Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Hilmi ÇETİN


YENİ HİCRÎ YIL VE MUHARREM ORUCU



Kıymetli okurlar, geçtiğimiz hafta yeni bir hicrî yıla girdik. Hicrî 1441 yılını geride bırakarak 1442. hicrî yılın ilk ayı olan muharrem ayına başladık. Bugün 28 Ağustos 2020 hicrî takvime göre 9 Muharrem 1442. Geride bıraktığımız yılın lehimizde şahit, önümüzdeki yılın hakkımızda hayırlı olmasını Yüce Allah´tan temenni ederim.
Sevgili okurlar, Hicrî takvimin başlangıcı Peygamberimizin Mekke´den Medine´ye hicreti esas kabul edilir. Hz. Ömer´in hilafeti sırasında takvim düzenlemesi yapılırken hicret hadisesi öneminden dolayı takvim başlangıcı olarak tayin edilmiştir. Böylece Müslümanlar Kamerî-Hicrî takvimi kullanmaya başlamışlardır. Biz de ibadet zamanlarımızı hâlâ bu takvime göre düzenleriz.
Hicrî yılın ilk ayı olan Muharrem ayı mübarek günleri içerisinde barındırır. ?Muharrem´ hürmet edilen anlamına gelmektedir. Muharrem ayı aynı zamandan belli bir takım yasakların bulunduğu haram aylardan bir tanesidir. Hadis kitaplarında da yer bulan bazı önemli vakıalar bu ayda cereyan etmiştir.
Muharrem ayının 10.gününe aşure günü denilmektedir. Aşure günü hakkında çok fazla uydurma rivayetler mevcuttur.
Ancak şu bir hakikattir ki İslam tarihinde Hz. Peygamber ve Müslümanların tuttukları ilk oruç, aşure orucudur. Cahiliye Dönemi´nde başta Kureyşliler olmak üzere bazı Arap kabileleri de bu orucu tutmaktaydılar. Hatta Peygamber Efendimizin hicretten önce Mekke´de Aşure orucu tuttuğu gibi hicretten sonra Medine´de de bu orucu tuttuğu rivayet edilmiştir.
Efendimiz, Medine´ye geldiğinde Yahudilerin Aşure Günü´nde oruç tuttuklarını görünce onlara bu orucu neden tuttuklarını sormuş, Yahudiler, Allah´ın Musa Peygamber ve İsrâiloğulları´nı bu günde kurtardığını, Musa Peygamber´in o günde şükür maksadıyla oruç tuttuğunu, kendilerinin de bu konuda Hz. Musa´ya uyduklarını söylemişlerdir. Allah Resûlü de, ?Biz Musa´ya sizden daha yakınız ve bunu yapmaya daha lâyıkız.? diyerek Müslümanlara Aşure Günü´nde oruç tutmalarını emretmiştir. Fakat Ramazan orucunun farz olmasının ardından Peygamber Efendimiz Müslümanları bu orucu tutma konusunda serbest bırakmıştır.
Ancak Hz. Peygamber, ?Ramazan ayından sonra en kıymetli oruç, Allah´ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.? ?Aşure Günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını Allah´tan ümit ediyorum.? diyerek de aşure orucunu tutmaya teşvik etmiştir.
Sevgili okurlar, Yahudiler de bugün oruç tutmaktaydılar onlara benzememek için ya 9 ve 10. gün ya da 10 ve 11.gün oruç tutulmalıdır. Bu yıl 10 Muharrem 29 Ağustos Cumartesi gününe isabet ettiğine göre tutabilenler bugün bu orucun birinci gününe niyet etmiş oldular. Bugün oruçlu olmayanlar da yarını (cumartesi) ve Pazar günü oruç tutmalılar.
Bu arada bu günlerde pişirilip konu-komşuya dağıtılan aşure tatlısı veya aşının dinî bir dayanağı ve gerekliliği yoktur. Aşure yapmak, pişirip dağıtmak tamamen kültürel bir olgudur. Bolluk-bereket, ikramlaşmaya vesile olması ve birliği-beraberliği temsil etmesi bakımından önemli bir âdetimizdir.
Allah´a emanet olunuz.

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,54% 0,13
  • EURO

    34,87% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2434,65% 0,09
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli

Balıkesir

24.04.2024

  • İMSAK 04:29
  • GÜNEŞ 06:04
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:55
  • AKŞAM 20:00
  • YATSI 21:29