Bugün, 19 Mart 2024 Salı

İsmail Dalgıç


Paşaliman Adası´nı tanıyalım


Marmara Adası´nın güneyinde Erdek´e bağlı Marmara takım adalarından biri olan cennetten bir yer Paşalimanı Adası. 

Beş mahallesi olan ada Paşalimanı, Poyrazlı, Tuzla, Harmanlı ve Balıklı toplam daimi nüfus ortalama 800-1000 kişi. 

Marmara takım adaları içerisinde diğer adalar Marmara ilçesine bağlıyken Paşalimanı Adası Erdek´e bağlıdır. Adanın tarihine bakınca isimden de anlaşılacağı gibi korunaklı bir doğal limana sahip. 

Ada da yer alan Paşalimanı mahallesinin özel bir yeri vardır. Bu liman tarih boyunca gemilerin ve deniz ordularının sığınağı olmuş, zaman zaman seferlere buradan çıkılmıştır. 

Lala Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu Kıbrıs seferinden dönüşte fırtınaya yakalanmış ve Paşalimanı´na sığınmıştır. Yaralı askerler burada tedavi edilmiş, şehit askerler burada defnedilmiştir. 

Lala Mustafa Paşa burada camii ve çeşme gibi hayratlar inşa ettirerek adadan ayrılmıştır. Hatta camii inşa ettirirken çatısını bir kadırga direği ile desteklemiştir. Orijinal camii 1935´te depremde yıkıldığı için yerine bugün Paşalimanı iskele meydanında bulunan camii inşa ettirilmiştir. 

Adanın en yüksek noktası 213 metre yüksekliğinde Kukumal tepesidir. Adada onlarca dönüm atıl durumda hazine arazisi bulunmaktadır. Gönlümüzde geçen bu arazilerin bir an önce tarıma kazandırılıp ada halkına eşit ve adil bir şekilde paylaştırılıp hem ada hem ülke ekonomisine fayda sağlamasıdır. Ayrıca bölgede ve çevre ilçelerde hayvancılık ile uğraşan çiftçiler adadan daha önce aldıkları buğday, arpa, mısır, fiğ gibi tarım ürünlerinin çok kaliteli olduğunu belirtmişlerdir. 

Turizm potansiyeli henüz daha yeterince gelişmemiştir. Yaz aylarında nüfus beş katına çıkmasına rağmen profesyonel turizm faaliyetleri yoktur. Ada halkının da geliri olan ev pansiyonculuğu ve butik apartlar faaliyet göstermektedir. Aslında buda adaya turizm yatırımcılarını çekmek için bir sebeptir. 

Arsa fiyatları diğer adalara kıyasla daha uygundur. Ada adeta turizm yatırımcılarını beklemektedir. Ulaşım Erdek-Avşa-Marmara´dan yazın her gün üç defa kışın iki defa yapılmaktadır. Narlı´dan istediğiniz her saatte özel teknelerle karaya en yakın nokta olan Tuzla mahallesine gidilebilmektedir. Genel olarak ulaşım sıkıntısı yoktur. 

Rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren özel bir şirket RES yatırımı yapmıştır. Adaya yıllardan beri ilk defa gözle görülen bir hizmet gelmiştir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi adanın beş mahallesini birbirine bağlayan yaklaşık 13 kilometrelik karayolunu iyileştirme çalışması yaparak büyük bir sorunu ortadan kaldırmıştır. Bahar aylarında da yapılan bu yol sıcak asfaltlanıp ada halkının hizmetine sunulacaktır. Ada halkının çözüm bekleyen bir sorunu ise deniz ambulansının deniz trafiğinde resmi olarak görülen Balıklı Mahallesi haricindeki diğer mahallelerine de yanaşamamasıdır. Acil durumlarda deniz ambulansı Marmara´dan hızla Balıklı´ya yanaşsa bile hastaların diğer mahallelerden gelmesi araç sıkıntısı ve zaman kaybının olması bazen üzücü olaylara sebep oluyor. Yetkililerden beklentimiz tüm mahallelere fiziki yapıya uygun deniz ticaretinin ve balıkçılığında gelişmesine fayda sağlayacak limanların yapılmasıdır. 

Sonuç olarak ada çok bakir yatırımcıları bekliyor. Tarım ve hayvancılık konusunda çok verimli topraklara sahip ve oksijen deposu olması nedeniyle huzur evi veya rehabitilasyon merkezi yapılması çok uygundur. Bu gibi tesislerin özellikle kamu öncülüğünde yapılması adaya bir teşvik niteliğinde olabilir. Adada bulunan gençlere de iş sahası kazandırılarak ada dışına göç etmelerinin önüne geçilebilir. 

Cennetten bir ada Paşalimanı ada halkına, özellikle muhtarlara saygılar sunuyorum yazımın yetkililer tarafından dikkate alınmasını istiyorum. Esen Kalın. 

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44