İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi`nin raporuna göre, 2013 yılında en az 44, 2014 yılının ilk 8 ayında ise 30 enerji işçisi yaşamını yitirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, basın ve meslek örgütlerinden derlediği veriler ışığında hazırladığı raporunu açıkladı. Enerji iş kolunda yaşanan işçi kazlarına değinilen raporda, "2013 yılında en az 44, 2014 yılında ise 26 Ağustos itibarıyla en az 30 enerji işçisi yaşamını yitirdi. Yani son 20 ayda 74 enerji işçisi can verdi" denildi. Raporda, enerji işkolunda iş kazalarının çoğunlukla arıza, bakım ekiplerinin elektrik direkleri ve yüksek gerilim hatlarında çalışmaları sırasında yaşandığı belirtildi.
Raporda, elektrik çarpması nedeniyle 41; düşme nedeniyle 12; ezilme, göçük nedeniyle 8; trafik, servis kazası nedeniyle 5; patlama, yanma nedeniyle 3; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 3, diğer nedenlerden dolayı ise 2 işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Raporda, Enerji işkolunda kadın işçilerin büro faaliyetlerinde çalıştığı için, son 20 ayda yaşamını yitiren tek kadın işçinin 2014 yılının Ocak ayındaKayseri Yahyalı`da Hes tribünündeki arıza tamirinden şantiyeye dönerken şarampole yuvarlanan araçta bulunan 37 yaşındaki elektrik teknisyeni Figen Budak olduğu bildirildi.
Raporda, 18-27 yaş arasında 13; 28-50 yaş arasında 49 işçi ve emekli/emeklilik çağında çalışan 51 yaş ve üstü 10 işçinin yaşamını yitirdiği, 2 işçinin ise yaş bilgilerine ulaşılmadığı bildirildi.
-"KAMUDA 11, ÖZELDE 63 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ"-
Son 20 ayda yaşamını yitiren 11 işçinin kamuda, 63 işçinin ise özel şirket bünyesinde çalıştığı belirtilen Raporda şunlar kaydedildi:
"Enerji sektöründe ölümler son yıllarda hızla özelleştirilen elektrik dağıtım şirketleri işçilerinde ve benzer işleri yapan şirket, bağımsız çalışanlarda yoğunlaşıyor. Enerji işkolunda son 20 ayda 33 dağıtım şirketi işçisi, 19 bağımlı/bağımsız usta ya da teknisten, 7 su sondaj işçisi, 5 DSİ/Sulama Birliği işçisi, 3 TEİAŞ işçisi, 3 Hes işçisi, 3 termik santral işçisi ve 1 RES/rüzgar santrali işçisi can verdi. Enerji işkolunda ölümler ülkemizin dört bir yanına yaygınlık gösteriyor. Yalnız dağıtım şirketleri birden fazla şehirde faaliyet gösterdiği için dağıtım şirketlerine göre de bir tasnif yapılabilir. 6 ölüm Şanlıurfa`da; 5`er ölüm Mardin ve Muğla`da; 4 ölüm Adana`da; 3`er ölüm Erzurum ve Konya`da; 2`şer ölüm Adıyaman, Antalya, Aydın, Balıkesir,Bursa, Çorum, Diyarbakır, Giresun, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri,Kırklareli, Malatya ve Uşak`ta; 1`er ölüm ise Ankara, Amasya, Batman,Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Hatay, İzmir, Karabük, Kars, Kastamonu,Kocaeli, Kütahya, Manisa, Ordu, Osmaniye, Samsun, Sivas, Tunceli veUşak`ta yaşandı."