Balıkesir’de Osmanlı Medeniyeti konulu panel düzenlendi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Kariyer Geliştirme Topluluğu, Genç Memur-Sen İl Temsilciliği, İlim Yayma Cemiyeti ve Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği’nin katkılarıyla hazırlanan “Usta Kalemler Balıkesir’de” programının ilk ayağı olan “ Osmanlı Medeniyeti” adlı panel gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü CNN Türk’te yayınlanan “ Başka Şeyler” programının sunucusu Serdar Tunçer’in yaptığı, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgir ve TV Programcısı Hayati İnanç’ın konuşmacı olarak yer aldığı panel Karesi AVM’de verildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, daire müdürleri, üniversite öğrencileri ve vatandaşların katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, geleceğe dair sağlam hedefler konulması için geçmişin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.
Balıkesir’in Osmanlı medeniyetinin gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Başkan Uğur, “İki denize kıyısı olan Balıkesir, vaktiyle Osmanlı Devleti’nin donanmasının çekirdeğini oluşturmuş ve Karesi Komutanları Hacı İlbey, Evranos Bey. Ece ve Gazi Fazıl Beylerin hizmetleriyle Osmanlı Devleti’nin denizlere açılan kapısı olmuştur. Balıkesir, Kurtuluş Savaşı’ndan önce 1919-1920 yılları arasında bağımsızlık kıvılcımının ateşini yakan beş adet kongre düzenlemiş ve Yunan mezalimine karşı hükümet gibi kararlar almış, Balıkesirliler milli mücadelede önemli bir rol üstlenmişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu denilince akla üç kıtada 20 milyon kilometre kare alanda yüzyıllarca yıl adaletli yönetimiyle ön plana çıkmış bir devlet aklımıza gelmektedir. Bugün bu köklü mirasın nasıl oluştuğuna dair bilgiler edineceğiz” diye konuştu.
Uğur: “Osmanlıcayı öğrenmeye ihtiyacımız var”
Tarihini, edebiyatını, dinini bilmeyen medeniyetlerin başka kültürlerin potasında erimeye mahkum olduğunu anlatan Uğur, “İnanıyoruz ki, geçmişimizi iyi incelemeden geleceğe dair koyacağımız hedefler sağlıklı olmayacaktır. Kendi değerlerimiz ve kültürümüz esasında, gelenek ile modernliği, yerel ile küreseli, eski ile yeniyi, kadim ile günceli bağdaşlaştırmış bir gençlik hayalimiz vardır. Böylelikle inanıyoruz ki, gelecekte kendi tarihimizi kendi eserlerimizi, kendi kültürümüzü okuyarak, anlayarak, yorumlayarak günümüze uyarlayan bir gençlik olacaktır. İnşallah tarihi hafızamızın daha güçlü bir şekilde oluşmasıyla milletimiz gücünü yeniden hissedip, geleceğe özgüvenle bakacaktır. Şu günlerde Osmanlıca eğitimi-öğretimiyle ilgili tartışmalar oluyor. Osmanlıcayı, geçmişimizi öğrenmeye ülkemizin ihtiyacı var” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Şimşirgir: “Osmanlıca öz Türkçedir”
Panelde söz alan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgir, Osmanlıcanın öz Türkçe olduğunu açıkladı.
Şimşirgir “Osmanlıca bilmekle ne olur?” diyen kişi “Ben Türkçeyi bilsem ne olur?” der. Bu kişiler Türklüğe ve Türkçeye düşmandır. Biz şu anda Türkçe yazmıyoruz Latince yazıyoruz. Latince yazmakla Türklükten mi çıktık? Osmanlı Türkçesi dediğimiz şey kelimelerin Arabî harflerle yazılmasıydı. Bunun dışında bir değişiklik yoktu. Osmanlıcadan bana ne demek Türkçeden bana ne demektir” dedi. Günlük yaşamda Osmanlıca kelimeleri kullandıklarını ifade eden Hayati İnanç, “Sultan Fatih’in kullandığı dil Türkçe değil de bugün uydurulan dil mi Türkçe?” diyerek “Osmanlıca Türkçe değildir” eleştirilerine cevap verdi.