Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


Sana İyilik Yapana Kötülükle Karşılık Verme

Zamanın birinde bir köyde zenginliği ile nam salmış bir adam yaşıyormuş. Köyün hatta o yörenin ağasıymış.


Zamanın birinde bir köyde zenginliği ile nam salmış bir adam yaşıyormuş. Köyün hatta o yörenin ağasıymış. Aynı köyde bir de delidolu, gözü pek, cesur bir delikanlı ömür sürüyormuş. Bu delikanlının güzel mi güzel, dillere destan, katıldığı her yarışı kazanan bir atı varmış. Ağanın gözü bu attaymış. Nasıl yapsa da bu ata sahip olsa diye düşünürmüş. Satın almak istemiş fakat delikanlı razı olmamış. Ağa bu atın hasretiyle yanıp tutuşurken adamlarından biri bu durumu fark etmiş. Ağaya yaklaşarak: ?Ağam üzülme, akşama o atı ahırda bil? demiş.
Ağa nasıl olacağını sorunca: ?Merak etme sen ağam? diye cevap vermiş.
Adam, delikanlının her akşam köye döndüğü yolun kenarına yüzükoyun uzanmış. Delikanlı yaklaşınca da; ?Ah karnım, ölüyorum? diye inlemeye başlamış.
Durumu gören delikanlı atından indiği gibi adamın yanına gitmiş. Onu yerden kardırarak atına bindirmiş, kendisi de atın ipinden tutarak yürümeye başlamış. Ancak ne var ki birkaç dakika sonra adam atın ipini yularından söküp hızla uzaklaşmaya başlamış. Delikanlı atın boşa çıkan ipi elinde adamın arkasından bağırıyormuş: ?Bir dakika, bir dakika az dur bir şey söyleyeceğim. Sakın bu ata bu şekilde sahip olduğunu kimseye söyleme.?
Adam gülerek: ?Neden? Enayi olduğun anlaşılmasın diye mi??
Delikanlı üzgün bir şekilde: ?Hayır onunla ilgisi yok. Fakat sen olayın böyle olduğunu herkese anlatırsan bir daha hiç kimse yol kenarında yardıma ihtiyacı olan bir başkasına yardım etmez!?
Sevgili okurlarım, kıssadan hisse diyelim. Bizim toplumumuzda iyilik ve iyilik yapma üzerine öyle çok söz vardır ki birkaçını söyleyiverelim:
?İyilik yap denize at. Balık bilmezse Halik bilir.?
?Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır.?
?Karşılık beklemeden iyilik yap.?
?Yaptığın iyiliği unut fakat sana yapılan iyiliği unutma?
Eğri oturalım doğru konuşalım. Bizler bu kadar kâmil (olgun) insanlar değiliz ki böyle olabilelim. En azından iyilik yaptıklarımızdan kötülük görmememiz gerekir diye düşünürüz. Ne demişler; ?GÖNÜL UMDUĞUNA KIRILIR?
Şöyle bir çevreme bakıyorum da kendim de dâhil o kadar çok gönlü kırık insan var ki!
Ani bir fıkra vardır Nasreddin Hoca ile ilgili:
Hoca´ya falan adam seni dövecekmiş demişler. Hoca da düşünmüş düşünmüş bir türlü anlam verememiş. ?Yahu ben o adam bir iyilik de yapmadım ki beni niye dövsün? demiş.
Bazı insanlar ebeveyn (anne baba) karakterlidir. Özellikle ailelerine, hısım akrabalarına karşı sorumluluk duyguları zirvededir. Onları düşünmekten kendilerini boş verirler. Bir gün olur bu özverilerinin ne kadar boşa gittiğini görünce de inanılmaz hayal kırıklığına uğrarlar.
Bir de dost görünümlü yaratıklar vardır. Bunlar bal arısı gibidir. Ağızlarında bal kıçlarında iğne! Hiç ummadığınız zamanda ısırıverirler.
Tüm yaşadıklarımdan şu dersi çıkardım diyebilirim:
?SİZE BAHŞEDİLEN BU HAYATI BAŞKALARINI MEMNUN ETMEK İÇİN FEDA EDERSENİZ SONU HAYAL KIRIKLIĞI OLUR.?
Böyle derken bencil olun demiyorum. Dengeyi kurun. Sadece vererek mutlu olamazsınız. Mutluluk hem almakla hem de vermekle mümkün olabilir.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55