Tarih: 13.05.2014 00:00
Çözülmeye adım adım
Bandırmalı gazeteci Kaan Bingül, yapımcılığını üstleneceği Çerkes kültürünü anlatan Çözülme filmiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çerkes bir ailenin çocuğu olan Bingül, senaryosunu da kendisinin yazdığı Çözülmenin, bu kültürün anlatıldığı ilk uzun metrajlı film olduğuna dikkati çekti. Filmi yaklaşık 700 bin liralık bütçeyle çekeceklerini belirten Bingül, şunları söyledi:
Çözülme, psikolojik unsurların ağır bastığı, dram türünde bir film olacak. Çekimler için Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvurularımızı yaptık. Filmin çekim takvimi olarak 1-25 Ağustos 2014 tarihleri arasını belirledik. Çekim mekanlarımız Gönen, Manyas, Bandırma, Biga, Erdek ve Bursa'dan oluşuyor. Çekim yapacağımız yerler arasında Gönen'e bağlı Çınarlı, Üçpınar ve Ekşidere mahalleleri(köyleri) ile Manyas'a bağlı Hacıosman Mahallesi(köyü), Bandırma, Erdek ve Biga'nın bazı köyleri(mahalleleri) yer alacak. Filmin çekimleri Bursa'da bitecek. Filmin finali ise dünya sinema literatürüne girecek kadar etkili olacak. Senaryosunu yaklaşık bir ay gibi kısa bir sürede yazdığım bu film, ilk yapımcılık denemem olup, filmin yönetmenliğini ise Selin Süar yapacak.
1980 yılında Bandırma'da doğan Kaan Bingül, yaklaşık 15-16 yıllık gazetecilik yaşamının ardından yapımcılığa soyunduğu Çözülme filmiyle ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:
Filmde, ismini sözleşme protokolümüz paralelinde şu anda açıklayamadığım, sinemamızın tanınmış üç oyuncusunun Çerkes olmaları nedeniyle çok küçük ücretlerle rol alacağı, ayrıca Almanya'dan da bir oyuncunun rol üstleneceği filmimizin 5 ana karakteri olacak. Film, Manyas'ın Hacıosman Mahallesi'nde (köyünde), Çerkeslerin çok önemli bir soyu olan Ubıhça'yı çok iyi bilen ve bu dilin dünyada son temsilcisi kalarak yaşamını yitiren Tevfik Esenç'in mezarının önünde başlayacak. Daha sonra diğer mekanlarda sürecek. Elbette ki ticari bir iş yapacağız ama amacım, bu filmden kesinlikle kazanç elde etmek değil. Bugün ülkemizde, başta Çerkeslik olmak üzere tüm kültürler iyi tanınmıyor. Örneğin, bu yıl, Çerkes sürgününün 150. yılı olduğunu bilen var mı? Buna paralel şekilde Çerkes kültürünün unutulmamasını hedefliyorum. Filmde büyük-küçük rol alan herkes, Çerkes kökenli olacak. Film, Manyas'ın Hacıosman Mahallesi'nde(köyünde) bulunan Tevfik Esenç'in mezarının başına giden NART isimli kahramanın, Kimdir, bu Tevfik Esenç?' sorusuna verilen, Burada bir adam değil, bir halk yatıyor' yanıtıyla başlayacak. Ardından, dilini yitiren bir halkın, kimliğini de yitireceği gerçeğiyle yüzleşeceğiz, filmde. Çözülme'yi ilk kez 2015 yılının Mart ayındaki Berlin Film Festivali, yine aynı yıl, haziranda Cannes Film Festivali, ağustos ayında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde gösterime sokacağız. Filmimiz, ülkemizdeki tüm salonlarda eylül ayında gösterime girecek. Filmi ayrıca Abhazya, Adige Cumhuriyeti, Kabartay Balkar ve Ürdün'de de göstereceğiz. Çözülme'yi, ülkemizdeki 6 milyon Çerkes'in yanı sıra herkesin duygulanarak izleyeceğini düşünüyorum.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —