödül, ceza, rekabet gibi kavramları kullanırsanız, o çocuk kendisi için değil başkaları için yaşamayı öğrenir. Çocukta oturmuş bir karakter oluşturamazsınız. Çocuk hep şurada takılı kalır. ?ELALEM NE DER? ?İNSANLAR BENİM İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR ACABA?
Çocuğun yaptıkları hakkında bir yargıda bulunmamanız gerekir. Mesela çocuğunuz bir el işi yapmış diyelim, size gösteriyor ve ağzınızdan çıkacakları merakla bekliyor. Eğer siz güzel olmuş derseniz bir yargıda bulunmuş olursunuz. Ona verilecek yanıt ?sen nasıl buluyorsun? olmalı. Önce o bir değerlendirme yapsın.
Çocuğunuzun sizin tarafınızdan beğenilmeye ve onaylanmaya ihtiyacı olduğunu anlıyorum. Çünkü doğal olarak her insanın onaylanmaya gereksinimi vardır. Ancak gerekli gereksiz onaylamak çocuğunuzu ilgi tutsağı onay bağımlısı haline getirebilir. Sizin yapacağınız, çocuğunuzu ve onun yaptıklarını fark etmek olmalıdır.
Mesela Zeynep odasını toplamış. Şunu demeyin, ?Zeynep aferin odanı çok güzel toplamışsın.? Odasını toplamak zaten Zeynep´in yapması gereken bir iş. Onun görevi. Ya ne diyelim diyecek olursanız size şunu önerebilirim: ?Zeynep odanı toplamışsın gördüm. ?
İnsanları, özellikle de çocukları yargılamak hoş bir davranış değildir. İnsanlar kendileri talep etmedikleri sürece onları asla yargılamayın.
Sevgili anne babalar, çocuklarınız şu sözleri söylemekten mümkün olduğunca kaçının:
?GÜZEL KIZIM, YAKIŞIKLI OĞLUM, ZEKİ ÇOCUĞUM?
İnsan sürekli güze, sürekli yakışıklı olamaz.
?SENİNLE GURUR DUYUYORUM? demeyin. Bir çocuğun görevi anne babayı gururlandırmak değildir. Aksi halde çocuk anne babasını gururlandıracak diye kendi hayatını yaşayamıyor.
İnsanların hiçbir duygusu başkalarına bağlı olmamalı. Başkalarını üzmemek adına yapmak istediklerinizden vazgeçmek doğru değildir.

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22