Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ERDEM ÖZCAN


YÖRESEL TATLAR


Gıda Güvenliği Nedir?
Gıdaların üretimi, işleme, muhafaza ve dağıtımları sırasında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınarak, gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik risklerin arındırılmasıdır.
Yani demek ki böyleymiş gıda ve gıda güvenliği? İnternette öyle yazıyor.
Onun için hele Ramazan ayı gelmesin; sanki başka günler fırınlar çalışmaz gibi birden denetimler başlar. Genelde nedense hep belediye zabıtaları nı görürüz fırınlarda. Tırnak kontrolünden başlar, çalışanlar önlüklerini giymişler mi? Çöp kutuların üstü kapalı mı? İmalatın olduğu bölümün duvarları tavana kadar fayansla kaplanmış mı? Çeşmenin kurnası uzaktan kumandalı mı? İmalathanenin giriş kapısı önünde dezenfektan su var mı? Tatlıcılarda, lokantalarda da denetimlerde hep bunlar aranır.
Pazar yerlerinde bile peynir satıcıları buzdolabı tesisatlı araçlarıyla satış yaparlar. Peynirler kapalı ambalaj içinde ve üzerlerinde tüm ürünle ilgili bilgilerin olduğu etiket olması gerekiyor.
Simitçiler simitlerini, bakkallar ekmeklerini camekânlı tezgâhları dışında satamazlar, yasaktır çünkü.
Böyle olması gerekiyormuş gıda maddelerinin satışı sözde!
Sözde diyorum çünkü duymayan kalmadı; Bandırma´da yıkılan tekel binasının yerinde şimdi otopark olarak kullanılan yerde ?yöresel tatlar? adı altında bazı vatandaşlara göre gıda ve eğlence panayırı açıldı ya, gelin de orada görün gıda güvenliğini!
Yahu bu arkadaşlar, Türkiye´de yaşamıyorlar mı? Bizim sattıklarımız peynir de bunların sattıkları peynir değil mi? Peynirse eğer ki, baktım bir daha hakikaten peynir ama hani nerede ?hijyen? ? Hani nerde buzdolapları, camekânlı tezgâhlar, ambalaj ve etiketi?
Ve hani nerede ilgili yetkili kurumlar?
Meydanda ve toz toprak içinde?
Pişmaniye nasıl yapılır? diye merak ederdim. Onu da bu gıda panayırı sayesinde öğrendim. Öyle gizli saklı değil arkadaş, meydanda. Meslek sırrı düşüncesi falan yok. 3 devenin önünde oturduğu otopark kapısı yakınındaki tezgâhta, meraklı bakışlar arasında; 1 usta ve 3 kalfa tarafından 1 saate yakın bir sürede yapılan pişmaniye imalatı sonunda kutular içersinde satışa hazır hale getiriliyor. Tadına bakmak serbest gönülleri geniş esnafın ikramları bol. Tel kadayıf ta öyle.
Saklısı gizlisi yok arkadaşların, yani başkaları da görür de mesleğin bazı sırları vardır, diye bir düşüncelerinin olmadığı nereden belli oluyor? İmalatı meydanda ve herkesin gözü önünde yapmalarından belli oluyor.
Başka?Başka ballar?.Kavanoz içinde anladık ta açıkta, toz toprak içinde süzülen bal mı satılır? Görüldüğü gibi ?bal gibi? satılıyor.
Baklavalar da öyle? Pazar yerlerinde de sık sık gördüğümüz boşalan su bidonları içinde zeytinyağı?
Evyapan Sokak´ta vardı mis gibi ızgara köfte satan seyyar köftecilerimiz?
Sokakta ızgara köfte satışı AB hatırı için yıllar önce yasaklanmıştı. Herhalde AB´ye inat, gelsinler de görsünler bakalım bizim gıda panayırına, kavurmadan tutun da tantuniye kadar nasıl satıyoruz?
Mutfak ve satış yerleri ?doğal?. Peki, gıda güvenliği ne ve nasıl olacak?
Bir bakkal dükkânı açmak isterseniz eğer, orada görür ve anlarsınız nasıl olduğunu.
Ama YÖRESEL TADLAR böyle oluyor, derseniz mesele yok.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44