Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


PEYGAMBERLERE İMAN


Değerli okurlar, imanın altı esasından birisi de peygamberlere inanmaktır.
Peygamber, Farsça bir kelime olup, ?haber götüren? demektir. Dindeki manası ise Allah´ın insanlara doğru yolu göstermek üzere görevlendirdiği seçkin insandır. Peygamber, Allah´ın kendisine vahyettiğini insanlara duyurur, Allah ile kulları arasında elçilik yapar.
İnsanların peygamberlere ihtiyacı vardır. Çünkü insan, aklıyla her şeyi bilemez. Bizi ve kâinatı yaratan Allah Teala´yı aklımız ile bulabilirsek de, O´na nasıl ibadet edeceğimizi, O´nun emirlerinin ve yasaklarının neler olduğunu bilmemiz mümkün değildir. Bunları bize bildiren, peygamberlerdir. Bunun içindir ki Allah, kendilerine peygamber göndermediği, emir ve yasaklarını peygamberlerle bildirmediği kimselere azap etmeyeceğini Kur´an-ı Kerim´de haber vermiştir.
Peygamberler, Allah ile kulları arasında elçilik yaptıklarına göre görevleri, Allah´ı tanıtmak, O´na nasıl ibadet edileceğini bildirmek, Allah´ın emir ve yasaklarını duyurmaktır. Bunun için gönderilmişlerdir. Bütün peygamberler bu görevlerini eksiksiz olarak yerine getirmişlerdir.
Peygamberler bizim gibi insanlardır. Ancak, Allah´ın seçkin kulları oldukları için birtakım sıfatları vardır. Bu sıfatlar, vacib ve caiz olmak üzere ikiye ayrılır.
Peygamberimizin Özellikleri
Bütün peygamberler, peygamber olmak itibariyle aralarında bir fark yoktur. Aralarında ayırım yapmadan hepsinin peygamberliğine inanır ve hepsinin de Allah tarafından gönderilmiş olduklarını gönülden tasdik ederiz.
Ancak, Allah´ın kendilerine verdiği bazı özellikler sebebiyle aralarında üstünlük söz konusudur. İşte bizim peygamberimiz bazı özellikleri sebebiyle diğer peygamberlerden üstündür.
Bu özellikler şunlardır:
1. Peygamberimiz, âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir.
Diğer peygamberler bir millete, bir kabileye gönderilmişken bizim peygamberimiz tüm insanlara peygamber, âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Bazılarının sandıkları gibi o, yalnız Arapların değil, bütün insanların peygamberidir.
2. Peygamberimizin getirdiği din, son dindir.
Peygamberimizin tebliğ ettiği İslam dini, en son ve en mükemmel dindir. Bundan sonra başka bir din gönderilmeyecek ve bu din hiçbir değişikliğe uğramadan yaşayacaktır.
3. Peygamberimiz son Peygamberdir.
Peygamberimiz, peygamberlerin sonuncusudur. Ondan sonra başka peygamber gönderilmeyecektir. Nitekim Kur´an-ı Kerim´de şöyle buyrulmuştur: ?Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir. Fakat o, Allah´ın Resulü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah, her şeyi hakkıyla bilir.?
Peygamberimizin vefatından sonra bazı kimseler Peygamberlik iddiasıyla ortaya çıkmışlarsa da bunlar tarihe ?Yalancı Peygamberler? diye geçmişlerdir. ?Müseylemetü´l-Kezzâb = Yalancı Müseyleme? bunlardan biridir.
4. Peygamberimiz, ümmeti en çok olan peygamberdir.
Peygamberler içerisinde ümmeti en çok olan peygamber, bizim peygamberimizdir.
Bunlar ve daha birçok özellikleri sebebiyledir ki peygamberimiz, peygamberlerin en üstünü olmuştur.
Yüce Allah bizleri peygamberimizin yolundan, izinden ve ahlakından ayırmasın.
Cumanız mübarek olsun... Selam ve dua ile...

  • BIST 100

    9558,2%0,29
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22