Tarih: 03.11.2025 20:18

Kasım Ayı Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, Kasım ayının "Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı" olması dolayısıyla vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Miraç Çavdar, akciğer kanserinin dünya genelinde en fazla ölüme yol açan kanser türü olduğunu belirterek, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı. Dr. Çavdar, 2022 verilerine göre her yıl dünyada 2,5 milyon yeni vakanın ortaya çıktığını, 1,8 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade etti. Türkiye'de ise yılda yaklaşık 30 bin kişinin akciğer kanseri tanısı aldığını, 23 bin kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini söyledi.
Akciğer kanseri vakalarının yüzde 85'inin küçük hücreli olmayan tipte, yüzde 15'inin ise daha hızlı seyreden küçük hücreli tipte olduğunu belirten Çavdar, tütün kullanımının hastalığın en önemli nedeni olduğunu dile getirdi."Tütün dumanı 7.000'den fazla kimyasal madde içerir. Bunların en az 70'i kansere neden olur. Elektronik sigara dahil tüm tütün ürünleri akciğer kanseri riskini artırır."
Dr. Çavdar, pasif içicilik, asbest, arsenik, krom gibi maddelere maruz kalma, hava kirliliği, radyasyon ve genetik yatkınlığın da diğer risk faktörleri arasında yer aldığını belirtti.
Akciğer kanserinin belirtileri arasında geçmeyen öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik ve ses kısıklığı gibi şikayetlerin bulunduğunu aktaran Çavdar, bu tür belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi.
Hastalığın erken evrede tespit edilmesinin tedavi başarısını artırdığını ifade eden Dr. Çavdar, tanıda akciğer grafisi, tomografi, MR, bronkoskopi ve biyopsi gibi yöntemlerin kullanıldığını, tedavi sürecinde cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik tedavi ve immünoterapinin yer aldığını belirtti.
Tütün kullanımını bırakan kişilerde riskin ciddi oranda azaldığını vurgulayan Dr. Çavdar, şu bilgileri paylaştı:
"Tütün kullanımının bırakılmasından 10 yıl sonra, akciğer kanseri riski sigaraya devam eden kişilere göre yüzde 50 oranında azalır. Vatandaşlarımız ALO 171 Sigara Bırakma Hattı, Sigara Bırakma Poliklinikleri ve Mobil Poliklinikler aracılığıyla ücretsiz destek alabilir."
Kasım ayı vesilesiyle vatandaşlara çağrıda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Miraç Çavdar, sözlerini şu şekilde tamamladı:
"Tütün ve tütün ürünlerinden uzak duralım, dumansız hava sahası uygulamalarına destek olalım ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimseyelim. Nefesiniz dumansız, hayatınız sağlıklı olsun."
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —