Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

ERDEM ÖZCAN


Turizm kenti Erdek´te tozlu pazaryeri


Erdek Türkiye´nin ilk yaz turizmin başlandığı şirin bir ilçemiz.
Her yıl giderek gelişen ve güzelleşen Erdek´te Büyükşehir yasasının çıkmasından sonra önce ?duraklama? sonra ?gerileme? devri başladı.
Mesela Erdek´e bağlı Ocaklar önce ?köy? idi, sonra belde oldu ve ilçe olması beklenirken ?köy? olmaya bile razıydılar ama ?mahalle? oluverdi.
Özellikle belde olduğu zaman belediye eski başkanı İnşaat Mühendisi Hüseyin Durak Ocaklar´ı adeta uçurmuştu.
3 km´ye yakın sahil bandı, çay bahçeleri, futbol sahası ve sokaklarıyla Ocaklar adeta bir ?devrim? geçirmişti.
Ocaklar´a 6 km., Narlı´ya 15 km., İlhan´a 19 km. uzaktaki Erdek´ten bir olay anında polis bekleniyor. Daha önce buralarda jandarma görev yapıyordu.
Erdek ilçe konumunda kaldı ama Büyükşehir statüsünün devreye girmesiyle gelirler azalınca hizmetler durdu.
Yapılan hizmetler genelde hep Büyükşehir yasası öncesiydi.
Erdek-Bandırma bölünmüş yolu, Ali Haydar Sarı sahil bandı ve kamplar arka yol ile 10 km.´ye yakın orta refüjü ağaçlandırma, anfi tiyatro, Disko, Kapıdağ zirvesinden tatlı içme suyu, havuzlu meydan, çay bahçeleri,(bugün olanlar değil), Zeytinli ada tapusunun alınması, Taş Restoran?
Bu kadar olumlu işler arasında en olumsuz proje oto terminal projesiydi.
Büyükşehir Belediyesi AKP, Erdek Belediyesi CHP olunca yat limanı rafa kalktı, bin bir emek ve masrafla yapılan Taş Restoran yerle bir edildi. Kışın 32 bin olan nüfus yaz gelince 100 bine çıkmanın yanında gelirleri de azalınca Allah, Erdek Belediyesi´nin yardımcısı olsun demekten başka bir şey aklıma gelmiyor.
Buna rağmen yine de başta çöp toplama olmak üzere hizmete devam başarıyla sürdürülüyor.
Doğalgaz´a gelince
İki yıl önce yapımına karar verilen doğalgaz Erdeklileri sevindirdi ama kazılan sokalar, caddeler kapatılmayınca Erdek ?toz-toprak devri? yaşamaya başladı.
Doğalgaz projesi Erdek´e hakikaten gerekliydi ve çok önemli bir yatırımdı. Kış aylarında Erdek´li kömür dumanı yutuyordu.
Ancak yapımı sırasında kazılan yerler aylardan beri bir türlü kapatılmayınca şimdi de ?kömür? yerine ?TOZ? yutmaya başladı.
Tozlu pazaryeri
Önce kazılıyor sonra boru hattı döşeniyor ve toprakla doldurularak kapatılıyor ama işte bu toprak yok mu?
Toprakla kapatılmasının ardından aylar geçiyor ve sonra ne oluyor?
Bir aracın hızla geçmesi sırasında veya rüzgârlı havalarda adeta toz yağmuru yağıyor.
Hele bu tozlu-topraklı sokaklara bir de pazar kurulduysa!
Geçen hafta Yalı Mahallesi´nde kurulan pazaryerine gittim.
Toprakla kapatılan yerler parke veya asfaltla kapatılmayınca pazar yeri rüzgârın da etkisiyle toz içinde kalmış, üstelik sanki tam normalleşmeye geçilmiş, pandemi bitmiş ve hâlâ günde 50-60 (şimdilik) kişi ölmüyormuş gibi müşteriler gibi satıcıların da nerdeyse yarısı maskelerini atmış.
?Patates var, domates, patlıcan var; kesmece bunlar kesmece??diye avazı çıktığı kadar bağıran pazarcıların sesleri havaya kalkan toza karışırken daha fazla mikrop yuvası toz yutmamak için çareyi bir an önce pazaryerini terk etmekte buldum.
Kazılan yerler parke taşlarla veya asfaltla kapatılana kadar Cumartesi pazarı mikrop yuvası toz-toprak içinde, sokak aralarındaki yerde kurulmaması gerekir.
Açılan ve toz-toprak içinde kalan yollar çok acele asfalt veya taş parke ile kapatılmalı, Erdek ?virane şehir? görüntüsünden bir an önce kurtarılmalı.
Okul yıkıldı toprak yığını hala duruyor. Haftada 2 defa kurulan pazar yerlerinde maske ve hijyen denetimi ihmal edilmeden sürdürülmeli.

  • BIST 100

    9558,2%0,29
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22