Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Hilmi ÇETİN


SAHURDA BEREKET VARDIR


Ramazan ayının gecesi de gündüzü rahmet. Günün her bir parçasında Yüce Allah´ın lûtfunun bir tezahürü mevcuttur.
Sahur, seher kelimesiyle aynı köktendir. Sahur yemeği, seher vakti oruç tutanların yedikleri yemektir.
Efendimiz Hz. Muhammed(sav) ?Sahur yemeği yiyin, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.? buyurmuştur. Efendimiz bir sahabiyi sahur yemeğine davet ederken ?mübarek yemeğe gel´ diye davet etmiştir.
Sahur yapmadan oruç tutmak tavsiye edilen bir şey değildir. İmsaka kadar vücudun yeme içmeye hakkı vardır. Hatta bu hakkın korunması için sahuru geç yapmak faziletlidir. Ezan okunmaya başlanınca, imsak vaktinin başlangıcında yeme içmeyi kesmek gerekir.
Sahur´a kalkmak aynı zamanda oruç ibadetine uyanık ve şuurlu başlamayı sağlar. Sahur yapanlar henüz oruca başlamadan Allah´ın merhametine nail olur, meleklerin de duasını kazanır.
Peygamberimiz(sav) ?Bizim orucumuzla Ehl-i Kitabın orucunu ayıran(bir özellik de) sahur yemeğidir.? demiştir.
Sahur vakti seher vaktidir dedik; duaların daha çok makbul olduğu vakittir seher vakti. Sahur vaktinde zikirle, duayla ve hiç olmazsa bazen iki rekât nafile namaz kılarak o vakit ihya edilmelidir. Yüce Rabbimiz Kur´an´da cennetlik ve muttaki kullarının özelliklerini açıklarken: ?Seher vakitlerinde de istiğfar ederler.? buyurur. Yani af kapısını seherlerde çalarlar, müminler.
Diyanet takvimlerinde yazan İMSAK vakti oruca başlama vaktidir. Kur´an, sünnet ve bilimsel saptamalarla en doğru oruca başlama vakti bu vakittir.
Allah´a emanet olunuz.

BİR AYET-İ KERİME
?Şüphesiz Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimseler için bağışlar. Allah´a ortak koşan, kuşkusuz, derin bir sapıklığa düşmüştür.? Nisa,116

BİR HADİS-İ ŞERİF
?Kul bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta oluşur. Bundan vazgeçip tövbe ve istiğfar ettiği zaman kalbi parlar. Günahtan dönmez ve bunu yapmaya devam ederse siyah nokta artırılır ve sonunda tüm kalbini kaplar. Allah´ın (Kitabında) ?Hayır! Doğrusu onların kazanmakta oldukları kalplerini paslandırmıştır.´ (Mutaffifîn, 83/14.) diye anlattığı pas işte budur.?

BİR SORU BİR CEVAP
Kadınlar teravih namazını camide kılabilirler mi?
Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınların mescide gelebileceklerini, ancak evdeki ibadetlerinin daha üstün olduğunu çeşitli vesilelerle dile getirmiş ve şöyle buyurmuştur: ?Kadınların mescidlere gitmesine engel olmayın. Fakat evleri onlar için daha hayırlıdır.? Hz. Peygamberin, kadınların mescide gitmelerine izin verdiği, hatta Ramazan ve Kurban bayramları gibi toplumun beraberce kutladığı sevinçli günlerde onların da bayram sevincini yaşamaları için Bayram namazına gelmelerini teşvik ettiği bilinmektedir. Bununla birlikte Allah Resulü (s.a.s.) camiye gelecek kadınlara birtakım tavsiyelerde bulunmuş; dikkat çekecek şekilde giyinmelerini ve koku sürünmelerini yasaklamıştır.
Buna göre kadınların namazlarını evlerinde kılmaları daha faziletli ise de farz namazları ve teravih namazını gerekli hassasiyeti göstermeleri kaydıyla camide cemaatle kılmalarında da bir sakınca yoktur.

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23