Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


Z i k i r


Sözlükte ?bir şeyi anmak, hatırlamak? anlamındaki zikir kelimesi dinî literatürde ?Allah´ı anmak ve unutmamak suretiyle gafletten ve nisyandan kurtuluş? anlamında kullanılır. Zikir dil veya kalp ya da her ikisiyle beraber yapılır; bu ise ya unutulan bir şeyi hatırlama ya da hatırda olanı muhafaza etme şeklinde olur.
Zikir Allah´ı dille hamd, tesbih ve tekbir şekliyle övmek; nimetlerini anmak, bunları kalple hissetmek ve tefekkür etmek; kulluğun gereklerini akıl, beden ve mal ile yerine getirmek; namaz kılmak, dua ve istiğfarda bulunmak, kevnî âyetler üzerinde düşünmek şeklinde de açıklanabilir.
Kur´an´da, Allah´ın içten yalvararak ve korkarak alçak sesle sabah akşam çokça zikir ve tesbih edilmesi emredilmiş, O´nun zikrinin her şeyden üstün olduğu vurgulanmış, Allah´ı anmanın bütün ibadet ve itaatlerden önemli sayıldığı ifade edilmiştir.
Yine âyetlerde zikrin kalp huzuruna, kurtuluşa ve bağışlanmaya vesile olacağı vurgulanmış, mal ve evlâdın müminleri Allah´ı anmaktan alıkoymaması gerektiği, gerçek müminlerin ticaret ve alışveriş gibi dünya işleri sırasında bile Allah´ı anmaktan geri durmayacakları beyan edilmiştir.
Hadislerde de zikrin önemine ve zikir ehlinin faziletlerine işaret edilmiş, zikir halkaları cennet bahçelerine benzetilmiştir. En hayırlı amelin Allah´ı zikretmek olduğu, zikrin altın ve gümüş infak etmekten, düşmanla savaşmaktan bile üstün sayıldığı kaydedilmiştir. Ayrıca zikir maksadıyla bir araya gelen topluluğu ilâhî rahmetin ve meleklerin kuşatacağı, üzerlerine sekînet ineceği, Allah´ın da onları kendi nefsinde anacağı, yeryüzünde ?Allah Allah? diyen bir kişi bulundukça kıyametin kopmayacağı belirtilmektedir.
Sevgili okurlar, zikir konusundaki bu bilgilerden sonra geliniz peygamberimizden bize ulaşan şu zikir ve duaları dilimize yerleştirelim:
Peygamberimizin sık sık okuduğu, sabah okuyanın akşama kadar ölürse şehid sevabı alacağı, akşam okuyanın sabaha kadar ölürse yine şehid sevabı alacağını müjdelediği ve istiğfarın efendisi buyurduğu dua; seyyidül istiğfar:
?Allah´ım! Sen benim Rabbimsin! Beni sen yarattın. Ben senin kulunum; gücüm yettiğince ezelde sana verdiğim sözümde ve vaadimde durmaktayım. Yaptığım kötülüklerin ve işlediğim kusurların şerrinden sana sığınırım. Bana lütfettiğin, üzerimdeki nimetlerini yüce huzurunda minnetle anıp, itiraf ederim. Aynı şekilde günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü senden başka hiçbir kimse günahları affedip bağışlayamaz.?
Aşağıdaki cümlelerle dua eden bir adamı duyan Peygamberimiz (s.a.v.):?bu şekilde isteyeni Allah geri çevirmez? buyurmuştur.
?Ey Allah´ım hamd sana mahsustur senden başka ilah yoktur. Gökleri ve yeri yaratan, bol bol veren sensin ey celal ve ikram sahibi. Ey hayy ve kayyum senden istiyorum.?
Paygamberimiz şu zikri yapan kimse için cennette her bir kelimesine karşılık bir ağaç dikilir buyurmuş:
Sübhânellâhi vel hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber.
Peygamberimiz zikrin en faziletlisi LÂ İLÂHE İLLALLâH (Allah´tan başka ilah yoktur) buyurmuştur.
Peygamberimiz:?ben günde 70 kez veya 100 kez istiğfar ederim yani ESTEĞFİRULLÂH(Allahtan bağışlanma dilerim) derim? buyurmuştur.
Peygamberimiz: ?İki kelime vardır. Söylemesi çok kolaydır. Terazide çok ağır gelirler. Allahü teâlâ, bu iki kelimeyi çok sever: Sübhânellâhi ve bihamdihî sübhânellâhil azîm.?
Peygamberimiz ezandan sonra şu duayı okuyana şefaat edeceğini müjdelemiştir.
?Ey bu eksiksiz davetin ve birazdan kılınacak olan namazın rabbi olan Allah´ım, Muhammed (s.a.v.)´e vesileyi ve fazileti lütfeyle. O´nu vadettiğin makam-ı mahmud üzere dirilt.?
Peygamberimiz (s.a.v.) sık sık Bakara suresinin 201.ayetiyle dua etmiştir.
?Rabbimiz bize dünyada da ahirette de iyilik ve güzellikler ihsan eyle. Bizi cehennem azabından koru.?
Peygamberimizin her namaz sonrası okumamızı tavsiye ettiği dua: Allah´ım, seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce ibadet etmek için bana yardım et.
Peygamberimizin evden çıkarken okuduğu dua: Allah´ın adıyla? İşlerimi Allah´a havale ettim. Güç ve kudret yalnızca Allah´ındır.

  • BIST 100

    9558,2%0,29
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22