Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

ÖNDER BALIKÇI


Yılmaz, bu üslup yakışmaz!

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı birinci oturumunu izliyorum.


Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı birinci oturumunu izliyorum.
Bandırma Ayyıldız Mahallesi’ndeki “eski askeriye” bölgesinin Büyükşehir tarafından imar değişikliğiyle imara ve yapılaşmaya açılması konusu görüşülüyor. Oylamadan önce Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Bandırma’nın, tüm dinamikleriyle bu bölgenin imara açılmaması ve halkın yararına yeşil alan ve park olarak kullanılmasını istediğini vurgulayan konuşmasını yapıyor. İyi de hazırlanmış. Konuya hâkim. Önce yerin tarihçesini veriyor. Sonra da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin TOKİ’den satın aldığı bu yerin, 100 yıldan beri Bandırma’nın malı olduğuna dikkati çekerek, “Siz, Bandırma’nın dinamiklerinin görüşünü almadan, burada yapılacak proje hakkında hiçbir bilgi vermeden bölgede imar planı değişikliğine gidiyorsunuz. Bunu doğru bulmuyoruz. Bu projeyi geri çekin” diyor.
“SENİ SİYASETEN EZMEK İSTEMİYORUM”
Oturumu yöneten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bu sözler üzerine öfkeleniyor ve Tosun’a, şu üslupla yanıt veriyor:
“Sen konuları hiç bilmiyorsun. Konulara hâkimiyetin sıfır. Seni siyaseten ezmek istemiyorum. Başka ilçeler benden sürekli proje istiyor. Ama sen bana bugüne kadar hiçbir proje için gelmedin. Ama Bandırma Belediye Meclisi’nde partimizin üyelerini devamsızlık nedeniyle düşürüp, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ndeki dengeleri değiştirmeyi planlamayı iyi biliyorsun.”
Benim burada dikkati çekmek istediğim nokta, Başkan Yılmaz’ın, Bandırma’yı temsil eden Tosun’a, “Seni siyaseten ezmek istemiyorum” cümlesidir. Nasıl ezecekse!
Ortam geriliyor. Doğal olarak Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun da sinirleniyor. Nezaket kurallarını bırakıp, o da “sen” diyerek Yılmaz’a yüklenirken şunları söylüyor:
“Bu bölgeye yapacağın projeyle Bandırma’nın sahil bandını düzenleyeceğini söylüyorsun. Buradaki alan 203 dönüm. Bu 203 dönümü ben başka yerden sana vereyim, projeni orada yap, burası halka açık yeşil alan olarak kalsın. Ben sahil bandını belediye olarak yaparım. Senden, önceki Belediye Başkanı Dursun Mirza da, 3,5 yıldır ben de ‘Sahil bandını bize ver’ diye istiyoruz. Sen, vereceğini söylemene rağmen sahil bandını belediyemize vermiyorsun. Sözünde durmuyorsun. Bu arada soruyorum. Bandırma’nın 1/5.000’lik planlarını neden bugüne kadar yapmadın? Bandırma, yıllardır bu planları bekliyor. Ama sen, konu eski askeriye olunca hemen plan değişikliğine gidiyorsun. Bandırma’nın
1/5.000’lik planlarını ise yapmıyorsun. Göreve geldiğinizde hani Balıkesir’i, ortak akılla, şiir gibi yöneteceğinizi söylüyordun. Şiir gibi yönetme sözün ne oldu?”
Yücel Bey, Tosun’un yönelttiği sahil bandını neden vermediği ve 1/5.000’lik planları neden yapmadığı sorularını sessiz kalarak geçiştirmeye çalışıyor.
Bu arada AKP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yasin Sağay, Tosun’a “Sizin vereceğiniz yere ihtiyacımız yok. Bizim yerlerimiz var” diye bağırıyor.
“SEN NERELİSİN?” SORUSU
Toplantıda ayrıca başka bir ilginç ve şaşırtıcı olay gerçekleşiyor.
Yücel Yılmaz, toplantıyı izlemek için konuk olarak gelen Bandırmalılardan düşüncelerini soruyor. Bandırma Demokrasi Platformu Başkanı ve Eğitim Sen Bandırma Temsilcisi Erdal Doğru söz alarak, bölgenin yeşil alan ve “Demokrasi Parkı” olarak halka açılması isteğini anlatırken Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Sen nerelisin?” diye soruyor. Doğru, “Tunceliliyim. 20 yıldır Bandırma’da oturuyorum” yanıtını veriyor. Ardından söz alan Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat’a da, Yılmaz’dan aynı soru geliyor: “Sen nerelisin?” Polat da, “Antalyalıyım” yanıtını veriyor.
Yılmaz’ın, Bandırma’da yaşayan ve vatandaşlar için yeşil alan isteyen kişilerin doğum yerlerini sorgulama hakkı var mı? Tabii ki yok ve anlamsız!
Daha sonra Bandırma Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi, kent plancısı Yalçın Cömert de, “1958 yılında Bandırma’da doğdum. Tüm ailem, atalarım Bandırmalıdır” göndermesinin ardından, “eski askeriye” bölgesinin, Bandırma’ya danışılmadan plan değişikliği projesiyle, Bandırma Belediyesi ve kentin hiçbir kesiminin, vatandaşların görüşleri alınmadan bölgenin yapılaşmaya açılmasına karşı olduklarını anlatıyor.
Konu görüşülürken ayrıca, Bandırma Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Adil Levent Coşkun da düşüncelerini açıklarken, “Büyükşehir olarak yıllardır Bandırma’ya bir çivi bile çakmadınız. Şimdi giderayak, Bandırma’ya bu bölgeye yapacağınız projeyle hizmet getireceğinizi söylüyorsunuz” sözü, bazı AKP’li üyelerin, “giderayak” sözüne kızmasına yol açıyor. AKP’liler, Coşkun’a, masalarını yumruklayarak tepki gösteriyor.
Oylamaya geçilmeden önce Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun’un, “eski askeriye” için bir kez daha söz istemesini görmezden gelen Yücel Yılmaz, alelacele konuyu oylatıyor. Bu alanın plan değişikliği ile imara açılması projesi “Cumhur ittifakı”nın oy çokluğu ile kabul ediliyor.
Böylece Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bandırma’nın düşünceleri ve görüşlerine bir kez daha “Boş ver. Ben bildiğimi yaparım” diyor.
Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, konuyu yargıya taşıyacaklarını söylüyor.
 

  • BIST 100

    9558,2%0,29
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22