Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ERDEM ÖZCAN


VEHBİ KOÇ VE PATATES (2)


15 Nisan 2019 tarihinde, yani tam da 2 yıl önce ?Vehbi Koç ve Patates? başlığı altında yazdığım köşe yazısındaki patates gerçeği, aradan 2 yıl geçmesine rağmen değişmediği, PATATESLER çuval çuval, kamyon kamyon bedava dağıtıldığına göre gündemden düşmemiş, önemini korumaya devam ediyor demektir.
Bu 2 yıl zarfında değişen bir şey olamadığına göre bize de 2 yıl önce yazdığım ?Vehbi Koç ve Patates? başlıklı yazıyı bir kez daha yayınlamak kalıyor.
Vehbi Koç ve ?Patates??
Ne ilgisi var diyebilirsiniz ama aslında çok ilgisi var: ?Mesela bir yıl patates çok para ediyor sonra herkes patates ekiyor?? ?Bu tarım politikası esaslı olarak ele alınmadıkça memleketin işi çok çetin?? Demişti ünlü sanayici-iş adamı Vehbi Koç?
Demek ki geçen yıl patates çok para edince üretici de çok ekmiş, 5-6 liraya satılan patates bu yıl markette 1-1.5 liraya, soğan 99 kuruşa kadar düşmüş, almayanı dövmek bir yana tarlada da kalınca bedavaya kadar düşmüş.
Siz de üreticinin halini bir düşünün.
İşte hikâyesi: 1996 yılında 95 yaşında vefat eden ünlü sanayici işadamı Vehbi Koç, dünyanın tanıdığı çok değerli bir iş adamıydı. Bir Erdek hayranı olan Vehbi Koç, yaz aylarında 30 yıl boyunca Erdek Pınar Otel´e yakın dostlarıyla beraber gelir 10 gün kadar tatil yapardı. Denizi, kumu, güneşi ve rutubetsiz havasıyla çok sevdiği Erdek´in bu ünlü plajında denize girmediği anları boş geçirmez, dolayısıyla 20 Temmuz olan doğum gününü de burada kutlardı. Yakın dostları, Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Cahit Aral, Mahir Uçar, Aydın Boysan, gazeteci Altan Öymen ve Beyti Güler idi. Sadece denize girmez yakın köyleri ziyaret eder Kapıdağ zirvelerindeki yollarda yürüyüş yapardı. Sabahleyin ilk işi gazetelerdeki haberleri arkadaşlarına okuturdu. Dünya ve ülkemizde ne oluyor, ne bitiyor yakından ilgilenirdi. Rahmetli, Bandırma´da sanayicilerle yaptığı toplantıda 94 yıllık yaşamından örnekler vererek yükselişinin sırlarını anlatmış, tavsiyelerde bulunmuştu.
Ünlü işadamı Vehbi Koç alışveriş etmeyi de severdi. Tatil yaptığı sahilde bohçacılarla kıyasıya pazarlık yapmayı severdi. Civardaki bahçelere de gidip yöre halkıyla sohbet eder incir, üzüm gibi meyvelerden satın alırdı.
Tarih 11 Temmuz 1995. Yine böyle bir bahçe gezisinde yerde duran 3 kasa inciri işaret ederek, acaba incir de mi ithal edildi, diye sormuştum.
Hayatını, ülke ticaret ve ekonomisine adayan Vehbi Koç birden ciddileşti ve ?Bak!? dedi. ?İyi bir soru sordun. Tarım ürünleri için dışarıya yılda. 19.4-22.4 trilyon lira ödeniyor. Bir tarım politikası yok. Mesela bir yıl patates çok para ediyor, sonra ertesi yıl herkes patates ekiyor. Hangi ürünün nerede ve o yıl ne kadar ekilmesi gerekir, böyle bir programın olması lazım. Biz Koç Grubu olarak, bunu çözmeye çalışıyoruz. Bu tarım politikası esaslı olarak ele alınmadıkça memleketin işi çok çetin??
Evet, böyle demişti rahmetli Vehbi Koç 24 yıl önce ? Bu tarım politikası esaslı olarak ele alınmadıkça memleketin işi çok çetin?? Tarım politikamız ele alınmış mı? Alınmadığı için de işte çarşı-pazarın hali ortada, memleketin işi çok çetin. Üretim yeterli olmadığı için ithalata devam? Rahmetli Koç patatesten örnek verdi. Aslında tüm ürünlerde uygulama hep aynı oluyor. Onun için tarım politikası gerçekten esaslı olarak ele alınmalı. Yoksa memleketin hali rahmetli Vehbi Koç´un dediği gibi çok çetin?
24 yıl önce söylenen söz bugün için de geçerliliğini koruyor.

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31