"Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında hazırlanan ekosistem hizmetleri değerleme raporları, Antalya`da gerçekleştirilecek olan Deniz Koruma Alanları Yöneticileri Veri Ağı (MedPAN) Deniz Koruma Alanları Forumu`nda uluslararası katılımcılara anlatılacak. Proje`nin yürütüldüğü altı bölgenin yılda ürettiği yaklaşık 410 milyon ABD doları tutarındaki ekosistem değeri, dünyadaki koruma alanları yönetimi açısından büyük önem taşıyor.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi`nin de desteklediği MedPAN 2012 Forumu`nda, proje kapsamındaki bölgelerde gerçekleştirilen ekonomik değerleme çalışmasının sonuçları uluslararası kamuoyuna duyurulacak.
Altı bölge yılda 410 milyon dolar değer üretiyor
Projenin yürütüldüğü Gökova, Foça, Datça-Bozburun, Köyceğiz-Dalyan ve Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgeleri ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı`nda gerçekleştirilen ekonomik değerleme çalışmalarında, söz konusu bölgelerin yıllık olarak ürettiği ekonomik değerler saptandı. Toplamda 410 milyon dolarlık değerin büyük kısmı turizm ve rekreasyon faaliyetlerinden elde edilirken, atıksu arıtımı, karbon tutma, erozyon kontrolü ve balıkçılık gibi başlıkların da değer üretimine büyük katkısı olduğu ortaya çıktı.
Sonuçlar uluslararası kamuoyunun dikkatine sunulacak
Çalışmanın sonuçları, ilki 2008 yılında Fransa`da gerçekleştirilen ve ikincisi Türkiye`de gerçekleştirilecek olan MedPAN Deniz Koruma Alanları Forumu`nda uluslararası katılımcılarla paylaşılacak. Antalya`da 25-28 Kasım 2012 tarihleri arasında yapılacak olan forumda, bu paylaşımı sağlamak amacıyla proje kapsamında hayata geçirilen ekosistem hizmetleri değerleme çalışmasının metodolojisi ve sonuçlarının anlatılacağı bir oturum düzenlenecek.
Proje hakkında:
Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülüyor.