Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

ERDEM ÖZCAN


TEMSİLİ KURTULUŞ GÖSTERİSİ NEDEN YAPILMADI?

Geçmişte yaşanan önemli bir olayı daha sonra temsili olarak canlandırılması sinema veya bir tiyatro oyunuyla veya açık hava gösterisiyle gösterilmesi halinde şimdiye kadar herhangi bir itirazın veya yasağın olduğuna ben şahit olmadım varsa söylensin bilelim. 


Geçmişte yaşanan önemli bir olayı daha sonra temsili olarak canlandırılması sinema veya bir tiyatro oyunuyla veya açık hava gösterisiyle gösterilmesi halinde şimdiye kadar herhangi bir itirazın veya yasağın olduğuna ben şahit olmadım varsa söylensin bilelim. 
Ama işte yine geçmişte yaşanan tarihimizin en önemli bir olayı hem de çok önemli bir olayın temsili olarak gösterilmesinden vazgeçilmesini geçenlerde yaşadık. 
Yurdumuz düşman işgaline uğramış, özellikle İzmir, Bandırma, Erdek ve Edincik Yunan işgali altında (1920). Ve büyük mücadeleler sonunda geride binlerce şehit bırakmış sonunda düşmanı yurdumuzdan atmışız (1922). 
İşte bu yaşanmış gerçek olayı 99 yıl temsilen yapılan “kurtuluş” gösterisi şimdi yapılmasın isteniyor. 
İsteniyor da kim istiyor? Kaymakamlık mı? Belediye mi? Bununla ilgili resmi veya gayri resmi bir karar var mı? Edremit Belediyesi AKP Meclis Üyesi Murat Tuna mı? 
Ve gerekçesi nedir? 
Bu gösteri neden rahatsız etti ki? 
Edremit’in düşman işgalinden kurtarılmasının kutlandığı törende bir de kurtuluşu temsili olarak yansıtan bir gösterinin Edremit AKP’li belediye meclis üyesi Murat Tuna tarafından tenkit edilmesi sonucu Edremit Kaymakamı görevden alındığı gibi sanki çok marifet yapmış gibi protesto eden kişiye en yakın arkadaşları plaket veriyor “aferin” diyorlar. Hem de 100 yıla yakın bir zamandan bu yana devam eden bir gösterinin yapılmaması isteniyor. 
Bu mizansen gösteride bir genç kızımızın üzerine örtülen siyah örtü İŞGAL GÜÇLERİNİ, beyaz giysisi AYDINLIK GÜNLERİNİ ve ÖZGÜRLÜĞÜ sembolize eden Türk Bayrağını kucaklamış, bağlandığı zincirde ESARETİ anlatmaktadır. 
Ama esareti temsil eden siyah örtünün ve ona sarılı zincirin törende bulunan bir siyasi parti üyesi tarafından ne manaya geldiğini bilemeyecek kadar cahil mi diyeceğim ama bu gösteri en aşağı 1928 yılından beri yapıldığına göre demek ki ya bu kişi Edremitli değil ya da her yıl yapılan kurtuluş törenini ilk kez izlemiş. 
Ona göre Türk kadını zincire vurulamazmış. Halbuki o zincir ülkenin işgal altında olduğunun simgesi. 
Ülke 3 yıla yakın bir zaman içinde işgal altındayken değil Türk kadını, çoluk-çocuk, Türk erkeği bile eli kolu bağlıydı. Yani bir yerde zincire vurulmuştu. Ülke de Yunan bayrakları dalgalanıyordu. 
Bu nedenle Edremit Kaymakamı anlamsız bir kararla merkeze alındı. Gösterinin bir yerinde mahzurlu bir durum mu vardı? 
Ne yani, ülke 3 yıla yakın bir zamandır işgal altında değil miydi? 
SIRA ERDEK’TE 
Erdek de her yıl aynı gösteri yapılıyordu derken Erdek’te de kesin bir yasak olmamasına rağmen kurtuluş gösterisi ilk kez bu yıl yapılmadı. Yani sanki Erdek düşman işgali altında değildi ve kurtarılma falan böyle bir şey de olmamıştı. 
Sanki ordumuz ”uygunsuz bir şey” yapmış gibi. 
Erdek Belediyesi yanlış yaptı. Bandırma’da yanlış yapmış. Ta 1928 yılından beri Bandırma’da da yapılan 17 Eylül düşman işgalinden kurtarılışı sembolize eden gösterinin de 1990 yılından beri yapılmaması büyük bir ihmal olmuş. Erdek’te ise ortada resmi bir yasak da yok iken her yıl yapılan bu sembolik gösteriden neden vazgeçildi? 
Hadi bu yıl geçti diyelim, utanılacak bir şey mi yapılıyor? 
Yıllardır süren bir gelenek. 
Önümüzdeki yıl Bandırma Belediyesi olsun Erdek Belediyesi olsun bu kurtuluş gösterisini bayram programına mutlaka koymalıdır. 
Erdek önceki Belediye Başkanı Hüseyin Sarı “99 yılık geleneği bir çırpıda sildiler diye tepki göstermekte haklı. 
BANDIRMA’DA KURTULUŞ 
Cumhuriyet Meydanı’na dört koldan silah atarak giren askerler temsili düşman askerlerini kadın ve erkek Kuva-yı Milliye askerleriyle beraber esir alırken sis perdesi altında temsili esir Türk kızımız kurtarılıyordu. Bu olay büyük heyecan içersinde coşkuyla alkışlanıyordu. 
Bandırma, Yunan ordusu tarafından işgal edilmiş işgal sonrası Yunan Kralı Alexander, bir papaz ve arkalarında Yunan, Amerika ve İngiltere bayraklarının bulunduğu Bandırma iskelesinden şehre geliyorlar. Üstünde yürüdükleri halıları Haydarçavuş camiinden getirmişler. 
Ayyıldız Tepe’de şehit olan kahramanlarımız Yunan silahlarıyla şehit olmuşlardı 
Bu kurtuluş gösterisini temsili olarak canlandırılmasıyla utanılacak bir şey mi yapılmıştı? 
”Hayır” ise yasak niye? 
Cumhuriyet Meydanı’ndaki Şehitler Abidesi boşuna mı yapıldı? 
 

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23