Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

İlimizde 331 Aile Hekimi bulunuyor

İlimizde 331 Aile Hekimi bulunuyor

Balıkesir'le 5 yıl önce tanışan Aile Hekimliği uygulamasında, 331 hekim hizmet veriyor.

Balıkesir’le 5 yıl önce tanışan Aile Hekimliği uygulamasında, 331 hekim hizmet veriyor.
Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde sağlık hizmetlerinin etkin, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde yürütülmesi amacıyla birinci basamak sağlık hizmetinin Aile Hekimliği şeklinde yapılandırılmasına karar verilmiş ve 2004 Aralık ayında yürürlüğe giren 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanuna istinaden ilk uygulamaya 2005 yılında Düzce ilinde başlandı.
11 Ekim 2010 yılında Aile Hekimliği Sistemine geçilen Balıkesir genelinde şu an 119 Aile Sağlığı Merkezinde 331 Aile Hekimi ile hizmet veriliyor.
Balıkesir’de 5. yılına girilen Aile Hekimliği sistemi gün geçtikçe halkımız tarafından benimsendiği gözlenirken, birey odaklı hizmetin hasta memnuniyet oranını yükselttiği bildirildi.
Gelinen bu noktada birçok vatandaşın Aile Hekimliği hakkında bilgisi olmasına rağmen bazı konularda kendilerine ara ara sorular yönelterek bilgi talebinde bulunduklarını kaydeden Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Dr.Hakkı Özçoban, “Yanlış anlaşılmalara ve yanlış uygulamalara imkan vermemek adına, hem halkımızın merak ettiği konulara değinmek hem de bilgileri tazelemek için Aile Hekimliğini yakından tanıtalım istediklerini açıkladı.
İşte! Aile Hekimliği hakkında bilmediklerimiz:
Aile Hekimi kimdir?
Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekânda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan Aile Hekimliği uzmanı veya Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabiplere Aile Hekimi denilmektedir.
Aile Hekiminin görevleri nelerdir?
Aile Hekimi, Aile Sağlığı Merkezi’ni yönetmek, birlikte çalıştığı ekibi denetlemek, hizmet içi eğitimlerini sağlamak ve Bakanlıkça yürütülen özel sağlık programlarının gerektirdiği kişiye yönelik sağlık hizmetlerini yürütmekle yükümlüdür. Aile Hekimi, kendisine kayıtlı kişileri bir bütün olarak ele alıp, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri (gebe, loğusa, bebek, çocuk izlemleri, aşılama hizmetleri gibi) ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetleri, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini verir. Evde takibi zorunlu özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kişilere evde veya gezici/yerinde sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sırasında kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri, birinci basamak tanı, tedavi rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini verir, tanı ve tedavisi yapılamayan hastaları sevk eder, sevk edilen hastaların geri bildirilen muayene, tetkik, tanı, tedavi ve yatış bilgilerini değerlendirir. Gerektiğinde kişiyi gözlem altına alarak tetkik ve tedavisini yapar. Sağlık raporu, sevk evrakı, reçete gibi belgeleri düzenler.
Aile Sağlığı elemanı kime denir?
Aile Hekimi ile birlikte hizmet veren, sözleşmeli çalıştırılan veya Bakanlıkça görevlendirilen hemşire, ebe, sağlık memuruna (toplum sağlığı) denir.
Aile Sağlığı elemanının görevleri nelerdir?
Aile Hekimine sağlık hizmetinin sunulması esnasında yardımcı olur ve Aile Hekimi ile birlikte ekip anlayışı içinde kişiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin sunulması ile birlikte, kişilerin sağlık kayıtları ve istatistiklerinin tutulması gibi görevleri vardır.
Aile Hekimimi nereden öğrenebilirim?
