Bugün, 19 Mart 2024 Salı

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


VAR OLMAK UĞRUNA YOK ETMEK


Doğadaki tüm canlılar var olmak için diğerlerini yok etmektedir. Hayatta kalmak için tavşan havucu çakal tavşanı yemek zorundadır. Biyologlar buna besin zinciri diyor. Ne derse desinler yaşamın devamlılığı için böyle olması gerekmektedir.
Ancak insanoğlu çevresini ne kadar yok ediyor? Bütün mesele burada!
Görünen o ki tabiatın en acımasız canlısı insan. Var olduğundan bu yana çevresine hep zarar vermiş. Bakır, tunç devirlerinde madenleri eritebilmek için milyonlarca ağaç yakılmıştır.
Kendilerine giysi yapabilmek için yüzbinlerce hayvanı öldürmüştür.
Aynı şeyleri şimdi de giderek artan dozda doğaya yapıyoruz. Daha rahat yaşayabilmek için ormanları yok ediyoruz. Verimli tarım alanları üzerine şehirler kuruyoruz. Fabrikalar inşa ediyoruz.
Kalıcılık uğruna, dağın bağrını delip, heykel yapmak için mermer çıkarıyoruz. Güzel görünmek isteyenlerimiz, hayvanları öldürüp postlarını giyiyorlar.
Kısacası bugün daha iyi yaşayabilmek için, dünyayı yaşanmaz hale getiriyoruz.
İlk insanların doğaya verdiği zarar sadece hayatta kalmak içindi. Onlar ihtiyaçları kadar hayvan avlarlardı. İhtiyaçları kadar meyve toplarlardı.
Ama şimdi öyle mi? En basiti kuş avına giden bir avcı katlettiği kuşların sayısıyla böbürleniyor. Otuz tane vurdum, kırk tane vurdum gibisinden.
Aslında av filan yapmadı, katliam yaptı.
Çözüm var mıdır?
Elbette vardır. Çözüm; dengeyi kurabilmektedir. Evrende bir denge zaten vardır. Dengeyi bozan bizleriz.
Akıllı, sürekli gelişen, değişen insan, çevresiyle olan etkileşiminde belirli bir dengeye ulaşabilir.
Örneğin kesilen ağaçların yerine yenisi dikilebilir. Hayvanların postlarını giymek yerine suni kürkler giyilebilir. Böylece canını bağışladığınız bir hayvan dostunuz özgürce doğada dolaşmaya devam eder.
Hayvanları karşılıklı sevmeliyiz. Eziyet etmek, canlarını almak yerine onlarla dost olmalıyız. Böylece hem onların ömrü uzar. Hem de bizim ki. Üstelik var olma düzeyi, insan olma kalitesi yükselir.
Bir araştırma yazısında okumuştum; Hayvanları seven insanların hem daha mutlu, hem de daha uzun yaşadıklarını yazıyordu.
Çiçek dalında güzeldir. Dostlarınıza kır çiçeklerini koparmadan bulundukları yerde hediye ettiğinizi söyleyin. Söyleyin ki vazolarda solup gitmeleri yerine dağlarda çoğalmalarına yardımcı olun.
Ne yazık ki insanoğlu bu dengeyi kurmakta çok zorlanmaktadır. Bir türlü orta yolu bulamaz.
Güzel bir söz var; ?İnsanlar gençliklerinde para kazanmak için sağlıklarını harcıyorlar; yaşlandıklarında ise sağlıklarını kazanmak için biriktirdikleri paraları harcıyorlar?
İşte bu söz tercihler arasındaki dengeyi kurmanın zorluğunu dile getiriyor.
Gerçekten tercihler arasında denge oluşturmak zordur. Zordur ama olanaksız değildir.
Eğer kendimizi var etmek için dünyayı yok etmekte aşırıya kaçarsak, Nasreddin Hoca´nın düştüğü duruma düşeriz.
Hoca, eşeğinin yemini günden güne azaltarak, hayvancağızı az yiyerek, mümkünse hiç yemeyerek yaşamaya alıştırmak istemiş. Ama bir gün eşek açlıktan ölür. Bunu gören hoca hiç üzerine alınmadan; ?tam yemeden yaşamaya alışacaktı, ama ne yazık ki ömrü vefa etmedi? diyerek işin içinden sıyrılır.
İşte yeterince vermeden, sadece almaya devam edersek, bir gün doğayı da ölmüş eşeğe döndürebiliriz.

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44