Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


VEDA HÜZNÜ, BAYRAM SEVİNCİ


VEDA HÜZNÜ, BAYRAM SEVİNCİ
Üç ayların başından itibaren hazırlandığımız, hasretle gözlediğimiz Ramazan ayına ulaştırdı Rabbimiz. ?Elveda Ya Şehri Ramazan´ var artık mahyalarda, dillerde. Ramazan´a veda etmenin hüznünü, bayrama ulaşmanın sevincini yaşıyoruz.
Ramazanın manevi lezzetini tattık elhamdülillah. Şahit olduk bu zamana da.
Farz olan orucu tutarak, açlıkla-susuzlukla tanıştık, muhtaçların hâlini tecrübe ettik. ?Oruçluyum´ diyerek yanlışlardan vazgeçtik. Oruç bize sakınmayı, el çekmeyi, irademizle nice güzellikleri ihya edebileceğimizi öğretti.
Bereket sofrası olan sahurlarda aydınlattık gecelerimizi. Salâtü selâmlar eşliğinde kıldığımız teravih namazlarımızla, karanlıkları ibadetle nurlandırdık.
İftar sofralarımıza dualarımızı ortak ettik. Kardeşlik duygularımızı pekiştirdik bu sofralarda.
Camilerimiz ve evlerimizde mukabelelerde Kur´an´ın o eşsiz ahengine kapıldık. Ruhlarımız Kur´an´ın şifasına, rahmetine ve vaazına doydu.
Zekât ve fitrelerimizle gönülleri sevindirdik. Bu sayede Rabbimizin sevgisini kazanmayı murâd ettik.
Bitkin düştük belki, zorlandığımız zamanlar oldu. Ancak küçük de olsa imanın, ibadetin ve en önemlisi Allah´ın emirlerine uymanın hazzını yaşadık, elhamdülillah.
Sevgili okurlar,
Ramazan bayramı Allah´ın mümin kullarına bir ikramıdır. Ramazan´ın bir hediyesi gibidir. Bir ay boyunca oruç tutmanın bir ödülü gibi aynı zamanda.
Rasülüllah(sav) ??Her toplumun bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir." buyurmuştur. Bu minvalde bayramlar, sevinç, kardeşlik, barışma ve kaynaşma günleridir.
Bu günlerde sevdiklerimizle, komşu ve akrabalarımızla bağlarımızı kuvvetlendirir, ziyaretleşir ve ikramlaşırız. Hatta geçmişlerimizi bile bayramlarda daha çok anar ve dua ederiz.
?Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah´a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.?(Hucurât,10) ayeti mucibince dargınlıklara, kırgınlara son verip bayramı vesile bilerek, içimizdeki kin ve garazı bir tarafa bırakarak akrabalarımızla, Müslüman kardeşlerimizle selâmlaşmalıyız.
Bayramları tamamen tatil anlayışıyla geçirmek ve ibadetleri, eşi-dostu unutarak geçirmek özümüze aykırıdır. Dinlenme ve eğlenme ihtiyacımızın yanında dostlarımız ve akrabalarımız bizim hayattaki sığınaklarımızdır.
Kıymetli okurlar,
Birkaç hatırlatmada bulunalım.
1)Kaza ve kefaret oruçlarımız varsa onları tutmakta ihmal etmeyelim.
2)Aşırı yaşlılık ve kronik hastalıklar vb. sebeplerle tutulamayan oruçların yerine malî imkânlar elveriyorsa, her bir güne karşılık 23 lira fidye ödenmelidir. En kısa zamanda bu kefaret de yerine getirilmelidir.
3)Fitrelerimizi vermemişsek bayramdan önce hemen vermeliyiz. Fitre bayramdan sonraya kalırsa yine en yakın zamanda fitre borcu ödenmelidir.
4) Bayram namazı her yerde güneşin doğumundan takriben 45 dk. sonra, kerâhat vakti çıkınca kılınır. Bayram namazı için ezan-salâ-kâmet okunmadığı için vaktini buradan yazalım.
Erdek´te bayram namazı 4 Haziran Salı günü, saat 06.20´de kılınacaktır.
Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, sevdiklerinizle birlikte daha nice bayramlara kavuşmanızı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi Yüce Allah´tan temenni ederim.
Bayramınız mübarek olsun.

  • BIST 100

    9558,2%0,29
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22