20 Mayıs Dünya Metroloji (Ölçüm Bilim) Günü nedeniyle, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü tarafından kutlama mesajı yayımlandı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü, Metroloji´yi hayatımızın kalitesini arttıran ve üretimde, sanayide, bilimsel araştırmalarda ve standardizasyonda önemli bir yere sahip bilim dalı olarak açıklandı.
Mesajın devamı şöyle devam etti: ?Metroloji, temel olarak ölçülen değerin kesinliğine ulaşmak için ölçüm birimlerinin oluşturulması, bu birimlerin dağıtılması, ölçüm tekniklerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, ölçüm yapan aletlerle ilgili temel gereksinimlerin belirlenmesi ve uygulanması, piyasada kullanılan ölçü aletlerinin denetimlerinin yapılması gibi çeşitli faaliyetleri kapsamaktadır. Metroloji, toplumun tüm kesimleri tarafından en çok ihtiyaç duyulan bilim dallarından biridir. Bugün artık her evde bir elektrik sayacı, bir su sayacı kullanılmaktadır. Günlük yaşantıdaki her türlü alışveriş ve ticarette, endüstride, sağlıkta, evlerde ve trafikte metrolojiden doğrudan yararlanılmaktadır. Modern çağda metrolojinin önemi yeni anlaşılmakla birlikte, 20 Mayıs 1875 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu´nun da yer aldığı 17 ülke tarafından imzalanan Metre Konvansiyonu, ölçüm bilimi olarak adlandırılan metroloji de yeni bir çağ açtığı için 20 Mayıs, her yıl ?Dünya Metroloji Günü? olarak kutlanmaktadır. Metre Konvansiyonu´nun temel amaçları; ülkeler arasında kullanılan ölçüm birimleri konusundaki kargaşayı gidermek üzere ölçüm birimlerini tanımlamak, birim standartlarının tanımlarına uygun olarak çözüm ve öneriler üretmek, ülkelerde bu doğrultuda gerçekleştirilen faaliyetlerin koordinasyonu için gerekli idari yapıların oluşturulmasını sağlamaktır. Konvansiyonun imzalanmasıyla temel metroloji (ölçüm bilimi) alanındaki faaliyetlerin koordinasyonu için Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Bürosu (Bureau International des Poids et Mesures, BIPM) ve Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Komitesi (Comité International des Poids et Mesures, CIPM) oluşturulmuştur. Metrolojinin önemi, milletlerarası alanda da kendini göstermektedir. Ölçmenin milletlerarası alanda geçerliliğini sağlamak için organize bir metroloji sisteminin varlığına ihtiyaç duyulmaktadır. Organize bir metroloji sistemi, her ülkenin kendine ait kontrol sisteminden söz edebilmek için gerekli kabul edilen standardizasyon, akreditasyon ve sertifikasyon işlemlerinin güvenilirliğini ve milletlerarası geçerliliğini sağlayan en önemli unsurdur. Metroloji sistemini oluşturmuş bir ülkenin, serbest ticarette her zaman daha avantajlı bir konuma sahip olacağı fikri ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, metroloji alanında ülkemizin mevcut durumunun tespit edilmesi, sorunların belirlenmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm yollarının üretilmesi amacıyla başlatılan ?Ulusal Metroloji Stratejisi ve Eylem Planı? oluşturulması çalışmaları yoğun ve katılımcı bir süreç ile yürütülmüş olup başarıyla tamamlanmış bulunmaktadır. Bu çerçevede, toplumda metroloji farkındalığının arttırılması ve bilinçlendirilmesi amacıyla 20 Mayıs günü her yıl dünyada ?Dünya Metroloji Günü? olarak kutlanmaktadır.?
Haber Merkezi