42 yıldır çay bahçesi işletiyor

42 yıldır çay bahçesi işletiyor

Ali Canbaz: Turizme yatırım yapılmayan, hizmet sektörü bulunmayan yerde turizm gelişmez”

Söyleşi : Önder BALIKÇI
Dile kolay, tam 42 yıldır aralıksız olarak Erdek’te çay bahçesi işletiyor, Ali Canbaz.
“1.1.1946 tarihinde, Erdek’te doğan, “Erdek Aile Çay Bahçesi” işleticisi Ali Canbaz ile sizler için söyleşide bulunduk.
X X X
* Önce Erdek ile ilgili düşünce ve duygularınızı alalım, Ali Bey…
- Erdek, Türkiye’nin en güzel yeri. Yaşanacak en güzel kent bence. Tabii ki, değerini bilene!
* Önce eski Erdek’ten söz edelim, isterseniz. Eski yılların Erdek’i nasıldı?
- Erdek, 1957’li yıllarda turizme açıldı. O dönemlerde, şimdiki Yosun Otel’in bulunduğu bölgede, hepsi birer üniversite öğrencisi olan Genco Erkal ve arkadaşları, ‘Genç Oyuncular’ ismi altında tiyatrolar oynuyorlardı. Yine sahil boyunda hipodrum gibi at yarışları yapılırdı. Merkeplerle Apostol mesire yerine kadar turistler için geziler düzenlenirdi. Şimdi, turisti ilçeye bağlayacak hiçbir şey yok, Erdek’te. Belediye hizmetleri açısından ise Belediye Başkanı Hamit Nural yönetimini, en verimli dönem olarak görüyorum. Bu dönemde Erdek’e iskele, yeni Bandırma yolu ve Eğridere suyu kazandırılmıştı.
* Erdek turizminde ne eksik, son yıllarda?
- Her yıl, İzmir, Alanya ve Marmaris’e de gezmeye gidiyorum. Oralarda turizm hizmet sektörü Erdek ile kıyaslanmayacak kadar gelişmiş durumda. İşletmeciler, yabancı dil biliyor. ‘Bir lisan, bir insan’ sözü boşuna söylenmemiş. Erdek’te, yıllardır turizm işletmeciliği yapanlar dahil, yabancı dil bilen yok. Artık gelmiyor ya, ilçemize bir yabancı turist gelse, onun isteklerini kim anlayacak? Ayrıca tesislerimiz yenilenmiyor, turizme yatırım yapılmıyor. Üstüne üstlük, ilçemizde ülkenin hiçbir yerinde görülmeyecek kadar sert ve yıpratıcı bir siyaset var.
* Diğer turistik kentler, turizmde Erdek’ten neden daha ileride?
* Az önce vurguladığım gibi öncelikle hizmete ağırlık vermeleri başta geliyor. Yoksa doğal güzellik olarak onlar, Erdek’ten daha iyi değiller. İşte Bodrum, bugün bile öncelikle Zeki Müren ve Halikarnas Balıkçısı’nın isimleriyle anılıyor. İşte Kuşadası. Plajları, kent merkezinden çok uzakta ve çorak bir arazide. Ama hizmet sektörlerinde o kadar iyiler ki, turizmde Erdek’i geride bıraktılar.
* Eski Erdek’teki esnaf dayanışması ve yaşam nasıldı?
- Eski esnaf, birbirine çok bağlıydı. Ekonomik açıdan da çok rahattı. Şimdi, o eski yıllardaki kazancımız kalmadı. Bırakın kazanmayı, bugün, belediyeye kiramızı bile zor ödüyoruz. Eski yıllarda para çok daha bereketliydi. Bugün, esnafın birbirine güveni de, dayanışması da yok.
* Çeşitli anılarınız içinde bir de, yıllar önce Abdullah Çatlı’nın, Erdek’te silahla ateş etme konusu var, değil mi?
- Evet, o dönemde Abdullah Çatlı, önce Çuğra plajlar bölgesinde bir el ateş açmış. Daha sonra kotrası ile gelirken Zeytinliada yakınında yine bir el ateş etti. Bu ikinci silah sesini ben de duydum. Hatta birçok ajans ve gazete temsilcisi Erdek’e gelerek, bu olayın tanığı olarak benim bilgime başvurmuştu. Ancak bu olayın ardından savcılığa çıkarılan Abdullah Çatlı, serbest bırakılmıştı.