Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


RAMAZAN´IN GÖLGESİ ÜZERİMİZE DÜŞTÜ


Üç aylar kültürümüzde hicrî takvimin Recep, Şaban ve Ramazan aylarına denmektedir. Dini kültürde mübarek sayılıp kutlanan bazı geceler de bu zaman dilimindedir. Regaib, miraç, berat ve kadir geceleri üç aylarda kutlanan kandillerdir. Üç aylar arınma, bağışlanma ve kulluğu hatırlama aylarıdır. Bu aylarda dini duyarlılık daha yoğunlaşmaktadır. Üç aylarda peygamberimizin ibadet hayatında hissedilir derecede bir değişiklik olurdu.
Bu aylar girdiği zaman Peygamberimizin şöyle dua ettiği haber verilmektedir: ?Allah´ım, Receb ve Şaban´ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan´a ulaştır!?
Üç ayların ilki olan Recep ayını önemli kılan en baştaki unsur haram aylardan olmasıdır. Peygamberimiz haram aylarda nafile olarak oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Üç gün oruç tutup üç gün ara vermek suretiyle ya da bu ayın 13, 14 ve 15. günleri oruç tutmak tavsiye edilmiştir.
Recep ayının ilk cuma gecesi ve üç ayların habercisi olan Regaib Gecesi ile ilgili sahih bir delil olmamakla birlikte üç aylara erişmenin sevinci ile kutlanmaya başlanan bir gece olduğunu söyleyebiliriz.
Recep ayının 27.gecesi de Miraç Kandili olarak kutlanmaktadır. Bu geceyi önemli kılan da isra ve miraç hadisesinin gerçekleşmesidir. Peygamberimizin ?kutlayın ve özel ibadetlerle geçirin´ dediği bir gece değildir. O gece büyük mucizelerin gerçekleşmesi, bazı ayetlerin özel olarak vahyedilmesi, beş vakit namazın farz kılınması ve peygamberimizin müminlere müjdeler vermesi dolayısıyla Miraç Gecesi kutlanmaktadır.
Üç ayların ikincisi Şaban ayıdır. Bu ayın 15.gecesi olan Berat Kandili ile ilgili hadis kitaplarında Peygamberimizin sahih sözleri mevcuttur. Bu gecenin gündüzünde oruç, gecesinde ibadet edilmesi bizzat Peygamberimizin tavsiyesidir.
Efendimiz(sav) Ramazan ayından sonra en çok orucu Şaban ayında tutardı. Öyle ki neredeyse bütün ayı oruçlu geçirdiği olurdu. Ancak Ramazanın ehemmiyeti azalmasın diye Ramazandan başka hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmemiştir. Peygamberimiz amellerin Şaban ayında Allah´a arz olunduğunu, amelleri arz olunurken oruçlu olmayı isteyeceğini söylemişti. Fakat düzenli nafile oruç tutmadığı halde Şaban ayının 15.gününden sonra Ramazan ayına yakın oruç tutmak ve Ramazanı karşılamak niyetiyle önceden oruç tutmak, Ramazan ayı yirmi dokuz gün olduğu senelerde orucu otuz güne tamamlamak doğru davranışlar değildir, bu şekilde oruç mekruh görülmüştür. ?Üç aylar´ orucu adı altında üç ayların tamamını oruçlu geçirmek doğru değildir.
Nihayet üç ayların sonuncusu ve on bir ayın sultanı Kur´an ayı Ramazan, bu mevsimin en kıymetli zaman dilimidir. Hatta denilebilir ki Recep ve Şaban aylarına Ramazan ayının bereketi ve güzelliği sirayet etmiştir. Müminlerin Ramazan´a olan hasreti ve sevgisi Recep ve Şaban aylarını da müstesna kılmıştır. İçinde bulunduğumuz zaman, Ramazan´a bedenen ve ruhen hazırlanma isteğidir.
Üç ayların hayırlı olmasını ve Ramazan´a kavuşmayı Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum. Hayırlı cumalar diliyorum.

Engin
7.07.2016 16:40:49
Zeytin Spor benim mahallemin takımı olup çocukluğumun idolüydü.O kulübteki enerji muhteşemdi.Rahmetli Hüseyin KUN un katkılarını unutmak mümkün değil.Nur içinde yatsın. <br/>Q

  • BIST 100

    9558,2%0,29
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22