Tarih: 04.08.2014 18:45

60 yıl sonra Şehit Mehmet Günenç'e vefa

Facebook Twitter Linked-in

Güney Kore’de şehit düşen Topçu Pilot Üsteğmen Mehmet Günenç’in yeğeni Bandırmalı emekli öğretmen Faruk Kayapalı, dayısının da aralarında bulunduğu şehitler için bu ülkede düzenlenen anma törenine katıldı.
Eşiyle birlikte katıldığı törenin, Güney Kore’deki “Vatanseverler ve Gaziler Bakanlığı” tarafından düzenlendiğini belirten Kayapalı, Mehmet Günenç’in şehadetinden 60 yıl sonra böylesine anlamlı bir törene, Türkiye’den katılan tek şehit yakını olduğunu vurgularken, şunları söyledi:
“Anma töreni, Kore Savaşı’nın bitiş günü olan 27 Temmuz’da gerçekleşti. Her yıl düzenlenen bu törene, Ankara Muharip Gaziler Derneği’nin bana bildirmesiyle Güney Kore Vatanseverler ve Gaziler Birliği’nin konuğu olarak katıldım. Törende, 4’ü bu savaşa katılan ve hâlen 90 yaşın üzerinde bulunan 4 ABD’li asker olmak üzere 60 ABD’li, 4 Hindistanlı ve 4 İtalyan şehit ailesi yakını katıldı. Bu törende, şehit dayım Mehmet Günenç’in, Güney Kore Vatanseverler ve Gaziler Bakanlığı tarafından, içinde bulunduğumuz 2014 yılında başlatılan bir uygulamaya paralel şekilde, ‘Mayıs ayının kahramanı’ seçildiğini öğrendim. Çok duygulu bir tören gerçekleşti. Benim de duygularımı belirttiğim, konuşmamın İngilizce ve Korece’ye çevrildiği törende, dayım Mehmet Günenç adına, Güney Kore Cumhurbaşkanının imzasını taşıyan bir şilt, kahramanlık beratı ve madalyayı, bu ülkenin Başbakanının elinden aldım. Bakanın elinden teşekkür beratını alırken, gözyaşlarıma hakim olamayarak, Bakanın omuzlarında ağladım.”
60 yıl sonra bile hatırlanmanın çok güzel olduğunu vurgulayan Kayapalı, şu değerlendirmede bulundu:
“Dayım Mehmet Günenç, bir Bandırma aşığıydı. O, ülkemizden 8 bin kilometre uzakta bile Türklüğünü unutmadan, dünya barışı adına savaşırken, henüz 26 yaşındayken, kahramanca şehit düştü. Tek amacım, onun ismini unutturmamaktır. Bandırma’da, onun ismini taşıyan bir lisemiz var. Ayrıca, küçük bir sokağa da ismi verilmiş. Ancak benim gönlümden, Şehit Mehmet Günenç isminin, Bandırma’nın büyük caddelerinden birine verilmesi geçiyor. Dilerim, yetkililer, bu isteğimi dikkate alırlar.”
Günenç’in yeğeni Faruk Kayapalı, 27 Temmuz’da, Güney Kore’de katıldığı törende, dayısının anısına kendisine verilen belge, madalya, şilt ve beratı evinde saklamayı düşünmediğinin altını çizerken,
“Çünkü bu çok önemli tarihi belgeler, bana değil, Türk Milleti’ne aittir. Onları, korunması ve tarihe mal olması için Polatlı’da, Şehit Mehmet Günenç’in ismini taşıyan topçu okuluna vermek istiyorum” dedi.
Topçu Üsteğmen Mehmet Günenç, 1925 yılında, Bandırma’da doğdu. Kara Harp Okulu’ndan, 1943 yılında Harp Okulu’ndan “Topçu Subayı” olarak mezun oldu. Kore’ye giden ilk kafilede gönüllü olarak yer alan “Topçu Üsteğmen” Mehmet Günenç, 1951 yılında, 22 Nisan’ı, 23 Nisan’a bağlayan gece yarısı, “Kunuri Muharebesi”nde, “İleri Topçu Gözetleyicisi” olarak görev yaparken, çevresinin Kuzey Koreliler ve Çinliler tarafından sarılmasına karşın, çarpışmayı son ana dek sürdürerek, teslim olmamak için arkadaki topçu birliklerine düşmanın koordinatlarını bildirmesinin ardından şehit düştü.
Mehmet Günenç’in ismi, Bandırma’nın en eski lisesinde yaşatılırken, Polatlı’daki Topçu Okulu da, Günenç’in ismini taşıyor.
Haber : Önder Balıkçı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —