Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


TAS VE YILAN


Efsaneye göre Lokman hekim doktor ve aynı zamanda da eczacıymış. Eczanesinde her hastalığa iyi gelecek ilaç bulunurmuş. Hastalar içeri girdiklerinde, hastalıklarına iyi gelecek olan ilaç şişeleri sallanırmış.
Günün birinde içeri bir hasta adam girmiş. Ancak hiçbir ilaç şişesi sallanmamış.
Lokman Hekim de bunun üzerine: ?Senin hastalığının çaresi yok öleceksin? demiş.
Hasta adam öleceğini öğrenince çok üzülmüş. Elinde avucunda neyi var neyi yoksa hepsini satıp savmış. Kendine bir av tüfeği, bir at ve bir de av köpeği alarak dağlara çıkmış. Toros Dağları üzerindeki yaylalarda yaşayan Yörüklerden süt ve yoğurt temin ederek yaşamını sürdürüyormuş. Bu arada hastalığı iyice artmış.
Bir yaz gününde öğle vakti bir ağaç gölgesine gelerek atını bağlayıp oturmuş. O sırada yaylada yaşamını sürdüren Yörük kadınlarından bir tas sütü alıp çadırının önüne koymuş.
Yılanların sütü çok sevdiği bilinir. Sütün kokusunu alan yılan doğruca oraya gitmiş. Bir miktar içip doyunca zehrini tasa boşaltmış. Süt yeşil bir renge bürünmüş.
Tüm bu olup bitenleri izleyen hasta adam: ?Ağrılarım dayanılmaz hale geldi, nasıl olsa eninde sonunda öleceğim, bari şu zehirli sütü içeyim de bir an önce öleyim? diye mırıldanmış ve sütü içmiş. Bir süre ishal olmuş. Bir taraftan da kusuyormuş. Ancak bu arada rahatladığını da hissediyormuş. Ölmek için içtiği zehirden sonra daha iyi olduğunu görmüş. Günler geçtikçe tamamen iyileşmiş.
Lokman Hekim´e gidip: ?Sen bana öleceğimi söyledin ama ölmedim iyileştim? demiş.
Bunun üzerine Lokman Hekim: ?Ben sana inek sütünü nereden bulaydım! Bulduğum sütü nasıl yılana içirip de yılanın zehrini tasa kusturaydım. Hastalığının çaresi vardı ama ben ilacı temin etmek zor olduğu için öyle dedim. Senin ilacın yılan zehriydi? demiş.
Sevgili okurlarım, işte o gün bu gündür TAS ve YILANIN eczacılık ve tıp bilimin simgesi olması efsaneye göre Lokman Hekim´e dayandırılır. Saygılarımla.
KURUMAYAN FİDAN
Yeni evlenmişlerdi. Ne var ki işler yolunda gitmiyordu. Gün geçmiyor ki kavga etmesinler. Daha yolun başındayken bu evliliğin uzun sürmeyeceğini düşünüyorlardı. Oysa birbirlerini ne kadar çok severek evlenmişlerdi.
Daha fazla yıpranmadan bu işe bir çare bulmak gerekiyordu. Bir akşam oturup ilişkilerini yeniden gözden geçirdiler. Bu arada akıllarına şöyle bir fikir geldi.
Bahçeye bir fidan dikecekler ve bu fidan üç ay içerisinde kurursa boşanacaklardı. Yok, eğer kurumazsa boşanmaktan vazgeçeceklerdi.
Ertesi gün bahçeye bir meyve fidanı diktiler.
Aradan bir ay geçti. Bir gece bahçede karşılaştılar. Her ikisinin de elinde birer kova su vardı.
Seçim sorumluluğu da beraberinde getirir.
?Hayır? deme gücüne erişmediğinde, ne ilişkilerinde ne hayatında ne işinde ne de başka bir şeyde gerçek anlamda evet diyemezseniz.
Olumlu, güçlü değişimler yapmak için beklemek zorunda değilsin. Okula gitmek zorunda değilsin. Savaşa gitmek zorunda değilsin. Evli olmak zorunda değilsin. Çocuk yapmak zorunda değilsin. Başkalarının arzularına ve beklentilerine göre davranmak zorunda değilsin. Hiçbir şey yapmak zorunda değilsin.
Sadece yaptığın ve yapmadığın her şeyin sonuçlarına hazır ol. İşte o zaman hayat görevler yığınından olanaklar yığınına dönüşür. İşte o zaman mucizeler olur.
Bilmeyen ve bilmediğini bilen çocuktur. O´na öğretin. Bilen ve bildiğini bilmeyen uykudadır. O´nu uyandırın. Bilmeyen ve bilmediğini bilmeyen aptaldır. Ondan sakının. Bilen ve bildiğini bilen liderdir. O´nu takip edin. (ÇİN ATASÖZÜ)
Saygılarımla.

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23