Tarım Bakanlığı bünyesinde , Başbakanlığın desteğiyle Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü'nce, Ocak 2013 yılından beri, tüm kamu ve özel kuruluşlarının da katkılarıyla yürütülen , Ekmek İsrafına Hayır kampanyası ile bir yılda alınan sonuçları ile ilgili bilgi veren TMO Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil, Ekmek israfının azaltılması için başlattığımız kampanya sürüyor. Ancak asıl önemli olan bu bilincin bir kültür olarak devam etmesidir dedi. Bu konudaki çalışmalarını her zaman sürdüreceklerini belirten Ağmil, şu değerlendirmede bulundu:
Çok acıdır ki, dünyada bir taraftan insanlar açlıktan yaşamlarını yitirirken, diğer taraftan ise obeziteden veya aşırı kilodan ölüyor veya kaybettikleri sağlıklarını, yeniden kazanmak için milyonlarca lira para harcıyorlar.
Bu bakımdan, kampanyamızın önemi çok daha artmakta ve kampanyanın insani boyutu , ekonomik boyutundan daha da fazla önem arz etmektedir. Yürütülmekte olan kampanya kapsamında bir yılda kampanyayla elde edilen kazanımlar ise şöyledir:
2012 yılında, günde 5,95 milyon adet olan ekmek israfı, kampanyanın etkisiyle günde 4,9 milyon adede düşürülmüştür. Böylelikle günde 1 milyon 50 bin adet, yılda ise 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmıştır.
Bir önceki yıla göre israf; hanelerde, personel ve öğrenci yemekhanelerinde % 40, lokanta, otel ve fırın gibi ticari kuruluşlarda ise % 1 oranında azalarak toplamda % 18'lik bir tasarruf sağlanmıştır.
Ayrıca, 2012 yılında 463 milyon adet olan tam buğday ekmeği tüketimi % 93'lük artışla 894 milyona, 132 milyon adet olan kepekli ekmek tüketimi de % 283'lük artışla 507 milyona yükselmiştir.
Bu kampanya ile ülkemizin iki önemli kazanımı olmuştur:
2012 yılında, israf edilen ekmeğin parasal karşılığı 1,6 milyar TL iken bu rakam kampanyayla 1,3 milyar TL'ye düşürülmüş olup, 300 milyon TL değerinde ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmıştır.
Kampanyayla oluşan israf etmeme duyarlılığıyla; ekmeğin ihtiyaç olduğu kadar satın alınarak kontrollü tüketilmesi sonucunda tüketimde ve buna bağlı olarak da üretimde % 10'luk azalma olmuştur.
Dolayısıyla 2012 yılında ekmek için yapılan 26 milyar TL'lik harcama, 2013 yılında 23,5 milyar TL'ye gerileyerek, 2,5 milyar TL'lik tasarruf sağlanmıştır.
Sonuç olarak, ekmek tüketiminden sağlanan 2,5 milyar TL'lik tasarrufa, çöpe atılmaktan kurtarılan ekmeğin bedeli olan 300 milyon TL ilave edildiğinde, milli ekonomimizde yıllık 2,8 milyar TL tasarruf sağlanmıştır.
Milli ekonomiye kazandırılan 2,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
Uluslararası Tarım Teşkilatı FAO, kampanyayı En İyi Uygulama Örneği olarak göstermektedir.
Uluslararası bir etki yaratan bu kampanya kapsamında, halkımızın daha duyarlı ve bilinçli davranarak, ekmek alırken ve kullanırken çok daha dikkatli davranması gerektiğini belirten TMO Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil, halkımızın buna paralel şekilde, ekmek alırken şunlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi:
Ekmek almadan önce; tüketecek kişi sayısı, tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarı dikkate alınarak ne kadar ekmeğe ihtiyaç duyulduğu tespit edilmelidir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izniyle üretilmiş olan ekmekler alınmalıdır.
Alındığı gün tüketilmeyecek ise; ambalajlı ekmek tercih edilmeli, ambalajsız alınması durumunda saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
Alışveriş yaparken ekmeğin ezilmemesine dikkat edilmeli, ayrı bir poşette ve alınan diğer ürünlerin üzerine konarak taşınmalıdır.
TMO Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil, Çok büyük çabalarla soframıza kadar gelen, velinimetimiz olan ekmeğimizin korunması, tüm halkımızın benimsediği ve kuşaklar boyu devam ettireceği bu kampanya ile üreticilerimizin, el emeği ve alın terine sahip çıkmış olacaktır. Buna paralel olarak Bandırma'nın duyarlı tüm insanlarına, kampanyamıza göstermiş oldukları özen ve önem nedeniyle , sağlamış oldukları katkıya, kurumum olan TMO adına teşekkür eder, saygılarımı sunarım dedi.
Haber : Önder Balıkçı