Tarih: 13.01.2015 17:26

7- 14 Ocak Beyaz Baston-Körler Haftası mesajı

Facebook Twitter Linked-in

Her yıl 7-14 Ocak tarihleri arasında kutlanan Baston-Körler Haftası bu yıl, “Beyaz Baston Özgülüktür” temasıyla kutlanıyor.
Bilindiği gibi; Beyaz Baston 20. y.y. başlarında Londra da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark edebilmesi amacıyla bastonunu beyaza boyamasıyla oluşmuş ve başarılı olduğu düşünüldüğünden Fransa`da Körler Örgütü tarafından 1931 yılında simgeleştirildi. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası ( 7-14 Ocak ) Beyaz Baston- Körler Haftası olarak anılmaktadır. Bütün çağlar boyunca beyaz baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araç.
Körler Haftası nedeniyle yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Farkındalık oluşturma ve çözüm amaçlı yürütülen etkinlikler ile göz sağlığının önemi vurgulanmakta, görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları aranmaktadır. Türkiye’de yeterli olmamakla beraber 15 görme engelliler ilköğretim okulu bulunmaktadır. Hukuk alanında da çalışmalar sürdürülmektedir. Engellilerin eğitim hakkı 5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” la düzenlemeler yapılmıştır. İnsanlarda görme duyusunu kaybetme korkusu yaşam ile eşdeğerdedir. Bu derece önemli bir duyu organı olan gözlerimizin sağlığı çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulabilir. Bu konuda en önemli noktalardan birisi, birçok göz hastalığının zamanında teşhis ve tedavi edilmesi ile körlüğün önlenebileceği gerçeğidir. Hastaların bu konuda duyarlı olması, en küçük bir şikâyeti dikkate alması en kıymetli organlarımızdan biri olan gözlerimiz için çok önemlidir. Özellikle periyodik göz kontrollerinin yapılması, birçok göz hastalığının henüz belirtileri başlamadan önlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır. Doğuştan körlüklerin en önemli sebeplerinden birisi temel göz dokularının oluşmaması veya eksik oluşudur. Bunun yanı sıra görme sinirinin veya retina adını verdiğimiz görme tabakasındaki gelişme bozuklukları ve hastalıkları söz konusu olabilir. Bu gibi bozukluklara yol açan nedenler; kalıtım, akraba evlilikleri, annenin hamileliğinde geçirmiş olduğu bir takım hastalıklar olabildiği gibi, bazı bilinmeyen nedenlerden de oluşmuş olabilirler. Muhakkak ki engelli kişi, diğer insanların sahip olduğu olumlu ve olumsuz özelliklerin hepsine sahiptir. Bu durumdaki kişilere acımak, çaresiz olarak görmek yerine, engelli insanların hayat kalitesini yükseltecek ve kolaylaştıracak faaliyetlerin kurumlar kadar toplum tarafından sürdürülmesi ve desteklenmesi gerekir. Tüm engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek ve bu vatandaşlarımızın tüm hizmetlerden eşit bir biçimde yararlanmasını sağlamak, onlara sahip çıkarak onların sorunlarına ortak olmak, hepimizin insanı ve vicdani görevidir. Unutmayalım ki her sağlam birey potansiyel bir engelli adayıdır.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —