Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


Siz ne demek istiyorsunuz?

Geçenlerde gece yarısı gösterime giren ve konusu tarih olan bir program izliyordum.


Geçenlerde gece yarısı gösterime giren ve konusu tarih olan bir program izliyordum.
Program sunucusu bir ara ekrana doğru bir dergi uzattı. Derginin kapağındaki çocuğun fotoğrafını gösterdi. Fotoğraf gerçekten Mustafa Kemal´e çok benziyordu.
Tarih profesörüne sordu :
- Bu resim için ne dersiniz?
- Adının Bardakçı mı çanakçı mı olduğunu pek hatırlayamadığım Prof. ?Sükut ikrardandır´ dercesine geçiştirdi soruyu. Zaten konuşsa da konuştuklarını ben şahsen pek anlayamıyorum! Üstüne üstlük yanındaki diğer iki tarihçiye de pek söz hakkı tanımıyor. Şimdi ben bu tarih hocasına soruyorum;
1- Atatürk´ün gerçekten bir oğlu var mıydı?
2- Siz bir derin (!) tarihçi olarak bunu nasıl bilmezsiniz?
3- Varsayalım var ve siz bunu biliyorsunuz neden doğruyu açıklayamıyorsunuz? Halkın zihnine kuşku tohumları ekiyorsunuz? Toplumumuz zaten yeteri kadar kuşkucu oldu.
4- Eğer böyle bir şey yok da yine susuyorsanız sizin niyetlerinizden kuşkulanmaya hakkımız yok mu?
5- Böyle bir soruya muhatap olduktan sonra, bilmiyorsanız dahi, derhal gerekli araştırmaları yapıp vatandaşı bilgilendirmeniz gerekmez mi?
6- Sayın sunucu bu memlekette her şey bitti de, sıra böyle aslı astarı olmayan, ?çamur at izi kalsın´ türünden konulara mı kaldı? Fotomontaj diye bir şeyin varlığından haberiniz yok mu?
Yazıklar olsun!
Doç. Dr. E. Semih Yalçın, Yrd. Doç. Dr. Ali Güler´in ?ATATÜRK, HAYATI, DÜŞÜNCELERİ ve KİŞİLİĞİ´ adlı tarih kitabından, yine tarihçi yazar HIFZI TOPUZ´un ?GAZİ ve FİKRİYE´ adlı kitabından okuduklarıma ve TV´de birçok tarihçiden duyduğuma göre olayın aslı şöyledir:
- Mustafa Kemal´in Diyarbakır´a ataması çıkar. Bu arada görev yerine gitmeden önce İstanbul / Beşiktaş ? Akaretler´deki evine uğrar. Evde bir sürprizle karşılaşır. Kız kardeşi Makbule´nin kucağında bir çocuk vardı.
?Atam tutam ben buni
Lop lop yutam ben buni? diye çocuğu havaya fırlatıp duruyordu.
?Anne, nerden buldunuz bu yavruyu??
?Mustafacığım, bunu, babası Ali Efendi getirdi bize bıraktı. Sen hatırlar mısın Ali Efendi´yi? Annesi Selanik´te komşumuzdu, bize gelir giderlerdi. Ali Efendi evlenmiş, Diyarbakır´a gitmiş. Bu çocuk orada doğmuş. Adını Abdürrahim koymuşlar, ama çocuk bir yaşındayken annesini akrep sokmuş, kadıncağız ölmüş. Ali Efendi kalmış yavrusuyla baş başa. Çocuğa bakamayacağını anlayınca, ?Bunu güvenilir birilerinin yanına vereyim, onlar büyütürler.´ demiş. Aklına biz gelmişiz. İstanbul´a taşındığımızı öğrenmiş, adresimizi bulmuş, çocuğu almış kucağına, kalkıp bana geldi. ?Zübeyde anne.´ dedi ?Abdurrahim senin çocuğun olsun. Ona analık et, büyüt.´
?Ben de, ?Pekala Ali Efendi.´ dedim, sen merak etme. Naciyem 12 yaşında öldü. Abdurrahim´i onun yerine korum. Naciye´nin erkeciği derim ona.?
Mustafa Kemal, ?Çok iyi yapmışsın anne.? dedi. ?O da bizim çocuğumuz olur.?
?Mustafacığım, sana bir şey daha söyleyeceğim. Bu yavruyu neyle besliyorum biliyor musun? Taze inek sütüyle!?
?Onu da nereden buluyorsunuz??
?Anlatayım, Selanik´te bizim bir ahbabımız vardı, onlar da İstanbul´a göç etmişler, bir de inekleri varmış, adını Bahtiyar koymuşlar, o ineği de Üsküdar´a getirmişler. Kolay mı ineğe bakmak şehrin içinde, hayvanı satmaya karar vermişler. Bana söylediler, ?Aman? dedim, ?ne iyi Abdurrahim´e taze süt lazım, ineği biz alırız, çocuğun sütannesi olur.?
?Hiç olur mu anne, ineği nerde besleyeceğiz??
?Bak oğlum, sen eve girerken hiç farkına varmadın, alt kata aldık ineği. Döşemelerin üzerine saman serdik. Samanların altına da senin bize bıraktığın silahları yerleştirdik. Altta silahlar, üstte inek, hiç kimsenin aklına gelir mi evde silah sakladığımız??
?Yaşayın valla anne, harika. Peki neyle besliyorsunuz Bahtiyar´ı??
?Gündüzleri dışarıya koyuveriyoruz, boş arsalarda otluyor. Şimdi evimizi de öğrendi. Akşam oldu mu gelip kapının önünde duruyor. Bak ne kadar akıllı hayvan, bütün evlerin boyası aynı renk, kapıları aynı, ama o hiç şaşırmadan bizim evin önünde bekliyor.?
?Peki, kim bakıyor Bahtiyar´a??
?Aman oğlum, sorduğun şeye bak. Emir erin Şakir Ağa. O da çok sevdi ineğimizi. Hayvanı Üsküdar´dan buraya kadar o getirdi. Beşiktaş´tan bir mavna kiralamış, hayvanı kıskıvrak bağlayıp bindirmişler. Laz uşakları asılmışlar küreklere, hayvanı Beşiktaş iskelesine çıkarmışlar. Dünya alem kırılmış gülmekten.?

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,54% 0,13
  • EURO

    34,87% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2434,65% 0,09
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli

Balıkesir

24.04.2024

  • İMSAK 04:29
  • GÜNEŞ 06:04
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:55
  • AKŞAM 20:00
  • YATSI 21:29