Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ERDEK MÜFTÜLÜĞÜ


RAMAZAN AYINI UĞURLUYORUZ

Kıymetli okurlar, bir Ramazan ayıyla daha vedalaşıyoruz.


Kıymetli okurlar, bir Ramazan ayıyla daha vedalaşıyoruz.
Dua dua kavuşmak için yalvardığımız, hasretle zamanını beklediğimiz ve muhabbetle idrak ettiğimiz mübarek bir Ramazan’ı daha geride bırakıyoruz.
Kendine mahsus ibadetleri, hazine kıymetinde ân’ları olan bir aydı Ramazan. Arınma ve doğru yolu bulma işaretlerinin her köşe başında bulunduğu Ramazan iklimi bu senelik sona eriyor.
Sevgili okurlar, bu Ramazan’ı çok bekledik. 2020 yılı başında tüm dünyayı etkilemeye başlayan salgın hastalık bizi iki Ramazan cemaatle ibadetten, cami atmosferinden mahrum etti. Tedbirlerin epeyce yumuşadığı bu Ramazan ayında camilerimizde kardeşlerimizle beraber olmanın hazzını yeniden tattık, elhamdülillah. Biraz tedirginlikle geldik camilere ancak yine de camilerimiz mahzun kalmadı bu yıl.
Teravihlerde omuz omuza Hak huzurunda buluştuk. Salavatlar eşlik etti mutluluğumuza. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla aminlerimiz birbirine karıştı. Günahlarımızdan sıyrıldık Ramazan gecelerinde. Ferahladık teravihlerle.
Mukabelelerde meleklere özendik. Her bir camimizde, evlerimizde Kur’an sesleri yankılandı. Rahmet yağdı üzerimize, evet hissettik. Sukûnet kapladı her yanı, melekler şahit oldu Kur’an aşıklarına. Kur’an okumanın ve dinlemenin sevabına nail olduk, çok şükür.
Sahurlarda uykulu gözlerle dilimiz duaya durdu. Şafak sökerken, kainat dirilirken biz de zora talip olduk. Her şey bir niyetle başlardı. Öyle yaptık, niyet ettik cenab-ı hakkın çizdiği sınırlara riayet etmeye. Oruç yasaklarından kaçındık. Bitkin düştük, açlığı tattık ama şükretmeyi, empatiyi ve yokluğun ağır yükünü anladık. 16-17 saat ibadet edenlerden olduk. Oruç tutarak nefsimize gem vurduk. Hevâlarımızın kulu olmadığımızı ispat ettik. İftar vakitlerinde af niyazında bulunduk. Sevindik çocuklar gibi. Ebedi susuzluktan kurtulacak olmanın müjdesiyle uçtuk. Azad olma müjdesi sardı her yanımızı.
İftar sofralarında gariplere yoldaş olduk. Misafirleşmenin insana büyük huzur bahşettiğini yeniden fark ettik.
Mali ibadetlerimizle de şükrümüzü, kulluktaki samimiyetimizi ikrar ettik.
Sevgili okurlar, Ramazan bayramı Allah’ın mümin kullarına bir ikramıdır. Ramazan’ın bir hediyesi gibidir. Bir ay boyunca oruç tutmanın bir ödülü gibi aynı zamanda.
Rasülüllah(sav) “…Her toplumun bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir." buyurmuştur. Bu minvalde bayramlar, sevinç, kardeşlik, barışma ve kaynaşma günleridir.
Bu günlerde sevdiklerimizle, komşu ve akrabalarımızla bağlarımızı kuvvetlendirir, ziyaretleşir ve ikramlaşırız. Hatta geçmişlerimizi bile bayramlarda daha çok anar ve dua ederiz.
Dargınlıklara, kırgınlara son verip bayramı vesile bilerek, içimizdeki kin ve garazı bir tarafa bırakarak akrabalarımızla, Müslüman kardeşlerimizle selâmlaşmalıyız.
Kıymetli okurlar, birkaç hatırlatmada bulunalım.
1)Kaza ve kefaret oruçlarımız varsa onları tutmakta ihmal etmeyelim.
2)Aşırı yaşlılık ve kronik hastalıklar vb. sebeplerle tutulamayan oruçların yerine malî imkânlar elveriyorsa, her bir güne karşılık 40 lira fidye ödenmelidir. En kısa zamanda bu kefaret de yerine getirilmelidir.
3)Fitrelerimizi vermemişsek bayramdan önce hemen vermeliyiz. Fitre bayramdan sonraya kalırsa yine en yakın zamanda ödenmelidir. Fitre miktarı 40 liradır.
4) Bayram namazı her yerde güneşin doğumundan takriben 45 dk. sonra, kerâhat vakti çıkınca kılınır. Bayram namazı için ezan-salâ-kâmet okunmadığı için vaktini buradan yazalım.
Erdek’te bayram namazı 2 Mayıs Pazartesi günü, saat 06.40’ta kılınacaktır.
Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, sevdiklerinizle birlikte daha nice bayramlara kavuşmanızı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi Yüce Allah’tan temenni ederim.
Bayramınız mübarek olsun.

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44