Nasıl başvurabilirim? Vatandaşlarımız, T.C. Kimlik numarası ile en yakın Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ile Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’nın http://sbu.saglik.gov.tr/sbahbs/ internet sitesinden Aile Hekimini öğrenebilir. Aile Sağlığı Merkezine ya da Toplum Sağlığı Merkezine şahsen başvurarak Aile Hekimine kayıt yaptırabilirler.
Aile Hekimimi değiştirebilir miyim?
Evet Aile Hekimi değiştirilebilinir. Ancak kişi Aile Hekimini değiştirmek istediğinde istediği Aile Hekimine geçmek için en az 3 ay geçmesi gereklidir.
Kişi Aile Hekimini değiştirmek isterse ne yapmalıdır?
Tercih ettiği yeni Aile Hekimine ya da Toplum Sağlığı Merkezine müracaat etmesi yeterlidir.
Aile içindeki fertler farklı Aile Hekimlerini seçebilirler mi?
Kişiler hekim seçme özgürlüğü kapsamında istediği Aile Hekimini seçebilirler. Çocuklar ise ebeveynlerinin uygun gördüğü aile hekimine kaydolmak durumundadırlar.
Herkesin aile hekimi olacak peki sağlık güvencesi olmayanlar ne yapacaktır?
Aile Hekimliği uygulamaları (muayene, tahlil, film, aşı enjeksiyon pansuman v.s.) tamamıyla ücretsizdir. Eğer Aile Hekimi’ne kayıtlı ise sosyal güvence aranmaksızın tüm işlemleriniz Aile Hekiminiz tarafından gerçekleştirilecektir.
Aile Hekimliği hizmetleri nerede sunulur?
Aile Sağlığı Merkezlerinde, gezici sağlık hizmeti verilen yerlerde sağlık evlerinde ve yerinde sağlık hizmeti verilen yerlerde ise hizmet verilen kurumdaki düzenlenmiş polikliniklerde hizmet verir.
Evde sağlık hizmeti nedir?
Aile Hekimi evde takibi zorunlu olan özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayıtlı kişilere koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini verir.
Gezici sağlık hizmeti nedir?
Aile Hekimi ve/veya aile sağlığı elemanının, müdürlükçe tespit edilen uzak mahalle, belde, köy, mezra gibi yerleşim birimlerine Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre giderek mahallinde vereceği sağlık hizmetine denir.
Yerinde sağlık hizmet nedir?
Cezaevi, çocuk ıslahevi, huzurevi, korunmaya muhtaç çocukların barındığı çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları gibi özellik arz eden toplu yaşam alanlarından oluşan yerler için yerinde sağlık hizmeti bölgeleri belirlenir ve hizmet verilir.
Aile Hekiminin bulunduğu sağlık kuruluşunda tahlil, röntgen hizmetleri yoksa bunları nerede yaptıracağım?
Tanı ve takip için gerekli görülen bir takım laboratuar tetkikleri Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılabilmektedir. Aile Sağlığı Merkezin de yapılamayan laboratuar tetkikleri ve röntgen hizmetleri için ise Aile Hekiminin uygun gördüğü bir sağlık kuruluşunda yaptırabilirler.
Aile Hekimime hangi saatlerde müracaat edebilirim?
Aile Hekiminize çalışma saatleri içinde her zaman müracaat edebilirsiniz. Aile Hekimlerinin çalışma saatlerini çalıştıkları Aile Sağlığı Merkezlerinin kapılarına asılan haftalık çalışma programından takip edebilirisiniz.
Aile Hekimi izinde olursa hangi hekime başvurmalıyız?
Aile Hekimi izinde olursa yerine kendisinin vekalet bıraktığı yada Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından görevlendirilen hekim hizmet verecektir. Görevlendirilen Aile Hekimini öğrenmek için Aile Sağlığı Merkezine müracaat etmek yeterlidir.
Seyahat durumunda sağlık hizmetini nereden alacağız?
Tüm seyahat durumlarında misafir hasta olarak seyahat edilen bölgedeki Aile Hekimine veya Toplum Sağlığı merkezinde kayıt yaptırmadan sağlık hizmeti verilmektedir. Şehirlerarası 6 aydan fazla ikamet değişikliğinde Aile Hekimi yeni ikamet adresine göre değiştirilebilinecektir. Yine bu durumda da hastalarımızdan ücret talep edilmemektedir.
Aile Hekimime muayeneye gitmeden önce randevu alabilirmiyim?
Evet önceden randevu almak mümkündür. Aile Hekimine muayene olacak vatandaşlarımız ALO 182, www.hastanerandevu.gov.tr yada mobil cihazlardan randevu alabilirler.



  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı