Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Hilmi ÇETİN


ZORLUKLA BERABER BİR KOLAYLIK VARDIR


Değerli okurlar, bugün Kur´an-ı Kerim´den inşirâh sûresini yazımıza konu edinip açıklamasını da Diyanet tefsirinden özetleyeceğiz.
İnşirah ?açılıp genişlemek, huzura kavuşmak? anlamlarına gelmektedir.
İnşirâh sûresinde Yüce Allah´ın Hz. Peygamber´e mânevî lutufları özetlenmekte, her güçlükle birlikte mutlaka bir kolaylığın olduğu bildirilerek Mekke´de putperestlerin baskısı yüzünden sıkıntı çeken Resûlullah ile müslümanlara teselli ve ümit verilmekte; onlardan Allah´a ibadet ve itaatlerini sürdürmeleri istenmektedir.
Sûrenin meâli şu şekildedir:
1-(Ey Muhammed!) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi? 2,3-Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı? 4-Senin şânını yükseltmedik mi? 5-Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. 6-Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır. 7-Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. 8-Ancak Rabbine yönel ve yalvar.
Hz. Peygamber´in kalbinin açılıp genişletilmesi ifadesini, onun beşerî idrak kapasitesinin vahiy ile arttırıldığına ve âzami seviyeye çıkarıldığına işaret olarak anlamak uygun olur. Ayrıca müfessirler bunu, ona indirilen vahyi anlaması, koruması ve peygamberlik görevini yerine getirebilmesi için kendisine verilmiş olan zihin açıklığı, mâneviyat yüksekliği gibi mânalarla da açıklamışlardır.
Allah´ın bir lütuf olarak onun omuzlarından kaldırdığı yük iki şekilde açıklanabilir:
a) Arasında yaşadığı topluluğun inanç ve ahlâk yönünden içine düştüğü durumdan dolayı duyduğu ıstırabın İslâm sayesinde kaldırılması;
b) Bâtıla karşı verdiği çetin mücadelede birçok ilâhî destek ve inayete mazhar kılınması.
Hz. Peygamber´in ?adının ve sanının yüceltilmesi?ne müfessirler, Resûlullah´ın adının mukaddes kitaplarda zikredilmesini ve geleceğinin müjdelenmesini, kelime-i şehâdette onun isminin Allah´ın ismiyle birlikte yer almasını, gökyüzünde melekler, yeryüzünde müminler tarafından hürmetle anılmasını, Kur´an´da Allah´a itaatle birlikte ona da itaat edilmesinin emredilmesini örnek gösterirler. Âlemlere rahmet olarak gönderilmiş olması da onun şanının yüceltildiğini ifade eder.
Hz. Peygamber ve arkadaşları Mekke döneminde müşriklerin giderek değişik şekildeki işkencelere kadar varan baskılarından acı çekiyorlardı. Bu durum hem peygamberi hem de müminleri üzüyordu. Yüce Allah resulünü ve müminleri teselli edip gönüllerini rahatlatmak için bu âyetleri indirerek sıkıntılardan sonra ferahlığın ve başarının geleceğini müjdelemiştir.
Rivayete göre bu sûre inince Hz. Peygamber, 5 ve 6. âyetlerde güçlüğün yanında kolaylığın da bulunacağının iki defa zikredilmesini göz önüne alarak, kendisine inananlara, ?Müjdeler olsun! Size kolaylık geldi; artık bir güçlük iki kolaylığa asla galip gelemez!? buyurmuştu.
Yüce Allah ?O halde önemli bir işi bitirince diğerine koyul? meâlindeki 7.âyet ile Resûlullah´a ve onun şahsında müslümanlara bütün vakitlerini hayırlı ve yararlı faaliyetlerle değerlendirmeleri, ibadet, dua, tebliğ ve irşad gibi dinî faaliyetlerin de; çalışma, üretme, öğrenme-öğretme, yardımlaşma ve dayanışma gibi dünyevî faaliyetlerin de hakkını vermeleri emredilmiştir.
Son âyette ise kişinin, gerek çalışmasında gerekse ibadetinde yalnız Allah´a yönelmesi, her işini öncelikle O´nun rızasını gözeterek yapması, ne diliyorsa O´ndan dilemesi, ne istiyorsa O´ndan istemesi emredilmiştir.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44