Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


TOPLUMSAL DAYANIŞMA


Kıymetli okurlar,
Yüce Allah insanı bu dünya gurbetinde yalnız bırakmamış, başta aile efradı olmak üzere çevresini kuşatan diğer insanlarla onu desteklemiştir.
İnsan mükemmel bir yaratılışa sahip olmakla birlikte ihtiyaçlarının hepsini bizzat kendisinin karşılaması mümkün değildir. Ayrıca insanları farklı farklı mizaç ve kabiliyetlerde yaratan Yüce Mevla dünyada herkesin bir başkasına dayanması ve yardımlaşması esasını yerleştirmiştir.
Akıl, imkan ve mali niteliklerde çeşitlilikle ve yeryüzünde sünnetullah(Allah´ın yeryüzün işleyiş kanunları) denilen kaidelerle, bazen bizim dengesizlik diye itham ettiğimiz ince hesaplarla ve hikmetlerle insanı insanın yurdu olacak şekilde var etmiştir.
Evet, insan insanın yurdu, yuvası, sığınağı, dayanağıdır. Her insan da Allah´ın bir mucizesi ve ayetidir.
Kimimiz şehirli kimimiz köylü. Kimimiz amir kimimiz memur. Kimimiz fakir kimimiz zengin. Ama hepimiz ihtiyaçlı. Bir hal hatıra, bir kelam selama, ihtiyaçlı. Benliğimizi bir tarafa bırakabilsek, vicdanımızı harekete geçirebilsek itiraf edebileceğiz etten kemikten oluştuğumuzu ve acziyetimizi.
Sevgili okurlar,
Takriben bir yıldan beri içinden geçmekte olduğumuz süreç aramıza sosyal mesafe koymamızı gerektirse de gönüllerimizi yakınlaştırmamız gereken zaman dilimlerindeyiz.
Başta hastalığa karşı mücadelede ve birbirimizi korumada gönül seferberliği ve birlikteliği gerekiyor. Gönlü-vicdanı olmayan, hiçbir kural tanımayan hem kendini yakar hem de başkalarını.
Bireyselci ve enaniyetçi bir anlayışla bu hastalıktan kurtulmak mümkün değil. Kendim için istediğim bir şeyi kardeşim için de istemeliyim; kendim için istemediğim bir şeyi de istememeliyim. Vebalini konuşmadan önce mümin inceliğine, nezaketine yakışmayacak tavırlardan kaçınmalıyız.
Salgın hastalık bir kez daha altını çizdi ki, mümin cömert olmalı. Dert çözen olmalı. El uzatan olmalı. Allah´ın kendisine lutfettiği imkanlardan başkalarını da yararlandırmalı. Aşını işini kaybedenlere aş, iş vermeli. Fakir doyurmalı. Evlerin kapısına erzak poşeti bırakıp sessizce kaybolmalı.
Geçimini temin etmekle yükümlü olduklarını zaten ihmal edemez ama bunun yanında mal biriktirerek, hunharca saçıp savurarak, lüks ve israfın içinde boğularak muhtaçların hakkını gasp etmemeli. Yetimi-yoksulu gözetmeli Mümin, aramalı ahiret azığına omuz verecek mahzun gönülleri. Gönül kazandıkça günah kaybettiğini bilmeli Mümin.
Aziz okurlar,
İşsiz veya kazandığı geçinmesine yetmeyecek olan konu-komşu akraba, tanıdık herkes radarımızda olmalı. Aileler yokluktan dağılmamalı, boşanmanın gerekçesi fakirlik olmamalı. Evlilik çağına gelene gençlerimiz imkansızlıktan evliliklerini tehir edip de gayrı meşru ilişki ve yollara düşmemeli.
Camiler inşa ediyoruz en büyük olsun diye. Yaldızlarla süslüyoruz. Minare sayısını arttırıyoruz. Varsın biraz makul ve ihtiyaca cevap verecek kadar olsun camilerimiz, nakışları eksik olsun, bir minare de yeter bir camiye. Yeter ki insanlarımız işsiz, aç açıkta gecelemesin, gençlerimiz maddi-manevi bunalımlarda kıvranmasın.
Geliniz toplumsal bir dayanışma ihyasının başlangıcını yapalım. İsraf olan her şeyi terk edelim ve toplumun yaralarına merhem olalım. Vicdanımızı fark edelim de gönülleri ısıtalım.

  • BIST 100

    9073,5%-0,07
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2324,68% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3915,37% 1,87
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55