2B arazilerinin rayiç bedelleri yüksek

2B arazilerinin rayiç bedelleri yüksek

CHP Balıkesir Milletvekili Akova, Köylülerin hak sahipliklerini kaybetmemek için satış bedeline itiraz ve dava konusu edememesi büyük haksızlık dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Akova, "Köylülerin hak sahipliklerini kaybetmemek için satış bedeline itiraz ve dava konusu edememesi büyük haksızlık" dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi İle Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun"un yürürlüğe girmesiyle açıklanan rayiç bedeller hakkında kendisine çeşitli şikâyetlerin geldiğini açıkladı.
CHP Balıkesir Milletvekili Akova, Halk arasında 2B olarak bilinen Yasa ile köylülerimiz üzerindeki yaşadıkları, geçimlerini sağladıkları arazilerin sahibi olmayı beklerken, açıklanan rayiç bedellerinin farklılığı ve yüksekliği yüzünden zor durumda kaldıklarına değinde.
Üstelik Kanunun 6. maddesine göre, "idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenlerin" hak sahibi sayılmasından dolayı yapılan yanlış ve haksız uygulamalara köylüler seslerini çıkaramamaktadır şeklinde konuşan Akova, Kanun, Tasarı halindeyken buna Genel Kurulda itiraz ettik. Bu nedenlerle Başbakan tarafından cevaplandırılması amacıyla soru önergesi verdim" dedi.
Akova`nın, cevabını beklediği sorular:
1. Rayiç bedelleri belirlenirken nelere dikkat edilmiştir?
2. Dip dibe tarlalarda bile farklı rayiç bedellerinin uygulanması nedendir? Bu tarz uygulamaların köylünün isyanına sebep olacağı düşünülmemekte midir?
3. Köylüler hak sahipliklerini kaybetmemek için satış bedeline itiraz ve dava konusu edememektedir. Bu durumun İdarece yapılan yanlışlıkların ve hak gasplarının ortaya çıkarılmasını engelleyeceği düşünülmemekte midir?
4. Havran`dan gelen şikâyetlere göre, Fazlıca, Tepeoba, Tarlabaşı`nda dönümüne 200-1.200 TL arası rayiç bedeli çıkarılırken, Kalabak`ta 2.000-15.000 TL arası rayiç bedeli çıkarılmasının sebebi nedir?
5. Kanunla amaç orman köylüsünün kalkındırılması iken, rayiç bedellerinin çok yüksek tespit edilmesi, Kanunun amacından uzaklaşılmasına neden olmaktadır. Kanunun amacına uygun hareket edilmesi ve orman köylüsünün kalkındırılması için rayiç bedellerinde iyileştirmeler yapılması planlanmakta mıdır?
6. Orman köylüsü atalarından bu yana kullandığı tarlaları satın alamazsa, bu durum orman köylüsünün kalkındırılması amacı ile nasıl bağdaşacaktır?
7. Bu yüksek rayiç bedellerini ödeyemeyen, esas hak sahibi orman köylülerinin yerlerini, hak etmeyen kişilerin, rant maksadıyla alması yanlış bulunmamakta mıdır?