Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ERDEM ÖZCAN


Tüm hırsızlıklar imardan geliyor

Bunu ben söylemiyorum, devletin en üst yetkilisi Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki söylüyor.


Bunu ben söylemiyorum, devletin en üst yetkilisi Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki söylüyor.
Konuyla ilgili söylediklerini özetlersek bakın daha neler söylemiş.
?Belediyeler konusunda vatandaşın en çok şikâyet ettiği konu imar. Kimse temizlikten, parklardan, çöpten, uzun boylu şikâyet etmiyor. Fakat ortalıkta dolaşan imar hikâyeleri o kadar rahatsız edici ki, hepimizin içini döndürüyor.
Bu müthiş bir sıkıntı. Adalet duygusunu da sarsıyor. Belediyeleri Sayıştay ve İçişleri denetler. Ancak üçüncü denetime ihtiyaç var. Bir yerin planında değişim varsa, ?Bir dakika, niye değiştiriyorsun?´ deme hakkımız olmalı. Makul ve haklı ise ?Doğru´ deriz. Değilse, ?Dur´ demek lazım.
Bakan Özhaseki ,açık açık söylüyor. ?En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor´ derken de özellikle İstanbul ve Ankara´ya işaret ediyor
Tüm söyledikleri Hürriyet Gazetesi´nin 5-6-2017 tarihli sayısında birinci sayfadan manşet haber olarak yayınlandı. Ardından internet sayfaları da bu açıklamaları yayınladı. Merak ediyorsanız, internete ?Bakan Özhaseki en büyük hırsızlıklar belediyeler´ diye yazın okuyun.
Sonra bir gün Sonar´a soru üzerine yaptığı açıklamada özellikle parsel bazlı imar değişiklerinin en büyük BELA olduğunu söylüyor. Parsel bazlı yani kişiye özel imar.
Aradan kaç gün geçti, bu çok iddialı sözlere Türkiye´nin tek bir yerinden bile bir cevap gelmedi.
Bu zehir zemberek sözleri söyleyen Sayın Bakan, 21 sene belediye başkanlığı yaptığına göre (hem de Kayserili) o bilmeyecekte ben mi bileceğim?
Belediyelerde ne var ne yok, özellikle imarda neler dönüyor herhalde en iyi bilen bir kişi olması nedeniyle söyledikleri dikkate alınmalıdır. Ancak belediye ismi vermeyince birçok belediye gibi bizim belediye de zan altında kalıyor. Kabul edilir bir iddia değil. Kesin olarak bildiği bir belediye veya belediyeler varsa açıklanmalı. Bir de kendi 21 yıllık belediye başkanlığı sırasında da böyle ?ayıp şeyler´ var mıydı? yaşanmış mı? onu bilmiyorum çünkü buna bir açıklık getirmiyor.
Sayın bakan en fazla kişiye özel plan değişikliklerinden şikâyet ediyor. Hemen akla ister istemez bizim belediyedeki imar değişikleri akla geliyor. Son bir yıl hariç 30 yıldan beri belediye meclisini takip etmişimdir. Meclis deyince ister istemez rahmetli İzzettin Yaşbek ve Basri Atılgener ile Önder Balıkçı gelir seyrekte olsa Abdurahman Öz unutulmaz. Benin gibi onlar da en çok şikâyet ettikleri konu, her meclise gelen maddelerin çoğunun plan tadilatları olmasıydı.
Neye göre ve niçin bu plan değişikleri yapılır?
Mesela; bir ada-parselde bir kere bir plan yapılmış kabul edilmiş ona göre imar verilmiş ama bir gün bakıyoruz ki o yer için yeniden bir plan değişikliği kararıyla değişiklikler yapılmış. Nedir o değişiklikler? Mesela daha önce o ada diyelim ki 4 kat olarak kabul edilmiş. Bir gün bir bakmışız aynı adada ve ayni sırada, yan yana bitişik 4 kat var, 5 kat var, 6 kat var.
Hacı Yusuf Mahallesi bahçeli evler ve bir karış sokaklara 8-9 kat hep bu plan değişikliği kararlarıyla oldu. Örnek Saatçiler Caddesi´nde 3 katlı bir yer 8 kat nasıl oldu?
Ayyıldız Mahallesi´nde Cemal Eriş Sağlık Ocağı önündeki asfalt yolun yarısına kadar uzatılan inşaat, bahçe içine alınan kaldırımlar, yola terk edilen boşluklar bir anda nasıl da yapı içine alınmış? işte bunlar hep Sayın Bakanın dediği imar değişikliği ve plan tadilatı kararlarıyla oluyor.
Onun için Sayın Bakanın dediği gibi; ?Bu müthiş bir sıkıntı. Adalet duygusunu da sarsıyor. Belediyeleri Sayıştay ve İçişleri denetler. Ancak üçüncü denetime ihtiyaç var. Bir yerin planında değişim varsa , ?Bir dakika, niye değiştiriyorsun?´ deme hakkımız olmalı. Makul ve ise ?Doğru´ deriz. Değilse, ?Dur´ demek lazım.
Hadi yapın da görelim. Hiç olmazsa başta İstanbul olmak üzere Ankara da kurtulmuş olur belki.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44